Ο Μπρετόν ψάχνει χαρτοφυλάκιο και μέσω Αθήνας

Την τουρνέ του σε Ελλάδα και Κύπρο ξεκίνησε χθες από την Αθήνα ο γάλλος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, κάτοχος ενός εκ των ισχυρότερων χαρτοφυλακίων, στέλεχος του γαλλικού κυβερνώντος κόμματος και από τις πιο… ενδιαφέρουσες πολιτικές περσόνες της Κομισιόν. Τα σημειώνω αυτά γιατί ένα από τα ενδιαφέροντα ερωτήματα της επόμενης ημέρας των ευρωεκλογών είναι,

προφανώς, και το ποια μέλη της Κομισιόν θα παραμείνουν, ειδικά όταν μιλάμε για αυτούς που προέρχονται από τις ισχυρές χώρες των «27» και που κατέχουν τα σημαντικά χαρτοφυλάκιά της.

Ο Μπρετόν είναι σε αυτούς που θεωρούνται πιθανό να αποκτήσουν και δεύτερη θητεία, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις του με την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν ήταν πάντοτε οι καλύτερες και δεν είχε διστάσει να της κάνει και δημοσίως κριτική, στάση γενικώς ασυνήθιστη για μέλος της Επιτροπής. Διατηρεί ωστόσο σχέσεις με τον πρόεδρο Μακρόν και ανήκει στο κόμμα του, ενώ το χαρτοφυλάκιό του χειρίζεται εξαιρετικά σημαντικά ευρωπαϊκά πρότζεκτ. Δεν είναι καθόλου τυχαία λοιπόν, πολιτικά μιλώντας, αυτή η περιοδεία που έχει ξεκινήσει αυτές τις ημέρες, ούτε ότι σήμερα θα δει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον οποίο μπορεί να θελήσει να αποσπάσει και στήριξη για το μέλλον του στην Κομισιόν…

Το «μεγάλο πορτοφόλι» της ΕΕ

Στα κορυφαία πρότζεκτ του Μπρετόν είναι κι αυτό του ASAP, της Στρατηγικής Αμυντικής Βιομηχανίας της ΕΕ, με το μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο παραγωγής πυρομαχικών σε μια περίοδο που η αγορά και τα ευρωπαϊκά αποθέματα έχουν «στεγνώσει» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό ήταν και από τα κεντρικά θέματα συζήτησης μεταξύ του επιτρόπου και του Νίκου Δένδια, του πρώτου υπουργού που συνάντησε σε δείπνο εργασίας στο υπουργείο λίγες ώρες μετά την άφιξή του στην Αθήνα. Διότι, όπως λένε και οι καλοί γνωστές την ευρωπαϊκών, παρότι η Κομισιόν θα αποκτήσει φέτος και επίτροπο Αμυνας, η θέση του θα είναι περισσότερο πολιτική. Και το μεγάλο πορτοφόλι για επενδύσεις, συμπαραγωγές κ.λπ. θα εξακολουθήσει να το έχει ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Τα παιδιά από τη Γάζα

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ανοιχτή σε τραυματίες (από τη Γάζα) αλλά και σε παιδιά που τώρα βρίσκονται αντιμέτωπα με πείνα ή άλλου είδους κινδύνους», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέροντας μάλιστα ότι έχει συζητήσει το σχέδιό του και με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Μουσταφά. «Δεν πρέπει να περιμένουμε να σταματήσει ο πόλεμος για να αρχίσουμε να το συζητάμε», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για οικονομικούς ή άλλου είδους παράτυπους μετανάστες.

Νέα δικογραφία για τα Τέμπη

Μία ακόμα δικογραφία, η οποία εδράζεται σε μήνυση συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών και στρέφεται κατά πολιτικών προσώπων, διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή. Και αυτή η μήνυση στρέφεται και κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στους μηνυομένους αναφέρονται επίσης ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Θάνος Πλεύρης και η Ζωή Ράπτη. Εκτός αυτής θυμίζω ότι, τον τελευταίο μήνα μόνο, έχουν διαβιβαστεί δύο ακόμα δικογραφίες για το λεγόμενο «μπάζωμα», έπειτα από μηνύσεις συγγενών κατά πολιτικών προσώπων. Και μία που στρέφεται κατά του Κώστα Καραμανλή συγκεκριμένα, έπειτα από μήνυση επιζώντος του δυστυχήματος. Οσον αφορά την κύρια δικογραφία, αυτή αναμένεται να σχηματιστεί αφού ολοκληρωθεί η έρευνα των Αρχών.

Τους τρώει το σαράκι

Θα κρατήσει την έδρα του στη Βουλή ο Παύλος Σαράκης, ο οποίος ύστερα από μήνες… ταραχώδους σχέσης με τον Κυριάκο Βελόπουλο είδε προχθές την ανακοίνωση της διαγραφής του να συνοδεύεται από σκληρές κατηγορίες περί «αλαζονείας, αχαριστίας, αμετροέπειας και υποτιμητικής συμπεριφοράς». Ο Σαράκης απάντησε με δική του δήλωση πως «ο καθένας μας κρίνεται και αξιολογείται», τονίζοντας ότι «περήφανα, ελεύθερος και ασυμβίβαστος θα συνεχίσω να υπηρετώ τις ιδέες μου».

Στη Βουλή πάντως χθες πηγές της Ελληνικής Λύσης έλεγαν ότι ο Βελόπουλος θεωρεί πλέον λάθος του ότι τον είχε τοποθετήσει στη μόνη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και ότι αποφασιστικά για τη διαγραφή του ήταν τα πολλά παράπονα που είχαν γίνει για τον Σαράκη από άλλους βουλευτές του κόμματος (χωρίς πάντως να μας πουν τι αφορούσαν). Το συμπέρασμα είναι ότι στα δεξιά της Δεξιάς οι καβγάδες και οι εσωκομματικές κόντρες είναι διαχρονική αξία (και πάλι καλά να λέμε).

Keywords
Τυχαία Θέματα