Ντονμέζ: Αν Τουρκία και Λιβύη συμφωνούν, τότε δεν πέφτει λόγος σε τρίτους

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο άνοιξε νέους ορίζοντες ώστε η Άγκυρα να γίνει περιστασιακός προμηθευτής φυσικού αερίου στον κόσμο.

Η Λιβύη είναι μια από τις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ωστόσο δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να επωφεληθεί σωστά από αυτά

λόγω των συνεχιζόμενων εσωτερικών συγκρούσεων και του εμφυλίου πολέμου, επεσήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα του είχε κρίσιμο ρόλο στην εγκαθίδρυση ειρήνης και σταθερότητας στη Λιβύη.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: «Δεν μπορείτε να πάτε στα 12 μίλια νότια της Κρήτης γιατί η Γαύδος είναι τουρκική»

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδυτικές και εξορυκτικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης υπήρχαν και πριν από το 2011, καθώς προέβλεψε ότι οι δύο χώρες οδεύουν προς περισσότερη συνεργασία στην εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου σε χερσαία και υπεράκτια κοιτάσματα στη Λιβύη.

«Εάν δύο ελεύθερες, κυρίαρχες χώρες συμφωνήσουν για συνεργασία, νομίζω ότι μια τρίτη χώρα δεν πρέπει να θέτει κανένα ερώτημα» είπε ο Ντονμέζ, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Λιβύης και θα λύσει την ενεργειακή κρίση σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

«Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια διαφανής, ασφαλής και κερδοφόρα αγορά για όλους».

Η Λιβύη βάζει (ξανά) φωτιά στη Μεσόγειο

Αξίζει να σημειωθεί πως μια συνέντευξη -προ ημερών- του προέδρου της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), Φαρχάτ Μεντγκάρα, έχει προκαλέσει αίσθηση, καθώς ο λίβυος αξιωματούχος -παρουσιάζοντας τις προοπτικές του ενεργειακού κλάδου της Λιβύης- έκανε αναφορά όχι μόνο στις συμφωνίες της χώρας του με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνα νέων κοιτασμάτων και στη θαλάσσια περιοχή της Σύρτης αλλά και σε σχέδια για εξαγωγή του αερίου προς την Ευρώπη στα οποία συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα.

Μιλώντας στο CNBC Arabiya, ο Μεντγκάρα αποκάλυψε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας δύο νέων αγωγών φυσικού αερίου· ο ένας θα κατευθύνεται προς την Ελλάδα και ο άλλος προς την αιγυπτιακή πόλη Νταμιέτα.

Συμπλήρωσε, δε, ότι οι εν λόγω αγωγοί θα λειτουργούν παράλληλα με τον ήδη υπάρχοντα αγωγό προς Ιταλία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Λιβύη να ζητήσει να ενταχθεί στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), στο οποίο συμμετέχουν οι χώρες της περιοχής εκτός της Τουρκίας, με τις Αίγυπτο, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη να αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη.

Διαβάστε επίσης: Ανοικτό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Λιβύης

Keywords
Τυχαία Θέματα