Ο Μπόρις τον Πούτιν «εμίσησε», το ρωσικό χρήμα όμως όχι...

Μιλάει σχεδόν καθημερινά με τον Ζελένσκι στο τηλέφωνο. Η κυβέρνησή του πρωτοστατεί στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Περιγράφει τον εαυτό του ως «αντι-πουτινικό» και δεν διστάζει να αποκαλέσει τον ρώσο πρόεδρο «δικτάτορα». Εχει όμως ο βρετανός πρωθυπουργός το ίδιο μένος και για το ρωσικό χρήμα;

Ως υπουργός Εξωτερικών, ο Μπόρις Τζόνσον υιοθέτησε σκληρή γραμμή κατά της Μόσχας, απελαύνοντας 23 ρώσους διπλωμάτες στον απόηχο της δηλητηρίασης του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια τον Μάρτιο του 2018 (η οποία ανασύρθηκε από τις μνήμες πολλών αυτή

την εβδομάδα, στο άκουσμα της είδησης περί πιθανής δηλητηρίασης του Ρόμαν Αμπραμόβιτς). Το 2018, συνέκρινε τη διοργάνωση του Μουντιάλ στη Ρωσία με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της ναζιστικής Γερμανίας το 1936. Την ίδια χρονιά, καταδίκασε τα «διχαστικά» γερμανικά σχέδια για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, προειδοποιώντας ότι η κατασκευή του θα αφήσει την Ευρώπη εξαρτημένη από «το μοχθηρό ρωσικό κράτος».

Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ο Τζόνσον και το κόμμα του, οι Τόρις, είναι στην πραγματικότητα υπέρ το δέον «ανεκτικοί» σε ό,τι αφορά τη σχέση τους με τη Ρωσία. Το 2020, έκθεση της Βουλής των Κοινοτήτων διαπίστωσε ότι διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις ήταν «σφιχταγκαλιασμένες» με ρώσους ολιγάρχες, σφυρίζοντας αδιάφορα στις σοβαρές καταγγελίες για ρωσική απόπειρα ανάμειξης στις βουλευτικές εκλογές του 2019. Το κοινοβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνήσεις των Συντηρητικών - υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον, την Τερίζα Μέι και τον Μπόρις Τζόνσον - δεν διερεύνησαν επαρκώς τις καταγγελίες. Βουλευτής των Συντηρητικών, που συχνά ασκεί κριτική στον Τζόνσον, είπε στα «ΝΕΑ» ότι «οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της διακίνησης βρώμικου ρωσικού χρήματος στη Βρετανία υπονομεύονται από την αντίληψη της κυβέρνησης ότι η οικονομία πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους - σχεδόν με οποιοδήποτε τίμημα».

Δωρεές

Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μπαράζ «ρωσικών» δωρεών προς το Συντηρητικό Κόμμα. Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», «πλήθος ανθρώπων με διπλή βρετανορωσική υπηκοότητα ή με στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Μόσχα, έχουν κάνει μεγάλες δωρεές στους Συντηρητικούς». Το Εργατικό Κόμμα καταγγέλλει ότι, από την ημέρα που ο Τζόνσον έγινε πρωθυπουργός, έχουν διοχετευθεί στους Τόρις 1,93 εκατ. στερλίνες από επιχειρηματίες που κάνουν μπίζνες με τη Ρωσία. Το σκωτικό SNP τοποθετεί το ποσό στα 2,3 εκατομμύρια. Η μεγαλύτερη δωρήτρια είναι μακράν η Λιούμποφ Τσερνούκιν - σύζυγος του Βλαντίμιρ Τσερνούκιν, πρώην συμμάχου του Πούτιν - η οποία την τελευταία δεκαετία «φιλοδώρησε» τους Τόρις με 2 εκατ. στερλίνες! Οταν ένας βουλευτής των Εργατικών ρώτησε πρόσφατα τον βρετανό πρωθυπουργό εάν θα δώσει εντολή στο κόμμα του να διαθέσει αυτά τα χρήματα στην Ουκρανία, εισέπραξε αρνητική απάντηση.

Στο στόχαστρο βρίσκεται και η στενή φιλία του Τζόνσον με τον ρωσοβρετανό μεγιστάνα Εβγκένι Λεμπέντεφ (γιο του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντερ Λεμπέντεφ), στα κοσμικά πάρτι του οποίου στη χλιδάτη συνοικία Μέιφερ ο Μπόρις δίνει συχνά το «παρών». Ο Λεμπέντεφ έγινε μέλος της Βουλής των Λόρδων έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού. Οπως αποκάλυψαν οι «Σάντεϊ Τάιμς», οι μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν ότι η επίμαχη απόφαση συνιστούσε «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια». Ωστόσο, η έκθεσή τους αποσύρθηκε έπειτα από παρέμβαση του Τζόνσον, ο οποίος την απέρριψε κάνοντας λόγο για «αντιρωσισμό». Στις σφοδρές επικρίσεις των Εργατικών απάντησε ο ίδιος ο Λεμπέντεφ, αποκαλύπτοντας στο Twitter το γραπτό μήνυμα που του έστειλε ο ηγέτης του κόμματος Κιρ Στάρμερ: «Συγχαρητήρια για την είσοδό σου στη Βουλή των Λόρδων. Με τις καλύτερες ευχές μου, Κιρ».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών - και επίδοξος δελφίνος του Μπόρις - Ρίσι Σούνακ, δέχεται πυρά μετά την αποκάλυψη ότι η σύζυγός του εισπράττει μερίσματα από μια οικογενειακή επιχείρηση που αρνήθηκε να αποσύρει τις δραστηριότητές της από τη Ρωσία, παρά την εισβολή στην Ουκρανία. Το μερίδιό της στην εταιρεία πληροφορικής Infosys αποτιμάται στις 690 εκατ. στερλίνες. Η ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλένκο έκανε λόγο για «αιματοβαμμένο χρήμα που χρηματοδοτεί τον ρωσικό στρατό».

Πάντως, οι εκπρόσωποι της ουκρανικής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για το γεγονός ότι περισσότεροι από 150.000 Βρετανοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν ουκρανούς πρόσφυγες. «Είμαι βαθύτατα συγκινημένος με την αλληλεγγύη που δείχνουν οι Βρετανοί. Σκεφτόμαστε με αγάπη όλους εκείνους που θα ανοίξουν τα σπίτια τους και την αγκαλιά τους στους εκτοπισμένους συνανθρώπους μας που αναζητούν καταφύγιο», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Κένεθ Νοβακόφσκι, επίσκοπος της Ουκρανικής Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας της Βρετανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα