Ο Μητροπολίτης Πειραιά ενόψει του Άγιου Πάσχα παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης

Ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ παραχώρησε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον ραδιοφωνικό σταθμό των «Παραπολιτικών».

Αρχικά, μίλησε για το φιλανθρωπικό έργο που έχει επιτελέσει μέσω των ενοριών των διάφορων εκκλησιών του Πειραιά.

«Εδώ στον Πειραιά ζούμε ακόμη ευτυχώς σε μια εποχή που ξέρει ο ένας τον άλλο, είναι μια μεγαλούπολη και ταυτόχρονα ένα μεγάλο χωριό και αυτό είναι ακόμη θετικό για αυτό έχουμε

αυτό το προνόμιο να έχουμε την αλληλοκοινωνία γιατί ξέρετε ότι  το βασικότερο στοιχείο είναι  η προσωπική σχέση. Άλλωστε και με το Θεό προσωπική σχέση πρέπει να έχουμε για να έχουμε ποιότητα και αντίληψη. Εάν, ας πούμε πιστεύεις ότι είναι μια δύναμη κάπου στο σύμπαν χωμένη και αδιάφορη τότε τα πράγματα ρυθμίζονται με αυτό τον τρόπο, εάν όμως έχεις κοινωνία προσωπική, ενότητα, μέθεξη, αλληλοπεριχώρηση τότε τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Αυτό συμβαίνει παντού, σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις σχέσεις από τις οικογενειακές σχέσεις μέχρι και τις επαγγελματικές και γενικότερα».

Και πρόσθεσε σχετικά με το φιλανθρωπικό έργο που παράγεται καθημερινά στον Πειραιά:

«Τα πρόσωπα τα οποία απαρτίζουν το χώρο και την ποιότητα της περιοχής εδώ τα τιμούμε και τα σεβόμαστε γιατί αυτό είναι και το μότο μας, σεβασμός σε κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από το τι πιστεύει, τι είναι. Εμείς δεν είμαστε κριτές των αδερφών μας απλώς διάκονοι είμαστε, και ο Χρίστος δεν ήρθε για να διακονηθεί αλλά για να διακονήσει για αυτό και σήμερα θα πλύνει τους πόδας των μαθητών στον Νιπτήρα.

Αυτό προσπαθούμε να το υλοποιήσουμε καθημερινά και υπάρχουν ευτυχώς ακόμα πρόσωπα στον Πειραιά όπως είναι ο πρόεδρος ο κ. Μαρινάκης, όπως είναι ο κ.Κορκίδης, όπως είναι ο δήμαρχος ο κ.Μώραλης και τόσοι άλλοι άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά είναι πρόσωπα αξιοπρεπή και δυναμικά και που έχουν πολύ αγάπη και ενσυναίσθηση.  Αυτό που είναι το μυστικό μας είναι ότι δεν ζητούμε χρήματα, θέλουμε το έργο και αυτό είναι το σπουδαίο γιατί όταν ζητείς χρήματα ο άλλος μπορεί να υπονοεί οτιδήποτε και να έχει και δίκιο όπως είναι τώρα και τα πράγματα τόσο σκληρά και τόσο βάναυσα.

Ζητάμε λοιπόν το έργο και αυτό είναι το σπουδαίο, θέλουμε έργο δεν θέλουμε να μας δώσει κανείς κάτι, να έρθει να προσφέρει. Να προσφέρει ένα γεύμα, να μαγειρέψει έτσι έχουμε κινητοποιήσει γύρω στους 500 εθελοντές και εθελόντριες οι οποίοι δωρεάν από την καρδιά τους κάνουν αυτή την προσφορά και έτσι βγαίνουν τα συσσίτια γιατί η Μητρόπολη όπως και όλες οι Μητροπόλεις του Λεκανοπεδίου δεν έχει οικονομική οντότητα, περιουσιακή εννοώ, απλώς τα παγκάρια των ναών. Τα παγκάρια των ναών πλέον έχουν στερέψει και τα έξοδα είναι πολύ περισσότερα από τα έσοδα».

Στην συνέχεια ειδική μνεία έκανε ο Μητροπολίτης Πειραιώς στον πρόεδρο του Ομίλου Alter Ego και του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη,όπου εξ ιδίας πρωτοβουλίας  διαρρύθμισε και πλούτισε και εκόσμησε τα νέα γραφεία της Μητροπόλεως, πίσω από την Αγία Τριάδα.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς, κ. Σεραφείμ: «Ένα μεγάλο ποσό έδωσε ο άνθρωπος και πρέπει να πω ότι είναι και ένας οικογενειάρχης, δεν είναι ένας άκληρος, μουστερής γέρος που δεν ξέρει που να πάει τα λεφτά του. Έχει τέσσερα παιδιά, έχει οικογένεια, έχει τεράστια επιχειρηματική δράση παγκοσμίως, με εταιρείες εισηγμένες στη Νέα Υόρκη και λοιπά και όμως ο άνθρωπος έδωσε πάρα πολλά χρήματα και μας έκανε αυτό το έργο. Το ίδιο έγινε και με τους ναούς οι οποίοι ήταν ερειπωμένοι. Ο κ.Καρακώστας ο οποίος εξ ιδίων πάλι, με δικές του εταιρείες κλπ. Αυτό είναι λοιπόν το μυστικό το οποίο το αποκαλύπτω και το λέω με αγάπη μήπως παρακινηθεί και κανένας άλλος να ξέρει ότι θα το κάνει μόνος του ότι θέλει».

Στο ερώτημα που μπορούν να απευθυνθούν οι εθελοντές διευκρίνησε στις εκκλησιές, στη Μητρόπολη, λέγονατς χαρακτιστικά «κάθε μέρα είμαστε ανοιχτοί να πολλαπλασιάσουμε τους εθελοντές μας και να ξέρουν πάντοτε ότι δεν ζητούμε τα χρήματά τους, ζητούμε την καρδιά τους και το έργο τους.  Έχουνε γίνει πάρα πολλά πράγματα στη Μητρόπολη με τη χάρη του Θεού, χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις και μεγαλειώδεις διακηρύξεις από την ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία όμως ενεργεί μόνη της. Δηλαδή έρχονται »τι θέλετε;», »θέλουμε να μας φτιάξετε αυτό» και έτσι έγινε».

Από την άλλη, τόνισε: «Είδατε τι μεγάλη ζημιά έγινε με τις δομές αυτές τις ιδιωτικές στις  οποίες ακούστηκε ότι έγινε το ένα ή το άλλο, αν και υπάρχει πάντοτε το τεκμήριο της αθωότητας ωστόσο όταν υπάρχει μια τέτοια περιρρέουσα ατμόσφαιρα όλα απομειώνονται. Είναι λογικό αυτό, φυσιολογικό, ανθρώπινο. Για αυτό λοιπόν χρειάζεται εμπιστοσύνη, πιστότητα  και βέβαια να έχουμε ταυτότητα λόγου και πράξεων γιατί το πιο χυδαίο πράγμα στη ζωή είναι η υποκρισία. Αυτό είναι που στηλιτεύει και ο Χριστός».

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη

Το φετινό Πάσχα θα γιορταστεί στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών, μια εθνική τραγωδία η οποία βύθισε όλο τον κόσμο στη θλίψη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Μητροπολίτης Πειραιά ρωτήθηκε ποιες είναι οι σκέψεις του, αλλα και ποια η άποψή του για τα γεγονότα.

«Είναι πραγματικά τραγικό, είναι πάρα πολύ τραγικό ο γονιός να κηδεύει το παιδί του. Δεν υπάρχουν λόγοι παρηγοριάς, μόνο η πίστη στον αναστημένο Χριστό  αλλά και αυτό είναι μια μεταφυσική πραγματικότητα όντως».

Και συμπλήρωσε: «Υπάρχει μια γραφειοκρατία, μια αδιαφορία στο γενικότερο δημόσιο τομέα αλλά δεν δικαιολογείται κανείς με αυτά, το θέμα είναι ότι τόσοι νέοι άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή αδόκητα και άφησαν πόνο και οδύνη στους γονείς τους, τους οικείους τους, τους αγαπημένους τους. Είπε ο Μακαριότατος μια σοφή κουβέντα, είπε ότι η Μεγάλη Παρασκευή ήρθε πολύ πιο σύντομα από την ημέρα που την τιμούμε, πράγματι έγινε αυτό. Όλο το λαό τον υπέβαλε σε αυτή τη δοκιμασία  και του πάθους, άσχετα αν είχαμε οικείους εκεί ή όχι όλοι αισθανθήκαμε τα παιδιά αυτά δικά μας παιδιά αλλά η πίστη μας είναι που υπερβαίνει το θάνατο».

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς για το bullying

Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης ερωτήθηκε με ποιον τρόπο πέρα από του πνευματικού της ρόλου – του παραδοσιακού – μπορεί η εκκλησία να είναι παρούσα στην βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων.

Κι απάντησε: «Εγώ πάρα πολύ πικραίνομαι βλέποντας νέα παιδιά, δροσερά παιδιά 13-14-15 ετών να πέφτουν στην παραβατικότητα, να μην έχουν την ευαισθησία και την ενσυναίσθηση να μην πειράξουν το συμμαθητή τους  γιατί είναι λίγο πιο παχύς, είναι λίγο πιο κοντός οτιδήποτε και να βλέπετε να είναι πρόσωπα που να ρέπουν στην εγκληματικότητα για αυτο ποιος ευθύνεται; Ευθύνεται το σχολειό, ευθύνεται η οικογένεια και ευθύνεται και η εκκλησία, ευθυνόμαστε και εμείς. Και όταν λέμε εκκλησία δεν εννοούμε το Επισκοπάτο, εκκλησία είμαστε όλοι πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη όλοι μας».

Kαι προς επίρρωση των λεγομένων του ανέφερε μία ιστορία που έζησε ο ίδιος: «Όταν ήμουν στην Αυστραλία διάκονος του Πατριαρχείου στα πανεπιστήμια, στα σχολειά, παντού υπήρχαν πνευματικοί σύμβουλοι για να μπορούν τα παιδιά να έχουν μια άποψη. Το πανεπιστήμιο δέχτηκε έναν άνθρωπο από αυτή την αντίληψη ως πνευματικό σύμβουλο. Οι θεσμοί, λοιπόν αυτοί υπάρχουν στις χώρες αυτές που θεωρούνται και κάπως προηγμένες, εμείς λοιπόν τους διώξαμε τους πνευματικούς από τα σχολεία, δεν τους θέλουμε. Εμένα δεν μου επιτρέπεται να πάω στα σχολεία της Μητροπόλεώς μου, γιατί πρέπει να συνέλθει ο Σύλλογος καθηγητών  να το υποβάλει στο υπουργείο, να γίνει ολόκληρη διαδικασία για να πάω στο σχολείο να πω δύο λόγια στα παιδιά αν θέλουν να με ακούσουν. Υπάρχουν κακοδαιμονίες που πρέπει να τις ξαναδούμε νομίζω αλλά κυρίως το μεγαλύτερο γεγονός είναι ένα, το παράδειγμά μας στα παιδιά. Τα λόγια μας δεν τα πολυακούνε πια οι άνθρωποι, το παράδειγμά μας».

Ενώ, σχετικά με τα διαζύγια που υπογράγονται ανέφερε: «Ρώτησα  μια φορά έναν καθηγητή Ψυχιατρικής πολύ σπουδαίο στην Αυστραλία που ήμουν, πιο είναι το μεγαλύτερο δώρο που κάνει ένας γονιός στο παιδί του. Περίμενα να μου πει να σπουδάσει στο κολέγιο, να πάρει ένα αυτοκίνητο, ξέρετε τι μου είπε; Να βλέπει τον μπαμπά και τη μαμά του να είναι συνεχώς κι αδιακόπως ερωτευμένοι. Αυτό, μου λέει, είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει ένας γονιός στο παιδί του να βλέπει τους γονείς του ερωτευμένους, όσα χρόνια και να έχουν περάσει γάμου γιατί έτσι αισθάνεται ασφάλεια, ηρεμία και συνειδητότητα ειρήνης. Σήμερα αισθάνομαι βαθειά πληγή που ως επίσκοπός αναγκάζομαι  και υπογράφω κατά χρόνο 200-300 διαζύγια γιατί γκρεμίζονται οικογένειες. Οι οικογένειες  δεν έχουν πια την ηρεμία, την στοργή. Όταν παντρεύεσαι δεν παντρεύεσαι ένα «χρυσό μήλο» παντρεύεσαι έναν άνθρωπο. Πρέπει να οπλιστείς με θάρρος, με υπομονή, με καρτερία».

Κλείνοντας την συνέντευξη υπογράμμισε: «Είναι πάρα πολλά που πρέπει να τα ξαναδούμε με πιστότητα και κυρίως να έχουμε ταυτότητα λόγου και πράξεων, το παράδειγμα εμπνέει όχι τα λόγια μας. Καλή Ανάσταση. Πάσχα σημαίνει πέρασμα από τη φθορά και το θάνατο στη ζωή και το φως, εύχομαι αυτό το φως να λάμψει στις ψυχές όλων μας».

Keywords
πειραιας, πασχα, πασχα 2012, το φως, μαρινακης, προσφορες, alter, ego, ολυμπιακος, νέα, δραση, θλίψη, σχολεια, ανάσταση, σημαίνει, φως, δωρο πασχα, Καλή Χρονιά, δωρο πασχα 2012, κοινωνια, βγαινουν, χωρες, το θεμα, θλίψη, αυστραλια, αυτοκινητο, δωρεαν, εγκληματικοτητα, εθνικη, θαρρος, θεμα, πειραιως, τα νεα, φως, ego, αγαπη, αδιαφορια, ανθρωπος, ανάσταση, ατμοσφαιρα, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γονεις, γραφεια, δυναμη, δημοσιο, δωσει, δωρο, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, εξοδα, εποχη, ερχονται, ετων, ευθυνη, ζημια, ζωη, ιδιο, υπηρχαν, υπομονη, ηρεμια, θετικο, λεφτα, λογια, μαμα, μυστικο, μνεια, μοτο, νεα υορκη, ξερετε, οικογενεια, παιδι, παιδια, πιστη, ποιοτητα, σεβασμος, συνεχεια, συντομα, σκεψεις, συμπαν, σχολειο, ταυτοτητα, τεκμηριο, τι ειναι, το φως, φθορα, φορα, χριστος, χυδαιο, οδυνη, ασφαλεια, δικιο, εκκλησιες, ερωτευμενοι, υπουργειο, καρδια, μια φορα, ο χριστος, πληγη, σημαίνει, ψυχες
Τυχαία Θέματα