Ο Μπολσονάρου αποσύρει τη Βραζιλία από το Διεθνές Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

Η Βραζιλία θα αποσυρθεί από το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, το οποίο υιοθετήθηκε στο Μαρακές του Μαρόκου, μόλις ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, αναλάβει την εξουσία την 1η Ιανουαρίου, διεμήνυσε ο μέλλων επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας.

«Η κυβέρνηση Μπολσονάρου θα διαχωρίσει τη θέση της από το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση», το οποίο θεωρεί «ένα εργαλείο που είναι ανεπαρκές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα»

των μεταναστευτικών ροών, ανέφερε μέσω Twitter ο Ερνέστου Αραούζου, ο οποίος θα αναλάβει υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας από την 1η Ιανουαρίου.

«Η μετανάστευση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν μπορεί να γίνεται αδιακρίτως» και «πρέπει να τίθεται στην υπηρεσία των εθνικών συμφερόντων και της συνοχής κάθε κοινωνίας», συνέχισε ο μέλλων βραζιλιάνος ΥΠΕΞ.

«Τη μετανάστευση δεν μπορούμε να τη μεταχειριζόμαστε σαν παγκόσμιο ζήτημα, αλλά σε συμφωνία με την πραγματικότητα και (λαμβάνοντας υπόψη) την εθνική κυριαρχία κάθε χώρας», συμπλήρωσε.

Στη Λατινική Αμερική, η Χιλή και η Δομινικανή Δημοκρατία ανακοίνωσαν πρόσφατα την απόφασή τους να μην επικυρώσουν το Σύμφωνο. Προστέθηκαν έτσι στις περίπου δεκαπέντε συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η απόφαση που πήρε η Μπραζίλια όσον αφορά το σύμφωνο αποτελεί άλλη μια ένδειξη της εγγύτητας της αυριανής κυβέρνησης υπό τον Μπολσονάρου στις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αποφασίσει η χώρα του να μην επικυρώσει το κείμενο αυτό ήδη τον Δεκέμβριο του 2017.

Τόσο ο Μπολσονάρου όσο και ο Αραούζου έχουν εκδηλώσει επανειλημμένα τον θαυμασμό τους για τον αμερικανό πρόεδρο και την επιθυμία τους η Μπραζίλια να ευθυγραμμίζεται με την Ουάσινγκτον στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος θα διαδεχθεί από την 1η Ιανουαρίου τον Μισέλ Τέμερ, έχει επίσης δηλώσει ότι σκοπεύει να μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, όπως έχει ήδη κάνει ο Τραμπ, απόφαση όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Ακόμη, έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να αποσύρει τη Βραζιλία από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Ο Αραούζου, σε μια σειρά αναρτήσεών του στο Twitter το βράδυ της Δευτέρας, διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποδέχεται τους πολίτες της Βενεζουέλας που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να σωθούν «από το καθεστώς του (προέδρου Νικολάς) Μαδούρο», αλλά «το θεμελιώδες είναι να εργαστούμε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα», όπως έκρινε σκόπιμο να προσθέσει.

Στο Μαρακές, η Βραζιλία εκπροσωπήθηκε από τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Αλοΐζιο Νούνες, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση.

Το κείμενο, που έχει σκοπό να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία για την «ασφαλή, ομαλή και τακτική μετανάστευση», αναμένεται ακόμη να τεθεί σε μια τελευταία ψηφοφορία για την επικύρωσή του τη 19η Δεκεμβρίου, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα