Μόρια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος - Στάχτες το ΚΥΤ - 13.000 πρόσφυγες στο δρόμο - Κάποιοι με κοροναϊό

Μια άνευ προηγουμένου κατάσταση καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας τα μεσάνυχτα, αφήνοντας στον δρόμο πάνω από 13.000 ανθρώπους.

Το πρώτο φως της ημέρας φανέρωσε την καταστροφή της φωτιάς η οποία καίει ακόμα, με την Πολιτεία να καλείται να μεριμνήσει για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται κυριολεκτικά στον δρόμο.

Η κυβέρνηση συγκάλεσε άμεσα διυπουργική σύσκεψη, όπου θα εξεταστεί η κατάσταση και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ενώ σύμφωνα με τον

κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, η Λέσβος πρόκειται να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά προηγήθηκαν επεισόδια τα οποία ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση 35 θετικών κρουσμάτων κοροναϊού στον καταυλισμό. Γύρω στις 11 μμ έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες φλόγες περιμετρικά του ΚΥΤ και προς τη πλευρά του Ελαιώνα, με τους πρόσφυγες να προσπαθούν να ξεφύγουν από τις φλόγες, άλλοι κατευθυνόμενοι προς την πόλη και άλλοι προς το βουνό.

Μόρια, σήμερα το πρωί.
Ο καταυλισμός έχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς.#Moria, #Μορια pic.twitter.com/Zw37FNNaln

— Ακροκεντρώος (@akrokentrwos) September 9, 2020

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο MEGA επιβεβαίωσε τις εφιαλτικές πληροφορίες, που ήθελαν τα 35 κρούσματα να μην γνωρίζουμε που βρίσκονται, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες περί έλλειψης σχεδιασμού της κυβέρνησης, όσον αφορά την διαχείριση του προσφυγικού.

Σύμφωνα με τον συντονιστή Πολιτικής Προστασίας περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Λευτέρη Παπαϊωάννου, τα 35 κρούσματα έχουν απομονωθεί, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος σε σχετική ερώτηση στο MEGA, απάντησε πως δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα που βρίσκονται.

Τα πάντα παραδόθηκαν στις φλόγες -σκηνές και κοντέινερ έγιναν στάχτη. Η κυβέρνηση ωστόσο επιβεβαιώνει πως το θέμα στέγασης των 12.000 ανθρώπων που διέμεναν στον καταυλισμό πρόκειται να έχει λυθεί μέχρι το βράδυ.

Πέτσας: Οι φωτιές δεν έμπαιναν τυχαία στις σκηνές

Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA»μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις εξελίξεις στη Μόρια και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, όλα ξεκίνησαν όταν εντοπίστηκαν τα 35 κρούσματα κοροναϊού ανάμεσα στα περίπου 2.000 δείγματα από τη Μόρια, και τους ανακοινώθηκε ότι θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα οι ίδιοι και οι στενές επαφές τους.

Όπως σημείωσε στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου θα λάβουν μέρος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ πρόσθεσε πως στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο επικεφαλής της ΕΥΠ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα» όπως τόνισε.

„It is the night that #Moria is burning to the ground,” says one friend. “I am standing in the flames and yet I cannot believe, what is happening in front of me.”

This video is filmed by him and sent just now. pic.twitter.com/qTEScei7SJ

— Franziska Grillmeier (@f_grillmeier) September 8, 2020

Ο κ. Πέτσας υποστήριξε πως η πυρκαγιά στη Μόρια δεν ήταν τυχαία και πως υπήρξε ένα πολύ εκτεταμένο μέτωπο αντίδρασης από τους πρόσφυγες και μετανάστες όταν τους ζητήθηκε να μπουν σε καραντίνα. «Θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Και τον τρόπο και τις αιτίες» πρόσθεσε ο Στέλιος Πέτσας.

«Μετά τη σύσκεψη θα υπάρξουν ανακοινώσεις» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος και πως θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση μελετά αν υπάρχει τουρκική παρέμβαση στα επεισόδια, υποστήριξε πως μετά τη μελέτη των δεδομένων θα υπάρξει συμπέρασμα για ποιος ευθύνεται, χωρίς όμως να αποκλείει τέτοιο ενδεχόμενο.

