Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει μπροστά την ατζέντα εξωτερικού

Με τριπλή ατζέντα εθνικών θεμάτων, οικονομίας – επενδύσεων και… επιστολικής ψήφου θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανοίξει άμεσα νέο κύκλο διεθνούς δραστηριότητας επί ευρωπαϊκού, αμερικανικού και ασιατικού εδάφους, έχοντας ζητήσει από τους επιτελείς του να «κλειδώσουν» χρόνους και (όσο το δυνατόν περισσότερους) προορισμούς σε πρώτη φάση μέχρι την τελευταία εκλογική αναμέτρηση της τετραετίας τον προσεχή Ιούνιο.

Πρόκειται ουσιαστικά για το β’ μέρος του «επιθετικού» σχεδιασμού που έβαλε στις ράγες το Μαξίμου μετεκλογικά, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με βαρύ διεθνές πρόγραμμα

(με τέσσερα ταξίδια εκτός συνόρων κάθε μήνα κατά μέσο όρο) προς ενίσχυση του κυβερνητικού αφηγήματος ότι «η Ελλάδα είναι παρούσα» στα κέντρα των αποφάσεων. Στο πλαίσιο αυτό οριστικοποιούνται νέοι «σταθμοί» και προετοιμάζονται επαφές με γεωπολιτικές, οικονομικές και πολιτικές (εκλογικές) διαστάσεις.

Ηδη υπάρχουν ή είναι υπό σχεδιασμό 10 «εξορμήσεις» για το α’ εξάμηνο του 2024, ανάμεσά τους μια επίσημη επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Αγκυρα, η συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός με «όπλο» και την επενδυτική βαθμίδα, η διοργάνωση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας στη Ρώμη κ.ά.

Πρωθυπουργικοί συνεργάτες επισημαίνουν ότι από την προηγούμενη τετραετία η Αθήνα «διεκδικεί σταθερά» ενεργό ρόλο μπροστά σε «προκλήσεις και ευκαιρίες στο διεθνές περιβάλλον» και επιχειρεί να ανοίξει τους ορίζοντές της στην οικονομική διπλωματία. Στις προκλήσεις έχει προστεθεί και η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές – υποχρεωτική για τους εκτός επικράτειας που θα θελήσουν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, προαιρετικής για τους εντός επικράτειας ψηφοφόρους.

Εξ ου και κινητοποιούνται ταυτόχρονα τα γαλάζια στελέχη ώστε να διοργανώνονται συναντήσεις – ενημερώσεις αποδήμων κατά το μοντέλο που εφαρμόστηκε πρόσφατα στο Λονδίνο. Οι πληροφορίες λένε ότι ανεβαίνουν οι ρυθμοί προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, για μετάβαση του Πρωθυπουργού στο Σικάγο, είτε στο πλαίσιο της προγραμματισμένης για τις 24 Ιανουαρίου συμμετοχής του στο επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan είτε αργότερα τον Μάρτιο. Δεύτερον, για μια συνάντηση με ομογενείς στον Καναδά, όπου ο Μητσοτάκης έχει στα σκαριά συνάντηση με τον ομόλογό του Τζαστίν Τριντό.

Το βλέμμα είναι στραμμένο στις σταθερές συμμαχίες της χώρας, ωστόσο επιδιώκονται και δεσμοί με περισσότερους «παίκτες» κυρίως στην Ασία. Ηδη στην Αθήνα ο Μητσοτάκης και ο ομόλογός του Ναρέντρα Μόντι έχουν συζητήσει τον στόχο για διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου, ενώ αναμένεται ανταπόδοση της επίσκεψης με επίσημο ταξίδι του έλληνα Πρωθυπουργού στο Νέο Δελχί.

Αντίστοιχα, σχεδιασμός επί χάρτου υπάρχει για τη Σεούλ αφότου στην Αθήνα βρέθηκαν ο ηγέτης της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ Γελ και αντιπροσωπεία κορεατικών επιχειρήσεων, με την ελληνική πλευρά να ορίζει ως στρατηγικό στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στη ναυτιλία, στην πράσινη μετάβαση, στην αξιοποίηση της τεχνολογίας στην Πολιτική Προστασία, στην περαιτέρω ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, στον τουρισμό.

Κρίσιμη σύνοδος

Στο μεταξύ προηγείται όλων η κρίσιμη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την τρέχουσα εβδομάδα στις Βρυξέλλες (ξεκινά 14 Δεκεμβρίου) μετά τη σύνοδο ΕΕ –  Δυτικών Βαλκανίων την προηγούμενη μέρα.

Για τη συγκεκριμένη ατζέντα συζήτησαν την Παρασκευή στη Χάγη ο Μητσοτάκης και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος, σημειωτέον, εμφανίζεται ως φαβορί για τη διαδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ. Ο Μητσοτάκης επανέλαβε από τη Χάγη την ανάγκη να ενισχυθούν οι πόροι για το Μεταναστευτικό και τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών.

Keywords
Τυχαία Θέματα