Ο Νίκος Παππάς στο στόχαστρο με φόντο το σκάνδαλο Καλογρίτσα

Η μάχη εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζεται και στο ποιος ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στον Αλέξη Τσίπρα αλλά στο αν έχει κεντρικό ρόλο στη στρατηγική του κόμματος. Εμπειροι παρατηρητές εκτιμούν πως σε αυτή τη μάχη έχει μερίδιο και ο Νίκος Παππάς. Αλλοτε στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρός υπουργός, τώρα βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη

δυσμένειας, αυτοτελούς λόγου στην πολιτική σκηνή, ενώ ηγείται και μιας θορυβώδους ομαδοποίησης προεδρικών (Χρήστος Σπίρτζης, Παύλος Πολάκης, Ρένα Δούρου, Χρήστος Γιαννούλης κ.τ.λ.) με γέφυρες στους πασοκογενείς, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η γκρίζα ζώνη που περιγράφουμε έχει προφανώς να κάνει και με τη λεγόμενη «καλογριτσιάδα» όπου ο Νίκος Παππάς φέρεται να εμπλέκεται εκ νέου με τον επιχειρηματία μετά και τις τελευταίες καταθέσεις του δεύτερου και αφού όπως όλα δείχνουν αυτές οι καταθέσεις και στον βαθμό που εμπλέκουν τον Παππά θα έλθουν στη Βουλή.

Αγκάθι για την Κουμουνδούρου και κινούμενη βόμβα η εν λόγω περιπέτεια όπου ο Χρήστος Καλογρίτσας εμπλέκει τον τέως υπουργό στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Ενα αγκάθι που δεν θέλουν με τίποτε να ακούνε στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και σε μια συγκυρία που επιχειρούν να αναταχθούν και να ανασυγκροτηθούν θεσμικά και πολιτικά ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ένα φόντο σταθερού δημοσκοπικού προβαδίσματος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Παππάς βέβαια ως τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών έχει ατζέντα σήμερα. Σφυροκοπά την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό (συχνά μαζί με τον βουλευτή και αναπληρωτή τομεάρχη Χρήστο Γιαννούλη).

Στο κάδρο

Με σταθερότητα – σύμφωνα με τους άσπονδους εχθρούς του και εσωτερικά – απλώς επιχειρεί να επανεγγραφεί στο κεντρικό κάδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε μια συγκυρία όπου και λόγω πανδημίας το συνέδριο του κόμματος έχει παραπεμφθεί στις καλένδες, κάτι που πολιτικά πλήττει τον τέως υπουργό, αφού είναι από εκείνους που ήταν θερμοί με τις διεργασίες, το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, την καλύτερη ποσόστωση στη συμμετοχή πασοκογενών στα όργανα, γενικώς τη μεταβολή του κομματικού μείγματος.

Από την άλλη και στην τρέχουσα στρατηγική, δεν φαίνεται να συμφωνεί με την πιο ήπια λογική του Ανδρέα Ξανθού απέναντι στον Σωτήρη Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή. Ο ίδιος δεν έχει επιτεθεί ποτέ βέβαια στον λοιμωξιολόγο, όμως στελέχη του δικού του κλίματος (Πολάκης) το κάνουν με συχνότητα. Η αναζωπύρωση της πανδημίας εξάλλου ανάγκασε τον Τσίπρα να κάνει έναν βουβό μικρό ανασχηματισμό δίπλα του.

Για παράδειγμα, έφερε στο κέντρο τον τέως υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό που είχε και κύριο ρόλο στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στην Κουμουνδούρου. Αν σε αυτόν προσθέσει κάποιος στο κλειστό επιτελείο Τσίπρα τον Μιχάλη Καλογήρου, αλλά και το δίδυμο Τζανακόπουλου – Ηλιόπουλου (που επίσης δεν έχουν και τις καλύτερες πολιτικές σχέσεις με τον Παππά) αντιλαμβάνεται πως το σημείο των συσχετισμών έχει αλλάξει στην Κουμουνδούρου και όχι υπέρ του τέως στενού συνεργάτη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Εξάλλου είναι γνωστό πως όταν πυροδοτηθεί εσωτερικά συζήτηση για τις ημέρες της διακυβέρνησης 2015-19 δεν είναι λίγοι αυτοί που επικεντρώνουν την κριτική τους στον Παππά, αν και φίλα προσκείμενοί του θεωρούν πως απλώς και οι εχθροί του με τη σειρά τους διαγκωνίζονται μέσω αυτής της αντιπαλότητας για την επιρροή στον Τσίπρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα