Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέες πιέσεις της Ρωσίας για παύση των εχθροπραξιών – Ο ρόλος της Τουρκίας

Σύμφωνα με ρωσική ανακοίνωση, τα υπουργεία εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης πυρός στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δίνοντας ελπίδες για ένα πιθανό τέλος των μαχών.

Η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που μόλις λίγες ώρες νωρίτερα καλούσε σε πλήρη αποχώρηση των Αρμενίων από την περιοχή – η οποία σύμφωνα με το νόμο αποτελεί τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, όμως βρίσκεται υπό διοίκηση Αρμενίων – και καταδίκασε τις διεθνείς προσπάθειες επίλυσης της διαμάχης.

Τηλεφωνική
επικοινωνία Ρωσίας-Τουρκίας

Καθώς οι μάχες μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων μαίνονταν για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, ήρθαν στο φως λεπτομέρειες τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Ρώσου υπουργού εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και του Τούρκου ομόλογού του, Μεβλούτ Τσαβούτσογλου. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ανάγκη για άμεση εκεχειρία.

«Επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά την ετοιμότητά τους να συντονίσουν τις πράξεις Ρωσίας και Τουρκίας για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση, προκειμένου η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να μετατραπεί σε διακανονισμό μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων όσο το δυνατόν πιο άμεσα», αναφέρει η ρωσική ανακοίνωση.

Τι είχε δηλώσει ο Ερντογάν

Το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιεύσει λεπτομέρειες σχετικά με την κλήση. Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει στο τουρκικό κοινοβούλιο ότι η Αρμενία ήταν υποχρεωμένη να αποσυρθεί από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ προκειμένου να επικρατήσει η ειρήνη στην περιοχή.

«Δεδομένου ότι ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία έχουν αγνοήσει το πρόβλημα σχεδόν επί 30 χρόνια, είναι απαράδεκτο να θέλουν να εμπλακούν στις προσπάθειες για εκεχειρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο τέλος της ομιλίας του, οι τρεις χώρες εξέδωσαν ανακοίνωση απαιτώντας άμεση παύση πυρός. Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ ηγούνται από κοινού  του OSCE Minsk Group, το οποίο ιδρύθηκε το 1992 για να διαμεσολαβήσει για μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τραυματίστηκαν δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι

Οι συγκρούσεις της Πέμπτης ήταν λιγότερο έντονες σε σχέση με εκείνες των προηγούμενων ημερών, όμως η Αρμενία ανακοίνωσε ότι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τις συγκρούσεις με το Αζερμπαϊτζάν τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό σε πόλη που βρίσκεται υπό αρμενικό έλεγχο.

Οι δημοσιογράφοι της Le Monde φέρονται να τραυματίστηκαν από αζέρικα πυρά στην πόλη Μαρτούνι. Και οι δύο μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας της περιοχής, ενώ ένας εκ των δύο βρίσκεται σε «σοβαρή κατάσταση» και υποβλήθηκε σε χειρουργείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρμενικών αρχών.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαίωσε τους τραυματισμούς σε σχόλια προς δημοσιογράφους, φτάνοντας στο ευρωπαϊκό συμβούλιο την Πέμπτη. «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον επαναπατρισμό τους», τόνισε.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία για «επαίσχυντη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», καθώς επέτρεψε τις επισκέψεις δημοσιογράφων στην πρώτη γραμμή και «έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές τους».

Οι δημοσιογράφοι φέρεται ότι είχαν μεταβεί στην πόλη για να φωτογραφίσουν τα σπίτια που βομβαρδίστηκαν εκεί.

Η Γαλλία έχει καταγγείλει ότι η Τουρκία αποστέλλει Σύρους μισθοφόρους για να πολεμήσουν στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ έχει αναφέρει ότι συνεργάζεται με τη Ρωσία για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ο Μακρόν, ο οποίος έχει ανοίξει ρητορικό πόλεμο με τον Ερντογάν εδώ και μήνες, τόνισε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα επιδεικνύει συμπεριφορά που αρμόζει σε καιρό πολέμου.

Η Ρωσία έχει στρατιωτική βάση στην Αρμενία και τη θεωρεί στρατηγικό σύμμαχο, ενώ στη Γαλλία ζουν περίπου 600.000 άνθρωποι αρμενικής καταγωγής.

Πηγή: www.theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα