Μόσιαλος – Πώς θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Ο Ηλίας Μόσιαλος σχολίασε τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE δήλωσε: «Είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν προηγηθεί άλλα και αν η κοινωνία μας ήταν μια κοινωνία συναινετική, το πολιτικό σύστημα ήταν διαφορετικό από αυτό που έχουμε, δηλαδή μιλούσαν οι πολιτικοί μεταξύ τους και υπήρχε μια συνεννόηση. Εγώ θα επιθυμούσα μεγαλύτερη μίξη προς τα θετικά μέτρα, τα οποία θα έπρεπε

να είχαν ληφθεί 2-3 μήνες πριν κι αν είχαν αποτύχει, να πηγαίναμε στα αρνητικά μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι έλειψε

Όπως είπε υπάρχει μια αλληλουχία πράγματων για τη θέσπιση ενός σωστού εμβολιαστικού προγράμματος. Αρχικά, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε να οργανώσει ένα καλό εμβολιαστικό πρόγραμμα, να εξασφαλίσει μεγάλες προμήθειες εμβολίων κι έγινε εκτεταμένη ενημέρωση των πολιτών.

Ωστόσο, δεν κατάφερε να επιτευχθεί μια εκτεταμένη πολιτική και κοινωνική συναίνεση ώστε τα πολιτικά κόμματα να ομονοήσουν. Σε ό, τι αφορά στα μέτρα, σημείωσε ότι το ορθό είναι να υπάρχει μια μίξη θετικών και αρνητικών μέτρων.

«Τα θετικά μέτρα είναι ότι στους νέους, στους 18-25 ετών, μπήκε το voucher. Και υπάρχουν τα αρνητικά, δηλαδή η δυσκολία στην πρόσβαση σε χώρους, δηλαδή αν δεν έχεις εμβολιαστεί δεν μπορείς να μπεις στα καταστήματα κλπ. Επίσης, πρέπει να υπάρχει σταθερότητα των μηνυμάτων. Δεν λες για 2-3 μήνες ότι είναι αντισυνταγματικό να κάνω την υποχρεωτικότητα, δεν θα πάρω κανένα μέτρο και ξαφνικά αρχίζουν τα μέτρα να έρχονται το ένα μετά το άλλο. Η σταθερότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και στην ψυχολογία των πολιτών», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια, αν δεν λειτουργήσουν τα θετικά μέτρα, όπως για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη, τότε πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε έμμεση υποχρεωτικότητα.

«Αν γίνονταν όλα αυτά η αποδοχή του μέτρου θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, γιατί θα είχαν δοκιμαστεί άλλα μέτρα στην πορεία», επισήμανε.

«Να μη γίνουμε... Μπέργκαμο»

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη ο εμβολιασμός, ώστε να μην μπουν μεγάλα διλήμματα και να πρέπει να γίνει επιλογή ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

«Έχουν φορτωθεί οι ΜΕΘ, έχει μπει ο Δεκέμβριος. Αν γεμίσουν οι ΜΕΘ και έχουμε 1.000 άτομα στις ΜΕΘ και δεν έχουμε άλλες δυνατότητες νοσηλείας, το δίλλημα το οποίο θα μπει στην ιατρική κοινότητα και θα είναι δυσβάσταχτο είναι το εξής: Θέλει πρόσβαση σε κρεβάτι ένας 75χρονος ανεμβολίαστος κι ένας 40αρης ανοσοκατεσταλμένος που έχει κάνει και τις δύο δόσεις, αλλά δεν τον έχει πιάσει το εμβόλιο. Θα πάμε αναγκαστικά στην επιλογή ασθενών, όπως έγινε στο Μπέργκαμο της Ιταλίας και στην Αγγλία στο πρώτο κύμα. Αν δεν γίνει ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων, τα ηθικά διλλήματα θα είναι ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει», τόνισε.

