Ο Ελληνας που φωτογράφισε τη μαύρη τρύπα
Στην αποστολή δύο δορυφόρων σε μια καινοτόμα εξερεύνηση του Διαστήματος ετοιμάζεται να συμμετάσχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Georgia – μια αποστολή που αναμένεται να αναβαθμίσει τη γνωριμία μας με το Σύμπαν. Αυτό αποκαλύπτει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο διακεκριμένος καθηγητής Αστροφυσικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζόρτζια Georgia Tech
Ενας έλληνας επιστήμονας που ξεκίνησε από τις Σέρρες και κατάφερε να βρίσκεται εδώ και χρόνια στην κορυφή των επιστημονικών εξελίξεων: το 2022 η ομάδα του έγραψε και πάλι Ιστορία, καθώς απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το σκοτεινό αντικείμενο που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας είναι μία μαύρη τρύπα την οποία και κατάφερε, επίσης, να φωτογραφίσει με το καινοτόμο Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope – EHT).
Το επόμενο βήμαΟ καταξιωμένος καθηγητής Αστροφυσικής βρισκόταν χθες στην Αθήνα και παραχώρησε ομιλία στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών με θέμα:
«Αγγίζοντας το άπειρο: φωτογραφίζοντας μαύρες τρύπες» με βασικό άξονα την πρωτοποριακή δουλειά του ως συνιδρυτή και επιστημονικού υπεύθυνου του Event Horizon Telescope, του οποίου η ομάδα περιλαμβάνει πάνω από 300 μέλη σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου.
Παράλληλα, παρουσίασε λεπτομέρειες για αυτές τις ιστορικές ανακαλύψεις και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα για τις μελανές οπές.
Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο ίδιος εξηγεί πως «Το επόμενο βήμα που σχεδιάζουμε είναι να στείλουμε δύο δορυφόρους στο Διάστημα και να λάβουμε παρόμοιες φωτογραφίες από 15 ακόμη μαύρες τρύπες, που είναι πολύ μικρές για να τις δούμε με καλή διακριτική ικανότητα από τη Γη. Αυτή η αποστολή θα χρειαστεί καινούρια τεχνολογία για τη μεταφορά δεδομένων από το Διάστημα με ακτίνες Laser, στην οποία το Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι πρωτοπόρος.
Κι αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο βρίσκομαι στην Ελλάδα αυτές τις μέρες: για να ξεκινήσω αυτή τη συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Georgia Tech, ώστε να προχωρήσουμε αυτό το επόμενο βήμα».
Το EHT έγινε παγκοσμίως γνωστό το 2019, όταν κατάφερε να απεικονίσει για πρώτη φορά τη μελανή οπή στο κέντρο του γαλαξία Messier 87 (M87) σε απόσταση 55 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, με μάζα 6,5 δισεκατομμυρίων φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Ηλίου, χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο οκτώ επίγειων ραδιοτηλεσκοπίων.
Το 2022, το EHT πέτυχε το δεύτερο, μεγάλο, επίτευγμά του με τη δημοσίευση της πρώτης εικόνας της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας στο κέντρο του δικού μας Γαλαξία, της μελανής οπής Sagittarius A* (Sgr A*), που βρίσκεται 27.000 έτη φωτός μακριά και έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ηλιο. Η εικόνα που αποκτήθηκε προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς λειτουργούν αυτές οι γιγάντιες δομές.
Οι νέες προοπτικές«Η πρώτη φωτογράφιση μαύρης τρύπας το 2019 αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο στην κατανόηση της βαρύτητας», λέει ο Δημήτρης Ψάλτης. «Πέντε χρόνια μετά, η εικόνα αυτή έχει ενισχύσει τις θεωρίες μας και έχει ανοίξει νέες προοπτικές για την έρευνα.
Η δυνατότητα απεικόνισης της μαύρης τρύπας M87* επιβεβαίωσε πολλές από τις προβλέψεις της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν και προσέφερε σημαντικές ενδείξεις για τις διαδικασίες που συμβαίνουν γύρω από τις μαύρες τρύπες.
Η φωτογράφιση της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας, Sgr A*, παρέχει ακόμα πιο σημαντικά τεστ της Θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας, μια και ξέρουμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια τη μάζα αυτής της μαύρης τρύπας. Για μια ακόμη φορά, οι προβλέψεις της Θεωρίας επαληθευτήκαν από τις παρατηρήσεις».
Πώς, όμως, θα μπορούσε να ωφεληθεί η ανθρωπότητα από τη σύγκριση των δύο μαύρων τρυπών που φωτογραφίστηκαν με το Τηλεσκόπιο Ανοιχτού Ορίζοντα;
«Αυτή είναι πάντα μια δύσκολη ερώτηση», λέει, «μιας και η έρευνα στις μαύρες τρύπες είναι βασική, με πολύ λίγες εφαρμογές στην καθημερινή ζωή. Παρ’ όλ’ αυτά, η έρευνα της βαρύτητας μας βοηθά να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που έχει θέσει ο άνθρωπος από την αρχή της Ιστορίας και έχουν να κάνουν με τη θέση του ανθρώπου στο Σύμπαν, την αρχή και το τέλος του Σύμπαντος, την έννοια του χώρου και του χρόνου, κ.ο.κ…». Γεννημένος στις Σέρρες το 1970, ο Δημήτρης Ψάλτης σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Ilinois των ΗΠΑ.
Εχει διατελέσει υπότροφος του Ινστιτούτου Smithsonian και μέλος του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών στο Prinston.
Ως ιδρυτικό μέλος του Event Horizon Telescope και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, συνέβαλε σημαντικά στην πρώτη απεικόνιση μιας μελανής οπής σε ορίζοντα γεγονότων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καταστράφηκαν 2 οικογένειες σε μια στιγμή: Νεκρός ακαριαία ο 25χρονος Γιάννης, χαροπαλεύει 18χρονος, θρηνεί όλη η πόλη
- Τράπεζες: Μεταφορές χρημάτων τέλος - Ο νέος τρόπος για τις συναλλαγές μας
- Αμαλιάδα – Φως στο Τούνελ: Μαρτυρία – σοκ για την Ειρήνη και την μικρή αδερφή της – Τι απαντά η ίδια
- Στέφανος Κασσελάκης: Απόπειρα αποκλεισμού ολόκληρου του νομού Φωκίδας από τις εκλογές συνέδρων
- Αναπάντητα ερωτήματα για το θρίλερ με τα νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα – Στο «φως» νέες μαρτυρίες-«φωτιά»
- Στον εισαγγελέα τα φωτογραφικά ντοκουμέντα σχετικά με τον θάνατο του κοριτσιού στην Αμαλιάδα
- Βαλένθια: «Με την αφή τους αναγνωρίζουμε τους νεκρούς»
- Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στα Χανιά έπειτα από καρδιακό επεισόδιο επιβάτη
- Άγνωστο έγκλημα πολέμου Βρετανών σε βάρος Ελλήνων της Πόλης: Yποβρύχιο βύθισε σκάφος - Το οικτρό τέλος των ναυαγών
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 2 Νοεμβρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Επιτόκια: Μισή έφτασε στα δάνεια η μείωση από την ΕΚΤ
- Μαστίγιο και καρότο για τους Κούρδους
- Ασφαλιστικές εισφορές: Πόσο και ποιοι κερδίζουν από τη μείωση το 2025
- Ο Ελληνας που φωτογράφισε τη μαύρη τρύπα
- Ο κρεοπώλης, οι υποκλοπές και τα νέα ερωτήματα
- Χειραψίες με το ζόρι
- Κάνδανος: Σύμβολο της κρητικής αντίστασης απέναντι στον φασισμό και την κατοχή
- Σε ισχύ το νυχτερινό τιμολόγιο για εξοικονόμηση 20%
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Οδικός χάρτης 90 ημερών με τρεις σταθμούς
- Ψηφιακό ευρώ: ποια τα οφέλη του για εσάς
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Ο Ελληνας που φωτογράφισε τη μαύρη τρύπα
- Σε ισχύ το νυχτερινό τιμολόγιο για εξοικονόμηση 20%
- Ασφαλιστικές εισφορές: Πόσο και ποιοι κερδίζουν από τη μείωση το 2025
- Ο κρεοπώλης, οι υποκλοπές και τα νέα ερωτήματα
- Κάνδανος: Σύμβολο της κρητικής αντίστασης απέναντι στον φασισμό και την κατοχή
- Χειραψίες με το ζόρι
- Επιτόκια: Μισή έφτασε στα δάνεια η μείωση από την ΕΚΤ
- Μαστίγιο και καρότο για τους Κούρδους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αμαλιάδα – Φως στο Τούνελ: Μαρτυρία – σοκ για την Ειρήνη και την μικρή αδερφή της – Τι απαντά η ίδια
- Πέτρος Δαμιανός: H αυστηροποίηση των ποινών θα φέρει περισσότερα παιδιά στη φυλακή. Αυτό θέλουμε;
- Ο Superman που δεν ξέραμε: Ο Κρίστοφερ Ριβ μέσα από τα μάτια των παιδιών του
- Προανάκριση και ΕΔΕ για την ανατροπή πυροσβεστικού οχήματος στην Εύβοια
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου
- Το ρακάδικο, το wine bar και η υπεραιωνόβια ταβέρνα που αξίζουν τη βόλτα ως την πλατεία Υμηττού
- Σειρήνες στο Ισραήλ: Τουλάχιστον 19 τραυματίες μετά από εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο
- Χριστοδουλίδης: «Η Κύπρος και ο λαός της βιώνουν καθημερινά τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής»
- Εποχικοί Πυροσβέστες: Καταγγέλλουν την επίθεση που δέχτηκαν από ΜΑΤ
- Τι απέγιναν οι άνθρωποι που εκτοπίστηκαν από το Σουδάν