Νέα αντιπαράθεση στη Βουλή για το ΕΣΥ – «Πόλεμος ψεύδους» Χρυσοχοΐδη και ΣΥΡΙΖΑ

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι φαίνεται πως «δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα».

«Είχα μια ελπίδα ότι

μετά τις εσωκομματικές εκλογές θα είχατε μια ανασύνταξη στις σκέψεις σας. Αλλά εσείς συνεχίζετε τις  δηλητηριώδεις, τοξικές αναφορές και τα ψέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε πως «λυπάμαι για την έκφραση, αλλά είστε ψεύτες όταν μιλάτε για τους θανάτους από την Covid-19. Πραγματικά ντροπή».

«Το δεύτερο ψέμα σας είναι όταν μας λέτε ότι έχουμε εργαζόμενους στο ΕΣΥ με  μπλοκάκια, με προσλήψεις εποχικές και όχι μόνιμους, παρ’ όλο που ξέρετε ότι από τον Αύγουστο έχουν βγει τα αποτελέσματα για την πρόσληψη περίπου 250 νοσηλευτών ΠΕ. Από τις 15 Σεπτεμβρίου βγήκαν τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ για 2.000 νοσηλευτές ΤΕ και στις 15 Νοεμβρίου βγαίνουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για άλλους 2.000 νοσηλευτών ΔΕ. Συνολικά δηλαδή 5.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες», προσέθεσε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως «ξέρετε ότι έχουμε προβλέψει να προσληφθεί 6.500 προσωπικό στο ΕΣΥ, εκ των οποίων 1.500 ιατροί, πάνω από 3.000 νοσηλευτές», ενώ σε λίγες ημέρες, όπως είπε, θα προκηρυχθούν 800 θέσεις για το ΕΚΑΒ.

«Χυδαίος ψεύτης ο Μητσοτάκης»

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ζήτησε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σε κάποια από τις επόμενες παρεμβάσεις του, «να μας πει εάν έχει δεχθεί ή όχι κάποια επιστολή σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού του από το Predator».

Ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι «αυτός που έχει υποσκάψει την εμπιστοσύνη στην επιστήμη ήταν εκείνος (σ.σ.: ο πρωθυπουργός), που από το βήμα της Ολομέλειας μας φώναζε, ‘δεν έχω μελέτη ότι είναι διαφορετικό να είσαι διασωληνωμένος εντός ή εκτός ΜΕΘ’». Αυτός είναι που υποσκάπτει την Υγεία», είπε χαρακτηριστικά.

Και τον χαρακτήρισε «χυδαίο ψεύτη, γιατί είχε μελέτη που έδειξε ότι εκτός ΜΕΘ το ποσοστό της θνησιμότητας ήταν στο 97%», σημειώνοντας πως «αυτό λέγεται κρατική δολοφονία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως είναι το δεύτερο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που φέρνει διατάξεις με τον χαρακτηρισμό «επείγοντα θέματα».

Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μεταφορά 4χρονης ασθενούς από το Καστελόριζο στην Τουρκία γιατί το ΕΣΥ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε ούτε μια μόνιμη πρόσληψη. Κάνετε τα πάντα, δίνετε παρατάσεις, διάθεση προσωπικού, επικουρικούς, μπλοκάκια, αλλά μόνιμες προσλήψεις δεν έχουμε».

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «σε μια σειρά από δομές Υγείας έχουμε εργαζόμενους στην καθαριότητα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που απολύονται γιατί έχουν ήδη πάει εργολάβοι».

Οι θέσεις των κομμάτων

Πριν από την αντιπαράθεση Χρυσοχοΐδη – Ηλιόπουλου, οι εισηγητές και αγορητές των κομμάτων είχαν τοποθετηθεί για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Ακτύπης, κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν το σχέδιο νόμου, υποστηρίζοντας πως αυτό «έρχεται να λύσει και να αντιμετωπίσει επείγοντα ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας και της απρόσκοπτης λειτουργίας των σχετικών δομών, υπηρεσιών και φορέων των αρμοδίων υπουργείων».

«Θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα πιο ισχυρό και ανθεκτικό ΕΣΥ, με αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών για όλους», ανέφερε ο κ. Ακτύπης και σημείωσε πως με αυτό το νομοσχέδιο συνεχίζεται η αντιμετώπιση του κοροναϊού και των νέων παραλλαγών του, ώστε να ανασχεθεί η αύξηση των κρουσμάτων, με τη συνέχιση της ενίσχυσης των νοσοκομείων και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Είπε επίσης ότι, παράλληλα, με άλλες διατάξεις αντιμετωπίζονται χρόνια και σοβαρά προβλήματα του ΕΣΥ.

Ειδικά για την ενιαία λίστα χειρουργείων, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε πως αυτή θα αντιμετωπίσει την ανάγκη για μεγαλύτερη διασφάλιση της ισότητας και της μη διάκρισης των ασθενών στην παροχή χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης και Διακίνησης Φαρμάκων επεσήμανε πως θα εξασφαλίσει ότι «έχουμε μία καλύτερη εικόνα για την παρακολούθηση της διακίνησης των φαρμάκων στη χώρα».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «πολύ σημαντική ρύθμιση του νομοσχεδίου αποτελεί και η πρόβλεψη για την κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων σε ασφαλισμένους, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με σκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών».

ΣΥΡΙΖΑ: Η ενιαία λίστα χειρουργείων ανοίγει διάπλατα την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα

«Σχεδιάζετε ένα ΕΣΥ που ο δημόσιος χαρακτήρας του θα ξεχειλώνεται ή θα συστέλλεται σύμφωνα με τις προσταγές του ιδιωτικού», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε πως και με αυτό το νομοσχέδιο «ισοπεδώνετε ό,τι έχει απομείνει όρθιο στη δημόσια υγεία» και χαρακτήρισε «επικοινωνιακό σόου τη χθεσινή καρατόμηση της διοίκησης του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου Αγία Όλγα, μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων για άθλιες συνθήκες στην Ψυχιατρική Κλινική», λέγοντας ότι ο προηγούμενος υπουργός Υγείας «μάλλον γνώριζε το πρόβλημα».

Όπως σημείωσε, «η πανδημία έχει τελειώσει, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατεβάσει την ταμπέλα που λέει ‘πανδημία’ και πλέον μιλάμε πια για ενδημική έξαρση της νόσου κατά περιόδους, κατά πληθυσμούς και κατά εποχές και άρα έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται».

Τόνισε πως το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και τα προβλήματά του δεν επιλύονται με τις «δυνατότητες υπέρβασης της 48ωρης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας των γιατρών των νοσοκομείων και μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ».

Συμφώνησε με την παράταση παραμονής των ειδικευόμενων νοσηλευτών ΕΣΥ, την αποζημίωση μετακινούμενου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σε συγκεκριμένες δομές υγείας της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας, όχι γιατί έτσι «αντιμετωπίζεται η υποστελέχωση, αλλά τουλάχιστον έτσι μπορούν να πληρώνονται οι υγειονομικοί», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για την ενιαία λίστα χειρουργείων, εκτίμησε πως «ανοίγει διάπλατα την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα της υγείας», τονίζοντας πως «δεν μπορεί η ΗΔΙΚΑ να στέλνει έναν ασθενή από την Πάτρα για να χειρουργηθεί στη Λάρισα ή σε άλλο νοσοκομείο σε άλλη πόλη, καθώς κάτι τέτοιο θα στοιχίζει στον ασθενή τα ίδια χρήματα με το να πάει στο παρακείμενο ιδιωτικό θεραπευτήριο. Εμείς λέμε ‘ναι’ στην ενιαία λίστα, εάν μπει η προϋπόθεση να διαμορφώνεται η λίστα για χειρουργεία ανά νοσοκομείο και ανά τμήμα», προσέθεσε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως το κόμμα του θα ψηφίσει τις διατάξεις για το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, της αποστολής κατ’ οίκον φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία σοβαρών ασθενειών, την παράταση ισχύος συμβάσεων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, για τη σύνθεση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών και την σύνθεση της Ειδικής Επιτροπής Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών.

ΠΑΣΟΚ: Το ΕΣΥ βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που υπήρξε ποτέ

«Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην υγεία το οποίο να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εποχή και στις ανάγκες του πληθυσμού», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Τσίμαρης.

Έκανε λόγο για «ανετοιμότητα», «κυβερνητική ανεπάρκεια» και «αναποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους», που – όπως είπε – «δυστυχώς αποκαλύφθηκε το τελευταίο διάστημα με το πιο σκληρό πρόσωπο για τους Έλληνες πολίτες» και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δεν προβλέπει έγκαιρα τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας».

«Το ΕΣΥ αποδομήθηκε, όπως τουλάχιστον το οραματίστηκε, το σχεδίασε και το υλοποίησε η δημοκρατική παράταξη πριν ακριβώς 40 χρόνια», υποστήριξε ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Είπε ότι η κυβέρνηση αναλώνεται σε «υποσχέσεις για προσλήψεις, υποσχέσεις για αναβάθμιση του ΕΣΥ, ανακοινώσεις σύστασης νέων μονάδων, αποσπασματικές λύσεις χωρίς ουσιαστικό επιχειρησιακό σχέδιο που θα μετασχηματίσει το ΕΣΥ σε ένα σύγχρονο οργανισμό».

«Τι κάνετε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, από την οποία και μόνο μπορεί να ξεκινήσει η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ;», αναρωτήθηκε, προσθέτοντας:

«Για το ΕΚΑΒ, που μόλις πρόσφατα με ΠΝΠ, επιχειρήσατε να υποβαθμίσετε την ποιότητα της λειτουργίας του με την κάλυψη στελεχιακού δυναμικού από άλλους φορείς; Για την επαρκή στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό όλων των ειδικοτήτων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας; Για να ανακόψετε το κύμα διαφυγής των επιστημόνων, των γιατρών μας στο εξωτερικό; Για την αποτροπή της έλλειψης φαρμάκων στην ελληνική αγορά;».

Ο κ. Τσίμαρης σημείωσε πως «το ΕΣΥ βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που υπήρξε ποτέ», λέγοντας πως «αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες και τις σύγχρονες προκλήσεις, λόγω των προβλημάτων υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και κακοδιοίκησης».

Για την σύσταση της ενιαίας λίστας χειρουργείων ζήτησε να πληροφορηθεί εάν υπάρχει μελέτ,η από την οποία τεκμαίρεται ότι θα υπάρξει βελτίωση από την εφαρμογή της.

«Επιμένουμε ότι η διαχείριση της λίστας θα πρέπει να γίνεται από τις μονάδες υγείας όπου θα εφαρμόζεται. Και θέλουμε αυτό να καταγραφεί στο νομοσχέδιο», ανέφερε.

ΚΚΕ: Στο ίδιο έργο θεατές

Πρόκειται για ένα ακόμα νομοσχέδιο «προσαρμοσμένο στη λογική κόστους – οφέλους και όχι στις πραγματικές ανάγκες του λαού για καθολική, δημόσια και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

Ο κ. Λαμπρούλης σχολίασε πως ο πραγματικός τίτλος του είναι «’στο ίδιο έργο θεατές’, καθώς παρόμοια (σ.σ. νομοσχέδια) έρχονται εδώ και τρεισήμισι χρόνια, τα οποία όχι μόνο δεν απαντούν στις ανάγκες της λαϊκής υγείας, αλλά περνάνε αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στο όνομα της πανδημίας».

Ο αγορητής του ΚΚΕ εκτίμησε πως με τις ρυθμίσεις αυτές «θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των όρων παροχής Υγείας σε ασθενείς και ο εξαναγκασμός τους να απευθύνονται σε ιδιώτες».

Και τόνισε πως «η κυβέρνηση θέλει να περάσει την αντίληψη πως όλα ήταν καλά πριν την πανδημία και τώρα παίρνει μέτρα ενίσχυσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα