Ο διάβολος κρατούσε Birkin;

Την περασμένη εβδομάδα, εξοντώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ο Γιαχία Σινουάρ. Ο άνθρωπος που συνέβαλε και σχεδίασε το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου. Που διέταξε σφαγές, βιασμούς, απαγωγές αμάχων, και νέων, κυρίως, ανθρώπων, ακόμη και βρεφών. Που ο ίδιος είχε δολοφονήσει ανθρώπους (και Παλαιστίνιους) γι’ αυτό και είχε κάνει φυλακή. Που ήταν γνωστός ως ο «χασάπης της Χαν Γιούνις». Και που όλοι συμφώνησαν ότι, μετά το τέλος του, η ειρήνη στη Μέση Ανατολή έχει περισσότερες ευκαιρίες. Βέβαια, κάποια μέσα (και κάποιοι δήμαρχοι) στη χώρα μας τον «είδαν» ως θρύλο, ήρωα, μαχητή, ηγέτη που αγωνίστηκε

μέχρι την ύστατη στιγμή πετώντας ένα ξύλο στο drone που τον σημάδευε. Και όχι ως έναν αιμοσταγή εγκληματία που η δολοφονία ήταν το βασικό του ένστικτο. Τέλος πάντων ο κόσμος καθάρισε από τον Σινουάρ και αυτό μοιάζει με νίκη απέναντι στην «κοινοτοπία του κακού».

Δύο μέρες μετά τον θάνατό του, κυκλοφόρησε ένα βίντεο που είχε γυριστεί λίγο πριν απ’ την 7η Οκτωβρίου 2023 και έδειχνε τη «μετακόμιση» της οικογένειας Σινουάρ και της οικοσκευής της σε πιο ασφαλές καταφύγιο, μέσα από τις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές της Γάζας. Μεταφέρθηκαν τηλεοράσεις, κρεβάτια, καναπέδες όλα τα σχετικά. Και σε ένα στιγμιότυπο φαίνεται η γυναίκα του Αμπού Ζαμάρ να διασχίζει κάποιο τούνελ κρατώντας μία τσάντα του οίκου Hermes. Το ακριβότερο μοντέλο μάλιστα, την Birkin, που ο Ζαν Λουί Ντιμά σχεδίασε προς τιμή της Τζέιν Μπίρκιν. Και που η τιμή της ξεπερνά τις 30.000 δολάρια, η δε λίστα αναμονής για την αγορά της είναι μεγάλη. Δημοσιεύτηκε μάλιστα και μία φωτογραφία από το εσωτερικό του υπόγειου καταφύγιου όπου φαίνεται και μια βιτρίνα με τρεις – τέσσερις τσάντες του ίδιου μοντέλου.

Από ‘κει πέρα και ως διά μαγείας όλο το Μεσανατολικό χώρεσε σε μία τσάντα Birkin – βέβαια ο Ντιμά την είχε σχεδιάσει για να χωράει πολλά πράγματα διατηρώντας συγχρόνως και τη κομψή γραμμή της αλλά δεν νομίζω ότι εννοούσε ακριβώς αυτό. Ολα τα τραγικά παραμερίστηκαν και έμεινε πρωταγωνίστρια μία τσάντα. Που αναλύθηκε όσο δεν έχουν αναλυθεί ντοκουμέντα από την 7η Οκτωβρίου. Και είναι Birkin ή μήπως είναι «μαϊμού» από αυτές που πουλάνε στην Κωνσταντινούπολη; Στην Κωνσταντινούπολη όμως μπορεί να βρεις (και βρίσκουν πολλές επώνυμες Ελληνίδες) δύο ειδών «μαϊμούδες». Τις «αυθεντικές μαϊμούδες» που είναι πιστές αντιγραφές και τις κλεμμένες που, επειδή δεν μπορούν να διατεθούν στο νόμιμο εμπόριο, πωλούνται κατά τι φτηνότερα αλλά επίσης αρκετά ακριβά. Ναι, αλλά η τσάντα της Σινουάρ, όπως δείχνουν οι λεπτομερείς μεγεθύνσεις, έχει κάτι εξαρτήματα που δεν έχουν οι αυθεντικές Hermes. Και οι αυθεντικές Hermes έχουν κάτι άλλα μπιρμπιλίκια που δεν φαίνεται να έχει η τσάντα της Σινουάρ.

Εν τω μεταξύ, οι ειδήμονες στο κυνήγι των fake news αποφάνθηκαν ότι η τσάντα δεν είναι Birkin αλλά κάποια που της μοιάζει και ότι η βιτρίνα με τις άλλες Hermes είναι ένθετη στην αυθεντική φωτογραφία. Αντε να ησυχάσουμε.

Ολα, θέλω να τα ξέρω όλα

Αναρωτιέμαι πόση σημασία έχει η τσάντα της Σινουάρ. Τι ρόλο παίζει αν κοστίζει τριάντα ή τριάντα χιλιάδες δολάρια. Δηλαδή αν κρατούσε έναν μπόγο θα ήταν λιγότερο ειδεχθή τα εγκλήματα της Χαμάς; Και αν η τσάντα ήταν Birkin και, επιπλέον, διακοσμημένη με μαργαριτάρια θα υπέφεραν λιγότερο οι κάτοικοι της Γάζας; Ναι, ξέρω οι λόγοι είναι συμβολικοί αλλά κάποια θέματα είναι τόσο σημαντικά από μόνα τους που δεν έχουν ανάγκη από συμβολισμούς. Είναι τα ίδια σύμβολα.

Εν τω μεταξύ, στο Ισραήλ αυτοκτόνησε προχθές, ημέρα των γενεθλίων της, η 22χρονη Σιρέλ Γκολάν. Είχε διασωθεί πέρυσι από το μακελειό της Χαμάς στο φεστιβάλ Nova αλλά δεν άντεξε το μετατραυματικό στρες. Και εμείς ασχολούμαστε με μία τσάντα. Ενώ πριν από μερικές μέρες διαμαρτυρόμασταν επειδή, αναφορικά με τον θάνατο του Μπάλντοκ, έγινε λεπτομερής περιγραφή του σπιτιού του. Δεν πιανόμαστε πουθενά.

Keywords
Τυχαία Θέματα