Νέο κέντρο συντήρησης και εκπαίδευσης από Aegean

Το πρώτο μεγάλο κέντρο βαριάς συντήρησης αεροσκαφών και εκπαίδευσης πληρωμάτων στην Ελλάδα παρουσίασε χθες στην Αθήνα η διοίκηση της Aegean.

Η ελληνική αεροπορική εταιρεία έχει ολοκληρώσει κατά 70% την υλοποίηση μιας επένδυσης ύψους 140 εκατ. ευρώ στον αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος,

που περιλαμβάνει τη λειτουργία κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων και μονάδας Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων.

Η επένδυση πραγματοποιείται στην πρώην Τεχνική Βάση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, με έκταση 85.000 τ.μ., που έχει παραχωρηθεί από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στην Aegean έως το 2046.

Στον χώρο αυτό, η Aegean έχει δημιουργήσει τους τελευταίους 20 μήνες ένα σύγχρονο «οικοσύστημα» υπηρεσιών υποστήριξης, το οποίο περιλαμβάνει δύο βασικές δραστηριότητες:

Τη λειτουργία συντήρησης πτητικών μέσων, όπως αεροσκάφη και ελικόπτερα, με τεχνική βάση χωρητικότητας 10-12 θέσεων για βαριά συντήρηση, επισκευές και ελέγχους αεροσκαφών διαφόρων τύπων. Το κόστος της τεχνικής βάσης υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ. Την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου κέντρου προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων, προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με τον διεθνή εκπαιδευτικό όμιλο CAE. Το κέντρο διαθέτει ήδη τέσσερις προσομοιωτές πτήσεων τελευταίας τεχνολογίας, με προοπτική προσθήκης τριών ακόμη, καλύπτοντας τις ανάγκες εκπαίδευσης για τα αεροσκάφη τύπου Airbus 320-321, ATR 72-600 και Boeing 737. Περιλαμβάνει επίσης εγκαταστάσεις για την εκπαίδευση των πληρωμάτων καμπίνας.

Στο ίδιο «οικοσύστημα» έχουν ενσωματωθεί η Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός Πιλότων της Aegean. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Aegean Δημήτρη Γερογιάννη, το κέντρο θα μπορεί να εκπαιδεύει ετησίως έως 3.500 πιλότους και περίπου 15.000 πληρώματα καμπίνας, με το 65% των δραστηριοτήτων να αφορά τρίτους πελάτες. «Η επένδυση αυτή φέρνει στην Ελλάδα ένα εύρος υπηρεσιών συντήρησης που μέχρι πρόσφατα γίνονταν στο εξωτερικό, δημιουργώντας παράλληλα ισχυρές υποδομές υποστήριξης των πτητικών μέσων και εκπαίδευσης πληρωμάτων τρίτων, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη υπηρεσιών αερομεταφοράς» δήλωσε ο Γερογιάννης.

Μέρος της επένδυσης αποτελεί και η φωτοβολταϊκή μονάδα, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία σύντομα, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κέντρου. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει 5.238 φωτοβολταϊκά πάνελ σε επιφάνεια 25.000 τ.μ., ισχύος 3 MW, δημιουργώντας ένα από τα πρώτα πράσινα hangar στην Ευρώπη.

Οταν η επένδυση ωριμάσει πλήρως, σε 5-7 χρόνια, αναμένεται να δημιουργήσει 1.100 νέες θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων, ενώ τα δημοσιονομικά οφέλη εκτιμώνται σε φορολογικά έσοδα και εισφορές ύψους 400-450 εκατ. ευρώ μέχρι το 2046.

Keywords
Τυχαία Θέματα