Ο εμίρης που αγόρασε τη μισή ισραηλινή ομάδα

Επιχειρηματίας του Αμπου Ντάμπι και μέλος της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αγόρασε το 50% των μετοχών της ισραηλινής επαγγελματικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Μιας ομάδας που είναι γνωστή για τους οπαδούς της που διατρανώνουν τα αντι-αραβικά τους αισθήματα και αρνείται να προσλάβει μουσουλμάνους ποδοσφαιριστές - πρόκειται για ένα πρώιμο παράδειγμα ενός νέου είδους επενδύσεων που γίνονται στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων από τους άραβες γείτονές του, τον τελευταίο καιρό.

Η αγορά των μετοχών έγινε έναντι ποσού περίπου

92 εκατομμυρίων δολαρίων, χρήματα που θα επενδυθούν στην ομάδα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Πρόκειται για μια από τις αρκετές εμπορικές συμφωνίες που αποφασίστηκαν μετά την ανακοίνωση, πριν από τρεις μήνες, ότι Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις.

«Γινόμαστε μάρτυρες των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων της ειρήνης και της αδελφοσύνης μεταξύ των λαών και ανοίγουμε έναν νέο δρόμο για να ενώσουμε και πάλι τις καρδιές των ανθρώπων μέσα από τον αθλητισμό... Εμπρός Μπεϊτάρ!» αναφέρει ο σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Ναγιάν σε κοινή του ανακοίνωση με τον ιδιοκτήτη της Μπεϊτάρ, Μοσέ Χογκέγκ, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ομάδας.

Η φωτογραφία από την υπογραφή της συμφωνίας στο Ντουμπάι δείχνει τους δύο άνδρες να φορούν τα χαρακτηριστικά κιτρινόμαυρα κασκόλ της ομάδας, μαζί με τον γιο του σεΐχη, τον Μοχάμεντ, ο οποίος θα είναι ο εκπρόσωπος της οικογένειας και αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ για επίσκεψη τις επόμενες εβδομάδες. «Την παραμονή της Χάνουκα, τα κεριά της Μπεϊτάρ ανάβουν με ένα νέο συναρπαστικό φως» σχολίασε ο Χογκέγκ. «Μαζί, θα ωθήσουμε την ομάδα σε καινούργιες μέρες συνύπαρξης, επιτυχιών και αδελφότητας για το καλό της ομάδας, της κοινότητας και του ισραηλινού αθλητισμού».

Συμφωνία... σεισμός

Η συμφωνία που χαρακτηρίστηκε «σεισμός» από τον ισραηλινό αθλητικό Τύπο προκάλεσε, σύμφωνα με τη «Washington Post», πολλές αντιδράσεις από πολλούς Αραβες του Ισραήλ, οι οποίοι, εκτός από το ότι θεωρούν τη σύναψη των σχέσεων Ισραήλ - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως μια χαμένη ευκαιρία για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος, αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό την ιδέα ότι μια ομάδα που είναι γνωστή για την εχθρότητά της προς τους Αραβες θα προάγει την αραβοϊσραηλινική συνύπαρξη.

Η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1930 από δεξιούς σιωνιστές, που απευθύνονταν κυρίως σε εβραίους μετανάστες της εργατικής τάξης από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Τα τελευταία 15 χρόνια, η ομάδα των σκληρών οργανωμένων οπαδών, γνωστοί ως «Λα Φαμίλια», μεγαλώνει σε αριθμό και σε επιρροή, φωνάζοντας τακτικά συνθήματα όπως «καθαρή Μπεϊτάρ» και «ο Μωάμεθ ήταν ομοφυλόφιλος».

To ισραηλινό ποδόσφαιρο πολιτικοποιείται όλο και περισσότερο καθώς η χώρα την τελευταία δεκαετία έχει κάνει στροφή προς τα δεξιά, σύμφωνα με τον Ζουχεΐρ Μπαλούλ, αραβοϊσραηλινό αθλητικό δημοσιογράφο και πρώην μέλος της ισραηλινής βουλής, που παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νόμο του 2018 που υποβάθμισε το καθεστώς των αράβων πολιτών στο Ισραήλ. «Το γεγονός ότι ένας Αραβας αγόρασε τις μισές μετοχές της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ γλιτώνει τους υπευθύνους από το να υποστούν κατηγορίες για ρατσισμό εναντίον των Αράβων» λέει.

Εντονες είναι και οι αντιδράσεις των οπαδών της ομάδας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια μεγάλη και δελεαστική συμφωνία με πολλά χρήματα» έγραψε στο Twitter ο Ντουντού Αουατε, παλιός τερματοφύλακας της Μπεϊτάρ. «Ταυτόχρονα, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για μια ομάδα με 84χρονη ιστορία, στη διάρκεια της οποίας οι οπαδοί έδωσαν μάχη για την κοινωνική της σύσταση, προκειμένου να διατηρήσουν την "εβραϊκή" ταυτότητα, κάτι που ήταν για εκείνους πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο». «Λεφτά, λεφτά, λεφτά. Δεν είσαι πια η αυθεντική Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ» έγραψε ο Σμουέλ Γιοσέφ σε tweet. «Πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα για όλους εκείνους που βλέπαμε την Μπεϊτάρ ως μια ποδοσφαιρική ομάδα με εβραϊκό χαρακτήρα και περηφάνεια».

Ηθελαν επενδυτή

Η ισραηλινή αθλητική ιστοσελίδα One έγραψε ότι ο Χογκέγκ, η ομάδα του οποίου έχει ιστορία οικονομικών προβλημάτων, πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια πρόσφατα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ελπίζοντας ότι θα καταλήξει σε συμφωνία με κάποιον επενδυτή, αν και «κάποια στελέχη του ισραηλινού ποδοσφαιρικού κόσμου κατόρθωσαν αρχικά να σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις και για τον λόγο αυτό έλεγαν πως η Μπεϊτάρ είναι ρατσιστική ομάδα».

Με το πέρασμα των ετών, οι οπαδοί της Μπεϊτάρ δείχνουν όλο και πιο αδιάφοροι στα πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί για τα ρατσιστικά συνθήματα, και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι έχουν εκτραχυνθεί λόγω της πολιτικής των αθλητικών και κυβερνητικών θεσμών να αγνοούν την ακραία συμπεριφορά τους.

Ενα από τα πιο ακραία περιστατικά συνέβη το 2018, όταν ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μίρι Ρεγκέβ καταγράφηκε σε βίντεο να χαμογελά δίπλα σε οπαδούς της Μπεϊτάρ που φώναζαν «Θα κάψουμε το χωριό σας!» προς μια ομάδα από την αραβική - ισραηλινή πόλη Σαχίν. Μετά την είδηση της συμφωνίας, περίπου 100 μέλη της «Λα Φαμίλια» διέκοψαν την προπόνηση της ομάδας, την περασμένη Παρασκευή, εκτοξεύοντας βρισιές στους παίκτες και στον ιδιοκτήτη της ομάδας, απαιτώντας να σταματήσουν οι διαδικασίες. Καθώς η ένταση κορυφώνεται, ακόμα και σκεπτικιστές σαν τον αθλητικογράφο Μπαλούλ βλέπουν και μια αχτίδα ελπίδας ότι η κοινή ιδιοκτησία μπορεί να φέρει και πάλι «τη λογική στην ομάδα». «Βασικά» λέει «μιλάμε για μπίζνες, όμως εάν ο Χογκέγκ θέλει να το θέσει σε ένα πλαίσιο αγώνα ενάντια στον ρατσισμό, τότε εντάξει. Τείνω να το πιστέψω, έστω και λιγάκι».

Keywords
Τυχαία Θέματα