Νότια Κορέα: Στην μέγιστη βαθμίδα συναγερμού για υψηλές θερμοκρασίες η χώρα

Η κλιματική κρίση δείχνει το πιο «αυστηρό» πρόσωπό της σε όλες τις εκφάνσεις της. Η φύση αντιδρά προκειμένου να διαφυλάξει και να αποκαταστήσει τη βλάβη από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Υψηλές θερμοκρασίες, πλημμύρες, τυφώνες όλα στον ακραίο βαθμό τους, εκδηλώνονται σε πολλά μέρη του κόσμου, μεταξύ αυτών και στην Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Νότια Κορέα ανέβασε στην υψηλότερη βαθμίδα το επίπεδο συναγερμού για υψηλές θερμοκρασίες για πρώτη φορά εδώ και

τέσσερα χρόνια, καθώς σε τμήματά της το θερμόμετρο δείχνει πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών και Ασφάλειας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες υπολογίζεται ότι είχαν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων μέχρι χθες, Τρίτη, με τον αριθμό αυτόν να είναι ο τριπλάσιος του ρεκόρ των 7 θανάτων που είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε αξιωματούχος της Εθνικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η θερμοκρασία στην πόλη Γεοζού, που βρίσκεται νότια της Σεούλ, έφτασε χθες τους 38,4 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την επίσημη μέτρηση, ανακοίνωσε επίσης το υπουργείο Εσωτερικών και Ασφάλειας.

Η Νότια Κορέα ανέβασε στην υψηλότερη βαθμίδα της κλίμακάς της το επίπεδο συναγερμού για υψηλές θερμοκρασίες από τις 18:00 τοπική ώρα χθες, για πρώτη φορά από το 2019.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ιστοσελίδα hindustantimes.com, η υψηλότερη «σοβαρή» προειδοποίηση εκδίδεται όταν αναμένεται φαινομενική θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη σε τουλάχιστον το 40% των 180 περιοχών της χώρας για τρεις ή περισσότερες μέρες.

Επίσης μπορεί να εκδοθεί, όταν η φαινομενική θερμοκρασία είναι πιθανόν να φτάνει τους 38 βαθμούς Κελσίου ή πιο πάνω για τρεις ή περισσότερες μέρες στο 10% της χώρας.

Αντιμέτωποι με τις υψηλές θερμοκρασίες και οι πολίτες – «Δεν αντέχεται»

Πολλές είναι και οι αντιδράσεις των πολιτών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ο καιρός αυτός με κάνει να ιδρώνω απλά και μόνο περπατώντας», δήλωσε η Τσο Γε-γιν, μια 21χρονη φοιτήτρια, η οποία κρατούσε στο ένα χέρι ένα φορητό ανεμιστηράκι στην τουριστική περιοχή Μιεονγκντόνγκ, στην Σεούλ.

«Δεν αντέχεται αυτός ο καιρός χωρίς ανεμιστηράκι», πρόσθεσε.

Στην νότια κομητεία Μπουάν όπου διεξάγεται το 25ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορι, γύρω στους 400 μετέχοντες αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη ζέστη χθες, Τρίτη, που ήταν η ημέρα της έναρξής του, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Οι περισσότεροι από αυτούς παρουσίασαν ήπια συμπτώματα, όπως παροδικός πονοκέφαλος, και κανένας δεν έλαβε θεραπεία που παρέχεται σε σοβαρά περιστατικά», υπογραμμίζει η επιτροπή διοργάνωσης της συγκέντρωσης αυτής προσκόπων σε ανακοίνωσή της.

Σε κατάσταση συναγερμού τα νοσοκομεία – Παρόμοια η κατάσταση και στη Βόρεια Κορέα

Σε αυτήν, προσθέτει ότι, βρίσκονται σε ετοιμότητα 6 ελικόπτερα και 70 νοσοκομειακές κλίνες για την διακομιδή ασθενών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Περίπου 43.000 άνθρωποι από όλον τον κόσμο προγραμματίζεται να μετάσχουν στο Τζάμπορι, το οποίο θα διαρκέσει ως τις 12 Αυγούστου, σύμφωνα με την διοργανωτική επιτροπή.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα επιμείνουν μαζί με υγρασία τις ερχόμενες μέρες, με την φαινομενική θερμοκρασία να κυμαίνεται πιθανόν γύρω στους 35 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα μέρη της χώρας.

Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιολ, όπως επισημαίνεται στο άρθρο του ΑΠΕ, ζήτησε χθες από τους αξιωματούχους να εντείνουν τα μέτρα για την πρόληψη περαιτέρω απωλειών, ιδιαίτερα γι’αυτούς που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, τους ηλικιωμένους πολίτες και αυτούς που ζουν σε αυτοσχέδια σπίτια χωρίς επαρκή συστήματα κλιματισμού.

Η αυξανόμενη συχνότητα και ένταση σοβαρών καιρικών φαινομένων είναι αποτέλεσμα των παγκόσμιων κλιματικών αλλαγών που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, σύμφωνα με ειδικούς του τομέα, ενώ καύσωνες αναμένεται να επιμείνουν όλον τον Αύγουστο σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει και αυτή κύμα καύσωνα με τις υψηλότερες ημερήσιες θερμοκρασίες να προβλέπεται ότι θα κυμανθούν γύρω στους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου ως αύριο, Πέμπτη, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα