Ο ιερός πόλεμος τελειώνει

Επειτα από τα κηρύγματα στις εκκλησίες, τις αποδοκιμασίες στους πολιτικούς (με έμφαση στους εκπροσώπους της ΝΔ) που ψήφισαν τον νόμο για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών και τη σύμπλευση με την Ακροδεξιά του Κυρίου, σε τέτοιο σημείο ώστε ναός να χρησιμεύσει και ως ρινγκ για χαστούκισμα βουλευτίνας, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος παίρνει πάνω του το ζήτημα, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της σχέσης με την πολιτική και, ιδίως, με τη μεγάλη συντηρητική παράταξη, τη ΝΔ – με ευρωπαϊκούς όρους μιλώντας, με το ελληνικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.

Η πορεία αυτή γινόταν απαραίτητη επειδή

η Εκκλησία δεν μπορεί να γίνει η μήτρα μιας γιγαντούμενης διαμαρτυρίας υπέρ της ξενοφοβικής, ψεκασμένης και ρωσόφιλης Ακροδεξιάς. Οπως κάθε οργανισμός με οικονομική και κοινωνική δράση στη χώρα, και η Εκκλησία χρειάζεται ένα περιβάλλον σταθερότητας – το αντίθετο εκθέτει και την ίδια σε κινδύνους. Πόσω μάλλον αν από εκκλησιαστικούς κύκλους γίνει προσπάθεια νομιμοποίησης ενός νέου ακροδεξιού ριζοσπαστισμού.

Ο ιερός πόλεμος τελειώνει. Η προσπάθεια επαναπροσέγγισης Εκκλησίας και ΝΔ άρχισε χθες, με τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον υπουργό Παιδείας (μεταξύ άλλων και Θρησκευμάτων) Κυριάκο Πιερρακάκη, για πρώτη φορά από την ημέρα που ανέλαβε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ο υπουργός. Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν σαφής στη δήλωσή του: «Είμαστε μαζί εδώ, συνεργασία, διότι η συνεργασία είναι το καλύτερο μέσο, το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που υπάρχουν κάθε φορά». Αλλά και ο υπουργός συνόψισε την ιστορική σχέση της Εκκλησίας με το νεοελληνικό κράτος, υιοθετώντας το αφήγημα της εθνικής ιδεολογίας: «Η σχέση του υπουργείου με την Εκκλησία είναι ιστορική, έχει έναν βαθύ συμβολισμό, ανάγεται στην ίδια την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Βεβαίως, αποσκοπούμε στο ίδιο, Πολιτεία και Εκκλησία: στο καλό του ελληνικού λαού».

Το επόμενο βήμα θα είναι η συνάντηση κορυφής την επόμενη Παρασκευή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μάλιστα, οι δύο άντρες θα επισκεφτούν μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στο Δήλεσι. Η έκφραση της φιλανθρωπίας επιτρέπει την καλλιέργεια συμβολισμών. Και κορυφαίος συμβολισμός σε αυτή τη συνάντηση είναι η δήλωση κοινής διαδρομής της Εκκλησίας με τη ΝΔ. Η αναγνώριση, εκ μέρους της Εκκλησίας, της αρμοδιότητας της Πολιτείας (και του κυβερνώντος κόμματος) να νομοθετεί. Και βέβαια, η αναγνώριση εκ μέρους του Πρωθυπουργού του ρόλου της Εκκλησίας στην κοινωνική συνοχή, στην πνευματικότητα και στην υποστήριξη παραδοσιακών αξιών, στις οποίες συγκαταλέγεται η αλληλεγγύη στους αδύναμους.

Η ΝΔ είναι εύλογο, ενόψει ευρωεκλογών, να επιδείξει την εξομάλυνση της σχέσης της με την Εκκλησία σε όσους έχουν εκδηλώσει πρόθεση τιμωρίας του κόμματος μετακινούμενοι (προς το παρόν δημοσκοπικά) προς τα κόμματα της Ακροδεξιάς. Το κλίμα από την Κυριακή της Ορθοδοξίας μέχρι το Πάσχα έχει αλλάξει – και ο Πρωθυπουργός μπορεί να προσπαθήσει με σοβαρές ελπίδες να επαναπατρίσει ψηφοφόρους που δηλώνουν έτοιμοι να αποδράσουν.

Οσο για την Εκκλησία, ανακτά μέρος της επιρροής της στο κράτος (στην κοινωνία τα πράγματα δεν είναι εξίσου εύκολα, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος). Μιας επιρροής που δεν την έχασε ούτε τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ – ρωτήστε γι’ αυτό τον Νίκο Φίλη – και που ο Στέφανος Κασσελάκης επίσης είναι διατεθειμένος να της χαρίσει αν ήξερε ότι θα του έφερνε κάποιες ψήφους. Αν και οι περισσότερες ψήφοι, αν φύγουν από την Ακροδεξιά, θα πάνε στο χριστιανοδημοκρατικό πρωτότυπο και όχι στο αντίγραφο.

Keywords
Τυχαία Θέματα