Νέα αναβαθμισμένη σχέση μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ

Σε φάση αναβάθμισης θα περάσουν οι στρατηγικές σχέσεις της Κύπρου και των ΗΠΑ, σε μια απόφαση – σταθμό για το νησί, που, ενώ δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, θα μπορεί, έτσι, να αποκτήσει μια ισχυρή αμερικανική «ασπίδα» σε μια κρίσιμη φάση για το Κυπριακό. Αυτή ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και

η κεντρική επιδίωξη του ταξιδιού του κύπριου υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου στην Ουάσιγκτον και της χθεσινής συνάντησής του με τον Αντονι Μπλίνκεν, που φαίνεται πως αποτελούσε το βήμα έναρξης ενός νέου στρατηγικού διαλόγου. Διόλου τυχαία, το Politico χθες φιλοξένησε σχετική ανάλυση του Ιβο Ντάαλντερ, διευθύνοντος συμβούλου του Chicago Council on Global Affairs αλλά και πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, στην οποία, μεταξύ άλλων, αποκάλυπτε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης επεδίωκε τη στρατηγική σύνδεση με τις ΗΠΑ, αναφέροντας σε αμερικανούς συνομιλητές του πως «οι ΗΠΑ βλέπουν την Κύπρο σαν πρόβλημα, αλλά πως αυτό είναι λάθος και θα πρέπει να τη βλέπουν ως λύση».

Του Κώστα Μητρόπουλου

«Αμάλθεια» και FBI βελτίωσαν τις σχέσεις

Σύμφωνα με την ανάλυση του Ντάαλντερ, υπήρξαν και δύο πρόσφατα στοιχεία που ενίσχυσαν την άποψη αυτή στους Αμερικανούς. Το πρώτο ήταν ο πόλεμος στη Γάζα και το ότι η γεωγραφική τοποθεσία της Κύπρου μπορεί να είναι πλατφόρμα για πολιτικές, οικονομικές, ανθρωπιστικές και στρατιωτικές δράσεις «στο σημείο που η Ευρώπη τέμνεται με τη Μέση Ανατολή». Θυμίζω, άλλωστε, τον ανθρωπιστικό διάδρομο της επιχείρησης «Αμάλθεια» και το ότι η Κύπρος έδωσε πρόσβαση σε χώρες για την εκκένωση των πολιτών τους. Και, δεύτερον, το ότι η κυπριακή κυβέρνηση κάλεσε στη Λευκωσία το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για να διερευνήσουν υποθέσεις διαφθοράς και μαύρου χρήματος, «σπάζοντας» έτσι και τις παλιές καλές της σχέσεις με τη Μόσχα και όχι μόνο. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής ερευνώνται, θυμίζω, και οι επιχειρηματίες που έχουν σχέση με το Predator και τις υποκλοπές ελλήνων αλλά και αμερικανών πολιτών…

Ο νέος ΥΠΕΞ και το τετ α τετ

Σε άλλα διπλωματικά νέα, είναι πιθανό την Παρασκευή να έχουμε την πρώτη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον νέο του ομόλογο από τη Βόρεια Μακεδονία, επί αυστριακού εδάφους. Εκεί θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «φίλων Δυτικών Βαλκανίων», όπου αναμένεται να συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας και της Κροατίας, με τους υπουργούς των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων που είναι υπό ένταξη στην ΕΕ. Εφόσον έχει, λοιπόν, ως τότε ορκιστεί ο νέος υπουργός, ο Τίμκο Μουκούντσκι, θα είναι εκεί και θα έχει την πρώτη του γνωριμία με τον Γεραπετρίτη. Σημειώνω πως ο εν λόγω θεωρείται από τις πιο «λάιτ» περιπτώσεις του κόμματός του, του εθνικιστικού VMRO, και η Αθήνα είχε καταγράψει την πιθανότητα να αναλάβει το Εξωτερικών ως το θετικότερο από τα σενάρια που έπαιζαν.

Η συμβουλή του Ντιμιτρόφ

Σε κάθε περίπτωση, ένας έμπειρος προκάτοχός του είχε χθες μερικές συμβουλές να δώσει στον νέο υπουργό και τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. Αναφέρομαι στον Νικόλα Ντιμιτρόφ, τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Ζάεφ, που είχε διαπραγματευτεί τη Συμφωνία των Πρεσπών με τον Νίκο Κοτζιά. Μιλώντας χθες στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα, τόνισε ότι και στην Αθήνα και στα Σκόπια, πια, κυβερνούν δύο πολιτικές δυνάμεις που δεν δέχονται τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συμβούλεψε, ωστόσο, τους συμπατριώτες του να ακολουθήσουν αυτό που συμβαίνει εδώ, δηλαδή να εφαρμόσουν κανονικά τη Συμφωνία, αποδεχόμενοι τη δέσμευση, κι ας μην την είχαν στηρίξει τότε. Σχολίασε δε πως στα εθνικά θέματα, όταν τα πράγματα πάνε καλά, τα πιστώνονται οι πρωθυπουργοί. Οταν όμως κάτι πάει στραβά, κατά κανόνα την πληρώνουν οι υπουργοί. Και δεν έχει ακριβώς άδικο σε αυτό.

Τελευταία γιορτή με Τσούνη

Τη φετινή γιορτή της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ προγραμματίζει η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Την τελευταία που θα πραγματοποιηθεί με οικοδεσπότη τον Τζορτζ Τσούνη, που, εκτός απροόπτου, διανύει το τελευταίο διάστημα της θητείας του στη χώρα μας. Φέτος λοιπόν θα είναι διαφορετική από το συνηθισμένο πάρτι που πραγματοποιείται στην πρεσβευτική κατοικία. Η γιορτή θα γίνει στις 15 Ιουλίου, στο Μέγαρο Μουσικής, με περισσότερους καλεσμένους από ποτέ (περί τα 2.000 άτομα) και με κεντρικό θέμα της την προσβασιμότητα. Πολλοί από τους καλεσμένους θα προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, από οργανώσεις ανθρώπων με αναπηρία και συλλόγους ασθενών, με τους οποίους η πρεσβεία έχει, ούτως ή άλλως, συνεργασία και τους στηρίζει με διάφορες δράσεις. Η βραδιά θα περιλαμβάνει και ως guest ομιλήτρια την κωμικό Κατερίνα Βρανά, που ζει με αναπηρία έπειτα από μια σοβαρή περιπέτεια υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα