Μονόδρομος η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους για τους ειδικούς

Πολλά είναι τα μέτωπα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι λοιμωξιολόγοι και η κυβέρνηση εξαιτίας της διασποράς του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Μπορεί οι τουρίστες να φτάνουν σε μία ασφαλή χώρα για τις διακοπές τους, ωστόσο ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει ακόμη.

Ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 35 νέα κρούσματα, από αυτά τα 9 είναι εισαγόμενα και 17 εντοπίζονται

στην Αττική.

Από την πλευρά τους οι αρχές εξετάζουν την επέκταση της χρήσης μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους εκτός των σούπερ μάρκετ, όπως εμπορικά κέντρα και εκκλησίες.

Από σήμερα εξάλλου, μέχρι τις 4 Αυγούστου, όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου για τον κοροναϊό, που να έχει διενεργηθεί 72 ώρες πριν την άφιξή τους στη χώρα μας.
Ειδικότερα, με αρνητικό τεστ COVID 19 θα εισέρχονται στην Ελλάδα όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς από Βουλγαρία και Ρουμανία, σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία (NOTAM) που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας μετά από ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται πως επόμενες ημέρες αναμένονται και οι επίσημες αποφάσεις για τα πανηγύρια του Αυγούστου.

Ανησυχία για Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Προβληματισμός για τη διασπορά του ιού υπάρχει και στις μεγάλες πόλεις και συγκεκριμένα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη .

Όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊό, Νικόλαος Σύψας ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το φαινόμενο υπερμετάδοσης σε εκδηλώσεις όπου συνωστίζονται πολλά άτομα.

Στην εξάπλωση του κοροναϊού στα μεγάλα αστικά κέντρα αναφέρθηκε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού  μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αναγκαστικό συνωστισμό και συνύπαρξη ανθρώπων, ο πληθυσμός που κινδυνεύει είναι τεράστιος. Επεσήμανε επίσης πως οι τραγωδίες και οι καταστροφές που βλέπουμε σε άλλες χώρες, πάντα συμβαίνουν στις μεγάλες πόλεις.

Σε μια μικρή κοινωνία ελέγχεις την κατάσταση ευκολότερα και οι άνθρωποι που κινδυνεύουν είναι λιγότεροι, είπε η κ. Λινού.

Συναγερμός στην Πάτρα με οκτώ κρούσματα

Την ίδια ώρα οκτώ ήταν τα νέα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν χθες στην Πάτρα.

Μεταξύ αυτών, ένας ταμίας σε δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και η κόρη του η οποία είναι φοιτήτρια σε χώρα του εξωτερικού.

Λόγω της θέσης του, ο υπάλληλος της ΔΕΥΑΠ ερχόταν σε επαφή με πολύ κόσμο. Έτσι, πραγματοποιήθηκαν διαγνωστικά τεστ σε όλους τους συναδέλφους του. Και τα 80 βγήκαν αρνητικά.

Σε ότι αφορά στον 50χρονο και στην κόρη του, αμφότεροι νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Νάυπακτος: Με κοροναϊό τρεις Γερμανοί

Σε ξενοδοχείο καραντίνας του Μεσολογγίου μεταφέρθηκαν τρεις Γερμανοί τουρίστες που παραθέριζαν στην Ναύπακτο.

Οι τρεις άνδρες βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό και θα παραμείνουν για 14 ημέρες στο χώρο που έχει οριστεί για την καραντίνα.

Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων

Μάσκα υποχρεωτικά και σε άλλους κλειστούς χώρους, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες.

Όπως αποκάλυψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «τις επόμενες μέρες αν χρειαστεί ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών η χρήση μάσκας θα γίνει υποχρεωτική και σε άλλους κλειστούς χώρους».

Στις προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνεται για παράδειγμα πλέγμα περιορισμών στο ωράριο ή στη χωρητικότητα των beach bar, αλλά και στον αριθμό των προσκεκλημένων σε γάμους και βαπτίσεις, που έχουν μετατεθεί μαζικά για τον Αύγουστο, μετά τους περιορισμούς του προηγούμενου διαστήματος.

Στην κλιμάκωση των προτάσεων περιλαμβάνεται πάντοτε το απευκταίο μέτρο, ιδίως για τους τουριστικούς προορισμούς, δηλαδή το τοπικό «lockdown».

Οι ειδικοί έχουν θέσει ως χρονικό ορόσημο για την επανεξέταση των δεδομένων που αφορούν την επιδημία στη χώρα μας το τέλος Ιουλίου, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή.

Γιατί οι επιστήμονες ζητούν να γίνει υποχρεωτική η μάσκα στους κλειστούς χώρους

Την ίδια στιγμή, την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς επισημαίνοντας ότι «αυξάνονται τα κρούσματα, ειδικά στην Αττική και την Θεσσαλονίκη».

Εξήγησε δε ότι «είμαστε σε μια επιδημία και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα μέτρα και στο πλαίσιο αυτό είναι και η χρήση της μάσκας, οι αποστάσεις κ.ο.κ.» προσθέτοντας πως «ο κόσμος δεν παίρνει τα μέτρα που έχει συστήσει η πολιτεία μετά από συζητήσεις με τους αντίστοιχους φορείς, τους λοιμοξιωλόγους, τον ΕΟΔΥ κλπ και αναφέροντας πως τα μέτρα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά ειδικά με την χρήση της μάσκας και πως ο ΠΟΥ έχει δηλώσει ότι το εμβόλιο δεν θα έρθει πριν το 2021. «Αν μια επιδημία πρέπει να τιθασευτεί αυτό γίνεται μόνο με την χρήση του εμβολίου όπου ένα αριθμός πληθυσμού θα εμβολιαστεί και θα αποκτήσει αντισώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως υπήρχε σύσταση η μάσκα να χρησιμοποιείται στα σούπερ μάρκετ και είχε αρχίσει ο κόσμος να χαλαρώνει με αυτό και μόλις πήγε να γίνει πιθανή επιβολή προστίμου άρχισε να εφαρμόζεται το μέτρο σημειώνοντας πως «αυτό που δεν συμφωνώ με την κοινωνία είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένας από πίσω και να κόβει χαρτάκια και κλήσεις για να συμμορφωνόμαστε. Από μόνοι μας πρέπει να αυτοπεριοριστουμέ».

Ο ίδιος επεσήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως ο ιός κυκλοφορεί και μεταδίδεται εύκολα όταν δεν παίρνουμε τα μέτρα και πως αυτή την στιγμή μολύνονται πιο πολύ οι νέοι ενώ οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες πλέον προστατεύονται υπογραμμίζοντας πως αν και οι νέοι είναι πιο ανθεκτικοί όσο αυξάνονται τα κρούσματα σε αυτούς είναι πιθανόν να μεταδοθεί και στους υπόλοιπους και γενικότερα μπορεί εύκολα να αυξηθούν τα κρούσματα χωρίς να το καταλάβουμε.

Επιπλέον, τόνισε πως η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στους κλειστούς χώρους διότι τα σταγονίδια μπορούν να μεταδοθούν ακόμα και σε δύο διαδρόμους πχ σε ένα σουπερμάρκετ. «Δεν είναι εύκολο δεν γίνεται όμως διαφορετικά δεν έχουμε άλλα μέτρα προφύλαξης» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως «η μάσκα που προστατεύει είναι η πάνινη ή η χειρουργική οι άλλες δεν προστατεύουν».

Μαγιορκίνης: Μονόδρομος η μάσκα σε αυτή τη φάση

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, αναφορικά με τα νέα στο μέτωπο του φονικού ιού.

«Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, την έχουμε δει και τις προηγούμενες εβδομάδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολο να γίνουν τοπικά lockdown. Το lockdown σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να είναι μία από τις επιλογές, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να βρεθούμε σε κατάσταση που να χρειαστούμε lockdown. Αυτό που κοιτάμε σε αυτή τη φάση είναι πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε την έλευση του δεύτερου κύματος του ιού», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Η επιτροπή έχει δώσει ισχυρή σύσταση εδώ και αρκετό καιρό για τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους. Δεν είναι θέμα της επιτροπής να προτείνει πρόστιμα. Η επιτροπή ζητά σε σταθερή βάση την επιτήρηση της μάσκας. Τώρα αν αυτό θα χρειαστεί πρόστιμο ή απαγόρευση εισόδου σε χώρους αν κάποιος δεν φοράει μάσκα, είναι διαφορετικό», εξήγησε ο ίδιος αναφορικά με τη χρήση της μάσκας ενώ πρόσθεσε ότι «γενικά στην επιτροπή δεν είμαστε υπέρ των προστίμων. Εμείς είμαστε της ισχυρής σύστασης και της επιτήρησης που μπορεί να γίνει χωρίς πρόστιμο».

«Η σύσταση της επιτροπής για τη μάσκα είναι ενεργή εδώ και αρκετό καιρό. Εάν θα γίνει υποχρεωτικό είναι διαφορετικό θέμα. Εμείς λέμε ότι η μάσκα είναι μονόδρομος σε αυτή τη φάση. Σε ό,τι αφορά στην υποχρεωτικότητα, που σημαίνει πρόστιμο, η επιτροπή δεν μπορεί να αποφασίσει. Εμείς έχουμε συστήσει χρήση παντού. Καλό θα ήταν να είχε εφαρμοστεί η μάσκα μες στις εκκλησίες. Η επιτροπή δεν έχει τη δυνατότητα να προτείνει πρόστιμα. Η υποχρεωτικότητα σημαίνει απευθείας πρόστιμο. Όπου υπάρχει συγχρωτισμός, έχουμε κάνει ισχυρότατη σύσταση για χρήση μάσκας. Το αν θα μετατραπεί αυτό σε πρόστιμο, είναι θέμα πολιτικό, η επιτροπή δεν δύναται να το κάνει αυτό», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Από τι θα εξαρτηθεί η κανονικότητα στα σχολεία

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο ίδιος τόνισε ότι «στα σχολεία, υπάρχει η θέληση να γυρίσουμε στην κανονικότητα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα  επιδημιολογικά στοιχεία και από στοιχεία που έρχονται από άλλες χώρες όπου άνοιξαν τα σχολεία κανονικά. Φαίνεται ότι τα παιδιά χωρίζονται σε δύο γκρουπ. Αυτά που είναι 10 με 18 και αυτά που είναι κάτω από 10 ετών. Πιθανώς να συστήσουμε διαφορετικά μέτρα για αυτά τα γκρουπ».

Μιλώντας για την πρόοδο στο μέτωπο του εμβολίου, αλλά και στα φάρμακα για την καταπολέμηση του κοροναϊού, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «αυτές είναι μελέτες που χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε δεν υπάρχουν σημαντικά νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά στα φάρμακα και στο εμβόλιο. Αρκετά εμβόλια έχουν μπει στη φάση 3 και προχωρούν», ενώ πρόσθεσε ότι «και οι θεραπείες φαίνεται ότι είναι βελτιωμένες, αλλά έχει περάσει και το μήνυμα στις ευπαθείς ομάδες και προστατεύονται αναλόγως. Βλέπουμε κυρίως ελαφριά κρούσματα σε αυτή τη φάση».

Keywords
Τυχαία Θέματα