Νέα επίθεση των Ουκρανών στο Κουρσκ, με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον

«Περιοχή του Κουρσκ, καλά νέα. Η Ρωσία παίρνει αυτό που της αξίζει»,

σχολίασε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Telegram ο Αντρίι Γιέρμακ, προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ενόσω ο ρωσικός στρατός έκανε λόγο για απόκρουση νέας, εν εξελίξει από την Κυριακή επίθεσης των δυνάμεων του Κιέβου στην εν λόγω

δυτική μεθοριακή ρωσική περιφέρεια, έξι μήνες μετά την αιφνιδιαστική κατάληψη εκεί ρωσικών εδαφών από τον ουκρανικό στρατό.

Κατά τη Μόσχα, αποθήθηκαν δύο αντεπιθέσεις με στόχο «να ανακόψουν την προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων στη ζώνη του Κουρσκ».

«Η επιχείρηση καταστροφής μονάδων των ουκρανικών δυνάμεων συνεχίζεται», πρόσθεσε, εν μέσω νέας ρωσικής προέλασης στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας.

Στον αντίποδα,

εξίσου ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για είσοδο των ουκρανικών στρατευμάτων σε άλλα δύο ρωσικά χωριά στην περιοχή.

Πεδίο σφοδρών συγκρούσεων από τον Αύγουστο του 2024 – πλέον με βαριές απώλειες και για βορειοκορεάτες στρατιώτες που συνδράμουν τον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τη Δύση, αλλά και εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Ρωσία έχει ανακαταλάβει στο μεσοδιάστημα περίπου το 40% των εκεί χαμένων εδαφών – το Κουρσκ μπαίνει ξανά δυναμικά στο γεωπολιτικό «κάδρο» του Ουκρανικού.

Οχι τυχαία, συμβαίνει δύο εβδομάδες πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Πόλεμος εδαφών

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να οδεύει προς τη συμπλήρωση του τρίτου έτους και με δεδηλωμένη την πρόθεση του 47ου εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ να τον τερματίσει «μέσα σε 24 ώρες» – άγνωστο ακόμη ακριβώς το πώς – το Κίεβο και η Μόσχα προσπαθούν να εξασφαλίσουν όσα περισσότερα εδάφη μπορούν, καθώς όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σύντομα σε σκληρές διαπραγματεύσεις.

Σε αυτό το φόντο, άλλωστε, η Ρωσία ανακοίνωσε χθες την κατάληψη της πόλης Κουράχοβε, μόλις 32 χιλιόμετρα νοτίως του Ποκρόφσκ: σημαντικού κόμβου ανεφοδιασμού για τις ουκρανικές δυνάμεις στην ανατολική (μονομερώς προσαρτημένη στη Ρωσική Ομοσπονδία) περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Η δε θέση των Ουκρανών στο Κουρσκ «είναι σημαντική,

διότι πρόκειται σίγουρα για ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση», υπογράμμισε χθες ο αμερικανός απερχόμενος ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ -μάλιστα υπό τη «θερμή υποδοχή» από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, με την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα προς την Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Στον απόηχό της μάλιστα – με φόντο τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Πιονγιάνγκ – ο Μπλίνκεν επανέλαβε τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον για πιθανή επικείμενη επίσημη αναγνώριση της Βόρειας Κορέας ως πυρηνικής δύναμης από τη Ρωσία, καταδεικνύοντας έτσι τις ευρύτερες γεωπολιτικές παραμέτρους (και) της ουκρανικής κρίσης.

Οταν μιλάω με Τραμπ

Τούτων λεχθέντων, ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε σε συνέντευξη στον αμερικανό podcaster Λεξ Φρίντμαν ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος, θα είναι αποτελεσματικές μόνο εάν έχουν τη «σφραγίδα» των ΗΠΑ.

«Οταν μιλώ με τον Ντόναλντ Τραμπ είτε διά ζώσης, είτε τηλεφωνικά, όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες με ρωτούν “πώς πήγε;”.

Αυτό δείχνει την επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ», τόνισε, την ώρα που ο – εσωτερικά πολιτικά κλυδωνιζόμενος – γάλλος πρόεδρος Μακρόν καλούσε χθες τις μεν ΗΠΑ «να πείσουν τη Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τη δε Ουκρανία «να διεξαγάγει μια ρεαλιστική συζήτηση για τα εδαφικά ζητήματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα