Ο εβραιοαμερικανός κοσμήτορας του Μπέρκλεϋ που πέταξε έξω από το σπίτι του Παλαιστίνια φοιτήτρια

Αφού χαιρέτισε με τον παραδοσιακό ισλαμικό χαιρετισμό, λέγοντας «ειρήνη και ευλογίες σε όλους σας», πρόλαβε μόνο να ξεστομίσει «Απόψε είμαστε συγκεντρωμένοι…». Τότε ήταν που έτρεξαν πάνω της οι καθηγητές της να την σταματήσουν και να την διώξουν. Η «αγένειά» της ήταν η πρόθεσή της να μιλήσει για τα ισραηλινά εγκλήματα στη Γάζα.

Πριν λίγες ημέρες, ο εβραιοαμερικανός Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Μπέρκλεϋ, Έρβιν Τσεμερίνσκι και η συζυγός του, καθηγήτρια νομικής Κάθριν Φισκ, είχαν προσκαλέσει σπίτι τους στο Ώκλαντ αρκετές δεκάδες φοιτητές της Νομικής Σχολής.

Φαίνεται

όμως ότι κανόνας του σπιτιού ήταν «δεν μιλάμε για το Ισραήλ».

Έτσι, στη διάρκεια της εκδήλωσης, η Αμερικανίδα Παλαιστίνια φοιτήτρια Malak Afanehneh θέλησε να εκφράσει την αγωνία της για τη γενοκτονία και εθνοκάθαρση που λαμβάνει χώρα στην Παλαιστίνη.

Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν και τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, η Afaneh, αφού σηκώθηκε από το τραπέζι της κατευθύνθηκε σε ένα κεντρικό σημείο του κήπου για να μιλήσει, κρατώντας ένα μικρόφωνο.

«Απόψε είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ στο όνομα του εορτασμού των τελευταίων εβδομάδων μας ως φοιτητές νομικής. Απόψε είναι επίσης η τελευταία νύχτα του ιερού μήνα του Ραμαζανιού όπου εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο νηστεύουν».

Μόλις ο Τσεμερίνσκι άκουσε την φοιτήτριά του να απευθύνει χαιρετισμό στα αραβικά, κατευθύνθηκε γρήγορα στο μέρος της ζητώντας να φύγει από το σπίτι του. «Φύγε σε παρακαλώ!» της λέει Τσεμερίνσκι.

Στην πραγματικότητα η φοιτήτρια ήθελε να ζητήσει από το Πανεπιστήμιο να λήξει την οικονομική συνεργασία του με εταιρείες που εμπλέκονται στον πόλεμο του Ισραήλ, την κατοχή και τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιο αίτημα έχουν εκφράσει και εκατοντάδες Ευρωπαίοι και Έλληνες επιστήμονες στις Βρυξέλλες όπως παρουσιάσαμε πρόσφατα.

Ενώ ο Τσεμερίνσκι φώναζε στην φοιτήτριά «Αυτό είναι το σπίτι μου. Είσαι καλεσμένη μου. Είσαι καλεσμένη μου. Σε παρακαλώ φύγε από το σπίτι μου», την ίδια στιγμή, η σύζυγός του έτρεξε πίσω της, αρπάζοντας με τη βία το μικρόφωνο και αγγίζοντας τον λαιμό της.

«Δεν είναι το σπίτι σου. Είναι το σπίτι μου. Και θέλω να φύγεις» έλεγε η Φισκ.

40.000 πεθαίνουν – Δεν μπορώ να το σταματήσω

Στη συνέχεια η Φισκ απευθύνθηκε σε μια άλλη συνάδελφο της φοιτήτριας ζητώντας της: «Πάρτε την να φύγει από το σπίτι μου!».

Η ακαδημαϊκός μάλιστα απείλησε να φωνάξει την αστυνομία, αλλά η Afaneh της απάντησε:  «Μπορείς να καλέσεις την αστυνομία».

Ο Φισκ λέει, «Δεν το προτιμώ».

«Σαράντα χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν», ανέφερε η Afaneh κάποια στιγμή, ενώ η Φίσκ της απάντησε: «Δεν μπορώ να το σταματήσω αυτό».

«Γίνεται γενοκτονία» – «Ε τότε να φύγεις»

Η βίαιη στάση των δύο ακαδημαϊκών άρχισε να ενοχλεί παρευρισκόμενες φοιτήτριες και φοιτητές οι οποίοι πλησίασαν.

Όταν ο κοσμήτορας είπε πως είναι απίστευτο ότι «εκμεταλλεύεστε την φιλοξενία μας», μια αφροαμερικανή φοιτήτρια του υπενθύμησε: «Υπάρχει μια γενοκτονία σε εξέλιξη». Τότε, ο καθηγητής της απάντησε απροκάλυπτα: «Τότε μην έρχεσαι εδώ!».