Για το θέμα της στέγασης των ανθρώπων που διαβιούσαν στη Μόρια, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως μέχρι το βράδυ θα υπάρχει λύση, τουλάχιστον για τις ευπαθείς ομάδες αυτών, όπως τα παιδιά.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με θέμα τη φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας και το πώς θα τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στο νησί.

Στην έκτακτη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Μεταβαίνουν διμοιρίες ΜΑΤ στο νησί

Ενισχύσεις από την Αθήνα έστειλε η Αστυνομία στη Λέσβο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη νύχτα μετά τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Μόρια και έχουν καταστρέψει πολύ μεγάλο μέρος του ΚΥΤ. Ειδικότερα, αναχώρησαν στις 7 το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος 130 και αναμένεται να φτάσουν στο νησί στις 09:00.

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.

«Είναι σαν να έπεσε βόμβα»

«Το καμπ πλέον δεν υφίσταται, έχει καταστραφεί ολοσχερώς» δήλωσε ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης σε τηλεφωνική του επικοινωνία στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί  στο ΚΥΤ της Μόριας και το σκηνικό χάους που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά.

Ο Γιώργος Μουτάφης από το ΚΥΤ της Μόριας το πρωί της Τετάρτης, όταν το φως της μέρα έδειξε το μέγεθος της καταστροφής είπε:

«Η φωτιά αυτή τη στιγμή έχει σβήσει, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν διάσπαρτες, μικρές εστίες. Ένα ελικόπτερο επιχειρεί κάνοντας συνεχείς ρίψεις νερού στο ΚΥΤ, ενώ αρκετοί είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν επιστρέψει στη δομή, ψάχνοντας μέσα στα κατεστραμμένα κοντέινερ και στις σκηνές, για τα προσωπικά τους αντικείμενα. Η αστυνομία έχει κάνει φραγμούς, χωρίς να τους αφήνει να συνεχίσουν καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να πάνε προς την Μυτιλήνη».

«Είναι σαν να έχει πέσει μια βόμβα στο κέντρο του καταυλισμού και τον έχει καταστρέψει» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Γιώργος Μουτάφης υπογράμμισε τέλος πως στη Μόρια μετά από αυτήν την καταστροφική φωτιά δεν υπάρχουν βασικές υπηρεσίες για χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών, δεν λειτουργεί τίποτα, ενώ αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μπορέσουν να καλυφθούν βασικές ανάγκες τους.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, της φωτιάς προηγήθηκαν επεισόδια που ξεκίνησαν γύρω στις έντεκα το βράδυ. Η ένταση προκλήθηκε μετά την ανακοίνωση των 35 θετικών κρουσμάτων κοροναϊού στον καταυλισμό και την άρνηση κάποιων εξ αυτών να μπουν σε καραντίνα.

The brutal reality of Europe is that I am sitting in the train station drinking coffee, while in the some place (the EU) people are forced to live in conditions unworthy of human beings with no safety for their lives.

Social inequality has never been greater than now. #Moria https://t.co/TAz9MaQPJR

— Carola Rackete (@CaroRackete) September 9, 2020

Γρήγορα οι αρνητές της καραντίνας ήρθαν σε σύγκρουση με άλλους που επεσήμαναν το κίνδυνο για όλο το καμπ ενώ ομάδες προσφύγων προσπάθησαν να διαφύγουν μέσα από το ΚΥΤ φοβούμενοι την μετάδοση του ιού.

Γύρω στις 11.00 έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτες φλόγες περιμετρικά του ΚΥΤ και προς τη πλευρά του Ελαιώνα.

FIRE IN MORIA: FORCED EVACUATION- Over thousand walking roads out of #moria for safety; Thousands more in olive groves seeking shelter; Police blocking main road to #Mytiline; Reports of vehicles being attacked by armed locals trying to bring supplies to those stranded. #lesvos pic.twitter.com/CnsZ0su6pf

— refocusmedialabs (@refocusmedialab) September 9, 2020

Γρήγορα η φωτιά πέρασε μέσα στο ΚΥΤ και εκεί ομάδα αιτούντων παρεμπόδισε την Πυροσβεστική Υπηρεσία να εισέλθει.

Τότε επενέβησαν τα ΜΑΤ που με τη χρήση δακρυγόνων και κρότου-λάμψης διέλυσαν το συγκεντρωμένο πλήθος, αλλά η φωτιά είχε αρχίσει να καίει όλες τις κρίσιμες εγκαταστάσεις όπως τα γραφεία της  Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα