Μονή της Χώρας: Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ για τη λειτουργία του ναού ως τζαμί

Πανηγυρισμοί στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για την υλοποίηση  της απόφασης Ερντογάν, να λειτουργήσει ως τζαμί, ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας, στην Κωνσταντινούπολη.

Η απόφαση είχε ληφθεί το 2020 από τον Ερντογάν, αλλά είχε «παγώσει». Ωστόσο από την Δευτέρα του Πάσχα η Μονή της Χώρας λειτουργεί επίσημα ως τζαμί, με την ονομασία Καριγιέ, μετά από μια μεγάλη τελετή εγκαινίων που μεταδόθηκε και δορυφορικά.

«Το μνημείο που με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου

του 1945 είχε μετατραπεί σε μουσείο και για 75 χρόνια λειτούργησε ως μουσείο. Το 2020 μεταβιβάστηκε στη διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων και έγιναν εργασίες αναστήλωσης πριν το άνοιγμα για προσκύνημα» δήλωσε ο μουφτής της Κωνσταντινούπολης.

Elhamdulillah!

79 sene sonra Kariye Camii’nde ilk namaz. pic.twitter.com/xQ3p3eEpmV

— Cihad GÖKDEMİR (@JihatG) May 6, 2024

Η Μονή της Χώρας

Η εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα, το καθολικό του πάλαι ποτέ μοναστικού συγκροτήματος, χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ., και τα μοναδικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες της φιλοτεχνήθηκαν τον 14ο αιώνα, από το 1305 έως το 1320, επί βασιλείας Παλαιολόγων.

Πρόκειται για το μνημείο με τα περισσότερα και πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, που επίσης λειτουργεί ως τέμενος με την ονομασία Φετχιγέ. Η Αγία Σοφία είχε επίσης αποδοθεί στη μουσουλμανική θρησκευτική λατρεία το 2020.

Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, 58 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης. Ωστόσο, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, το 1945 έγινε μουσείο.

Μετά την απόφαση αυτή, ειδικοί από τις ΗΠΑ εκτέλεσαν τεράστιο έργο αποκατάστασης και συντήρησης των ψηφιδωτών και νωπογραφιών, ξηλώνοντας σοβάδες που τα κάλυπταν. Οι εργασίες, που ξεκίνησαν το 1948, ολοκληρώθηκαν δέκα χρόνια αργότερα, το 1958.

Ομως το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας (Danistay) της Τουρκίας ακύρωσε την απόφαση του 1945 και, έναν χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το μνημείο θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

Πανηγυρισμοί στα τουρκικά ΜΜΕ

Τα τουρκικά ΜΜΕ αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ στο θέμα.

«Το Καριγιέ τζαμί για πρώτη φορά μετά από 79 χρόνια άνοιξε για προσευχή. Μετά την επίσημη τελετή έρχονται οι πιστοί και προσεύχονται. Αυτός ο χώρος το 1985 συμπεριελήφθη στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Πριν στους τοίχους υπήρχαν διαφορές αγιογραφίες και ψηφιδωτά, και όπως βλέπετε μέσα στον χώρο της προσευχής οι αγιογραφίες και οι τοιχογραφίες καλύπτονται έτσι με κουρτίνα» ανέφερε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι,  το τηλεοπτικό δίκτυο NTV

Το τηλεοπτικό δίκτυο ULKE TV ανέφερε:« Το 1945 ήταν τελευταία μουσουλμανική προσευχή  μέσα στο Καριγιέ Τζαμί, και μετά από 79 χρόνια οι πολίτες και πάλι προσευχήθηκαν με το ναμάζι ( μουσουλμανική προσευχή).

Ο Θεός να ευλογεί όσους πήραν αυτή την απόφαση. Πράγματι είναι υπέροχα. Μου άρεσε πολύ. Στις εργασίες συντήρησης τηρήθηκε η αυθεντικότητα των αγιογραφιών και των ψηφιδωτών. Oι αγιογραφίες και οι τοιχογραφίες που βρίσκονται εντός του χώρου του Καριγιέ τζαμί καλύπτονται με αυτόν τον τρόπο και δεν προκαλείται καμία ζημιά».

«Μόλις έμαθα  το ευχάριστο νέο  ήρθα μαζί με τη σύζυγό μου. Προσευχήθηκα και διάβασε το Κοράνι και δόξα τον Αλλάχ», ανέφεραν πιστοί.

Kariye Camii’nde daha önce büyük eleştiri alan perde sistemi olmayacak. İbadet alanındaki üç pano haricinde yan nefler ile iç ve dış narteks bölümündeki hiçbir alan perdeyle kapatılmayacak. pic.twitter.com/auUYLouBjk

İstanbul Camileri (@camiistan) May 6, 2024

Keywords
Τυχαία Θέματα