Τα πνεύματα ηρέμησαν όταν οι καλεσμένοι φοιτητές αποχώρησαν.

«Συμφωνούμε μαζί σας για το τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη», ανέφερε η Φισκ καθώς η Afaneh και οι συμφοιτητές της αποχωρούσαν.

«Τότε τι έχετε κάνει για την επένδυση [Πανεπιστημίου και ισραηλινών εταιρειών]; Τίποτα. Τίποτα», είπε μια φοιτήτρια που έφευγε.

«Δεν ελέγχουμε την επένδυση», της απάντησε η Φισκ.

Η δύναμη του ισραηλινού λόμπι κλείνει στόματα

«Η επιθετικότητα με την οποία έτρεξε εναντίον μου όταν είπα «as-salamu alaykum.», είδε τη μαντήλα και τη keffiyeh μου  (παλαιστινιακό φουλάρι), και αυτό ήταν ένας κίνδυνος για εκείνη», είπε η Afaneh.

Η ίδια υποστήριξε ότι η Φίσκ της απαγόρευσε το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου.

Ο Τσεμερίνσκι, ο οποίος έχει επικρίνει τους φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων, χαρακτήρισε το περιστατικό ως άλλη μια αντισημιτική επίθεση εναντίον του και ότι η ελευθερία του λόγου δεν αφορά το σπίτι του.

«Είναι ιδιωτική ιδιοκτησία και η 1η τροποποίηση απλώς δεν ισχύει εκεί. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μπει στο σπίτι μου ή στο δικό σου και να διακόψει ένα δείπνο. Ως θέμα συνταγματικού δικαίου, αυτό είναι απολύτως σαφές» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου τάχθηκε στο πλευρό των δύο ακαδημαϊκών.

«Είμαι απογοητευμένος και βαθύτατα ενοχλημένος από αυτό που συνέβη στο σπίτι του Ντιν Τσεμερίνσκι χθες το βράδυ», δήλωσε η καγκελάριος του UC Berkeley Carol Christ.

«Ήμουν σε επαφή μαζί του για να του προσφέρω την υποστήριξη και τη συμπαράστασή μου. Ενώ η υποστήριξή μας για την ελευθερία του λόγου είναι ακλόνητη, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη χρήση μιας κοινωνικής περίστασης στην ιδιωτική κατοικία ενός ατόμου ως πλατφόρμα διαμαρτυρίας».

Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Μάικλ Ντρέικ χαρακτήρισε το περιστατικό «πολύ ατυχές».

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου χαρακτήρισε «αξιοθρήνητες» τις ενέργειες των φοιητών. «Τα άτομα που στόχευσαν αυτή την εκδήλωση το έκαναν απλώς επειδή φιλοξενήθηκαν από έναν κοσμήτορα που είναι Εβραίος. Αυτές οι ενέργειες ήταν αντισημιτικές, απειλητικές και δεν αντικατοπτρίζουν τις αξίες αυτού του πανεπιστημίου».

Οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι που βλέπουν τους μαθητές τους να εναντιώνονται σε γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις, ανεξαρήτως ποιός είναι ο θύτης, θα έπρεπε να επιβραβεύονται και όχι να φιμώνονται όπως έκαναν οι δύο ακαδημαϊκοί.

Θα μπορούσαν να επέτρεπαν στη φοιτήτρια να πει αυτά τα δύο λόγια που είχε γραμμένα και στη συνέχεια να εκφράσουν οι ίδιοι τη διαφωνία τους και να λήξει εκεί. Ωστόσο, τσάκισαν εξαρχής την αντίρρηση χρησιμοποιώντας νομικίστικες δικαιολογίες και αστικές ευγένειες περί φιλοξενίας.

Οι εν λόγοι ακαδημαϊκοί δείχνουν σαν να μην νοιάζονται τι συμβαίνει γύρω τους. Ο Τσεμερίνσκι, που η ελευθερία του λόγου δεν ισχύει στο σπίτι του, δείχνει να ταυτίζεται με τους νομικούς επιστήμονες την περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας που είχαν υποταχτεί πλήρως στο ναζιστικό καθεστώς.

Αλήθεια, εάν επισκεπτόταν ένας εβραίος φοιτητής το σπίτι ενός καθηγητή του στη Γερμανία του 1930, και μιλούσε κατά του ναζιστικού καθεστώτος, και του απαγορευόταν να μιλήσει, τότε θα χαρακτηριζόταν αντι-γερμανός και οι σύγχρονοι Εβραίοι θα τον εκθείαζαν.

Όπως όμως σωστά σημείωσε πρόσφατα ο Στήβεν Γουόλτ από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στην πραγματικότητα οι φερόμενοι «αντισημίτες» που ασκούν κριτική στο Ισραήλ, θέλουν το καλό του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Los Angeles Times

Keywords
Τυχαία Θέματα