Ο κορωνοϊός «χτυπά» την Golden Visa - «Φρένο» στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Τα δόντια της στην ελληνική κτηματαγορά δείχνει η παγκόσμια απειλή του κορωνοϊού, με το κλίμα που περιγράφουν παράγοντες της μεσιτικής αγοράς να παρουσιάζει νηνεμία, έως και «πάγωμα» σε σχέση με τον «κινεζική θύελλα» των προηγούμενων μηνών. Κυβέρνηση και συναρμόδια υπουργεία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ενώ την ίδια ώρα οικονομικοί παράγοντες, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για όλη την ευρωπαϊκή οικονομία. Ως εκ τούτου, οι συνέπειες θα φανούν εν καιρώ, με κρίσιμο

μήνα τον Μάρτιο, και όπως εκτιμάται, βασικός παράγοντας είναι η διάρκεια του φαινομένου, όπως και η έντασή του.

Σε δήλωσή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δηλώνει πως «η Golden Visa είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία, που η ολοκλήρωσή της παίρνει χρόνο. Απαιτεί δηλαδή ένα χρονικό διάστημα και αποτελεί, ταυτόχρονα, μια δύσκολη απόφαση». Ο υπουργός προσθέτει ότι «σε γενικές γραμμές, δεν μπορεί να επηρεαστεί από εφήμερους παράγοντες». Ωστόσο, ο κ. Θεοχάρης βάζει τον παράγοντα διάρκεια στην εξίσωση επισημαίνοντας πως «αν αυτό το θέμα λυθεί σε λογικό χρονικό πλαίσιο, δεν αναμένεται να επηρεαστεί η διαδικασία αυτή (σ.σ. Golden Visa).

Ευρέως αποδεκτό, πάντως, είναι ότι ο κίνδυνος του κορωνοϊού δοκιμάζει την εξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από την Κίνα και φυσικά της ελληνικής αγοράς ακινήτων, δεδομένου πως οι Κινέζοι αποτελούν περίπου το 70% των επενδυτών ακίνητης περιουσίας που αξιοποιούν το πρόγραμμα Golden visa (αγορά άνω των 250.000 ευρώ).

Κανένας εφησυχασμός

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός όσον αφορά το αν και πόσο θα επηρεάσει ο κορωνοϊός, εκτιμώντας ότι δεν θα βγούμε εντελώς αλώβητοι. Από το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών Ε-Real Estates μεταφέρουν ένα κλίμα παγώματος περιγράφοντας τη «φωτογραφία της στιγμής» στην αγορά, λέγοντας πως η κίνηση από τους Κινέζους στα μεσιτικά γραφεία είναι μειωμένη και τείνει να γίνει περισσότερο αισθητή το επόμενο διάστημα.

Το κλίμα καθίζησης που παρατηρείται από τους μεσίτες δεν αποτυπώνεται, όμως, ακόμη σε στοιχεία, και αυτό διότι είναι νωρίς για καταγραφή των συναλλαγών μετά το ξέσπασμα του ιού, ενώ αρκετές αποφάσεις είχαν δρομολογηθεί ήδη από το προηγούμενο έτος. Δηλαδή, το μεγάλο μέρος των αδειών που εκδόθηκαν εντός του Ιανουαρίου 2020 αφορούν αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2019 και φάνηκαν τώρα λόγω της απαιτούμενης γραφειοκρατίας στη χορήγηση. Από την αρχή του νέου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, από 1/1/2020 έως 31/1/2020, που επεξεργάστηκε το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates, έχουν εκδοθεί σε Κινέζους 242 άδειες διαμονής στην ελληνική επικράτεια (81 στην Αθήνα), όταν τον Ιανουάριο του 2019 είχαν εκδοθεί πανελλαδικά 124 άδειες διαμονής. Να σημειωθεί ότι από την αρχή του προγράμματος έως και τον Δεκέμβριο του 2019 έχουν επενδύσει 4.371 Κινέζοι, ενώ αν συμπεριλάβουμε και τα μέλη της οικογένειάς τους αγγίζουμε τους 13.075.

«Θεωρούμε ότι θα διανύσουμε ένα διάστημα υποτονικότητας στην κτηματαγορά λόγω του κορωνοϊού, όσον αφορά τις επενδύσεις αλλοδαπών και κυρίως των Κινέζων. Δεν θεωρούμε, όμως, ότι οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί δεν θα ολοκληρωθούν μέσα στο έτος» δηλώνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Keywords
Τυχαία Θέματα