Ενδεικτικά, έφερε ως παράδειγμα την Αγγλία, υπογραμμίζοντας ότι οι άνω των 60 ετών είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 95%. Γι’ αυτό ενώ έχει πάρα πολλά κρούσματα κάθε μέρα, δε συμπιέζεται το σύστημα υγείας. «Ο αριθμός των νεκρών είναι λίγο μεγαλύτερος από την Ελλάδα, αλλά με έναν πληθυσμό που είναι 62-63 εκατ. Άρα, η Βρετανία μας δείχνει τον δρόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα,  ο καθηγητής επισήμανε ότι τα μέτρα υποχρεωτικότητας δεν μπορούν να μείνουν μόνο στους άνω των 60 ετών. «Τι θα γίνει με την εστίαση; Μπορούν να μπαίνουν οι εμβολιασμένοι και όσοι εργάζονται να είναι ανεμβολίαστοι; Είναι θέμα υγειονομικού χώρου», ανέφερε.

Τα τέσσερα ερωτήματα για την παραλλαγή  Ομικρον

Όσον αφορά στην παραλλαγή Ομικρον, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι υπάρχει ένας λογικός βαθμός ανησυχίας και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να απαντηθούν τέσσερα ερωτήματα. «Το πρώτο είναι αν είναι πιο μολυσματικό το νέο στέλεχος. Το δεύτερο αν είναι πιο επικίνδυνο. Το τρίτο είναι τι κάνουμε με τα εμβόλια και το τέταρτο είναι αν πιάνουν τη νέα παραλλαγή τα φάρμακα», ανέφερε.

Όπως είπε, είναι άγνωστο αν είναι πιο μολυσματικός ο ιός ή αν μεταδίδεται πιο εύκολα επειδή έχει γίνει πιο μολυσματικός λόγω των πολλών μεταλλάξεων ή δεν τον πιάνουν τα εμβόλια και για αυτό το λόγο κολλάνε και οι εμβολιασμένοι.

Για τα εμβόλια

«Παράλληλα, υπάρχει μια σύγχυση για το αν το πιάνουν τα εμβόλια. Είδαμε τον επικεφαλής της Moderna να λέει ότι μάλλον δεν θα δουλέψουν τα εμβόλια, βγαίνει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και λέει ότι μάλλον θα δουλεύουν, ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι έχει ενδείξεις ότι δουλεύουν τα εμβόλια, θα ξέρουμε όμως σε δύο εβδομάδες από πειραματικές εργασίες αν όντως δουλεύουν τα εμβόλια», επισήμανε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή θα πρέπει οι πειραματικές εργασίες να συνδυαστούν με βάση τα κλινικά χαρακτηριστικά όσων νοσηλεύονται και την έκβαση της νοσηλείας. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι τα εμβόλια θα δουλεύουν. «Το θέμα είναι πόσο θα χάσουμε σε σχέση με την αποτελεσματικότητα. Αν η απώλεια είναι έως 5%, δε θα έχουμε πρόβλημα, γιατί οι εταιρείες είπαν ότι θα τα ανανεώσουν».

Ως προς τα αντιικά φάρμακα, επισήμανε ότι είναι πιθανό να είναι αποτελεσματικά γιατί στοχεύουν μέρος του ιού που δεν έχει μεταλλαχθεί. Αντίθετα, τα μονοκλωνικά αντισώματα, θα χάσουν από την αποτελεσματικότητα τους, αν χάσουν και τα εμβόλια.

Επανέλαβε, επίσης, ότι η μόνη λύση είναι το εμβόλιο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τους ανοσοκατεσταλμένους να χρειαστούν και τέταρτη δόση.  «Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν εδώ και τώρα. Όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις να κάνουν και την τρίτη, και πρώτα και κύρια όσοι ανήκουν  σε ευάλωτες ομάδες. Ειδικά δε στις ευάλωτες ομάδες είναι πιθανόν να γίνει και τέταρτη δόση σύντομα, ειδικά σε ανοσοκατεσταλμένους. Ήδη σε Αγγλία, Ισραήλ και ΗΠΑ έχουν ανοίξει αυτή τη συζήτηση», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα