Ο ΟΗΕ ζητεί μέτρα σε ελληνικές φυλακές και αστυνομικά τμήματα

Δύο περιστατικά μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε αποτυπώνουν την ανησυχία του ΟΗΕ για ζητήματα τήρησης δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Και ξεκινάω από τα αποτελέσματα της πρώτης επίσκεψης στη χώρα μας του κλιμακίου της υποεπιτροπής SPTK του ΟΗΕ, για την πρόληψη των βασανιστηρίων και κάθε άλλης βάναυσης απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας. Η επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση

στην οποία τονίζει ότι «η Ελλάδα οφείλει να λάβει περισσότερα μέτρα για να προστατεύσει τα άτομα που στερούνται της ελευθερίας τους από τα βασανιστήρια και την κακή μεταχείριση», ενώ ζήτησε, επίσης, την ενίσχυση και διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης που υπάγεται στον Συνήγορο του Πολίτη. Οι ειδικοί της υποεπιτροπής του ΟΗΕ για την πρόληψη των Βασανιστηρίων επισκέφθηκαν φυλακές, ψυχιατρικά ιδρύματα, σωφρονιστικά καταστήματα κράτησης νέων και κέντρα κράτησης μεταναστών, καθώς και αστυνομικά τμήματα και δικαστικές φυλακές. Και με πολύ διπλωματική γλώσσα επισημαίνει ότι «απαιτείται επείγουσα δράση για την προστασία των κρατουμένων και για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης εδώ και τώρα».

Του Κώστα Μητρόπουλου

Η εμπιστευτική έκθεση

Το κλιμάκιο, μάλιστα, εκτός από τις συναντήσεις με φορείς, διεξήγαγε και κατ’ ιδίαν εμπιστευτικές συνεντεύξεις με κρατούμενους και άλλα άτομα που στερούνται την ελευθερία τους και με εργαζομένους σε χώρους κράτησης. Οπου μαθαίνω, αρμοδίως, ότι άκουσαν ιστορίες φρίκης. Θα υποβάλει, λοιπόν, στην κυβέρνηση μια εμπιστευτική έκθεση με «παρατηρήσεις και συστάσεις για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης των ατόμων που στερούνται την ελευθερία τους», την οποία, δημόσια, στην ανακοίνωσή της, την παροτρύνει να τη δημοσιεύσει. Ελπίζω να το πράξει.

Σφυροκόπημα στη Γενεύη

Το δεύτερο περιστατικό ήταν το «σφυροκόπημα» που δέχθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Γενεύη από τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σε μια ακρόαση όπου μαθαίνω πως διατυπώθηκαν σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο που εφαρμόζει η Ελλάδα το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και τα Πολιτικά Δικαιώματα. Η συζήτηση συνέβη τη Δευτέρα, με αφορμή την τελευταία έκθεση της Επιτροπής που καταγράφει αρνητικές παρατηρήσεις για επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος, τις επαναπροωθήσεις προσφύγων (έγινε λόγος για 1.452 περιστατικά), τα μέτρα προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, τον τρόπο διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, την αμφισβητούμενη ανεξαρτησία των ερευνών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αλλά και την αντιμετώπιση της έξαρσης της ενδοοικογενειακής βίας. Στις απαντήσεις της η ελληνική αντιπροσωπεία, φυσικά, διέψευσε πλήρως κάθε αναφορά σε πρόβλημα και όλα τα στοιχεία που έθεσε υπόψη της η Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι το Λιμενικό μόνο σώζει ζωές κι ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο Προσφυγικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.

Οι συμβολισμοί του Σταϊνμάγερ

Σταθμούς συμβολικούς επέλεξε για την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, η οποία (όχι τυχαία) θα συμπέσει, άλλωστε, με τις ημέρες της εθνικής επετείου. Ο γερμανός πρόεδρος θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Κρήτη από τις 29 έως και τις 31 Οκτωβρίου, με πρώτη στάση τον Βορρά, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη, παρουσία και της ομολόγου του, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στον χώρο του υπό ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος. Την επομένη, Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και θα γίνει επισήμως δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο τελευταίος σταθμός του, την Πέμπτη, θα είναι η Κάντανος Χανίων, ένα από τα χωριά που είχαν καταστραφεί ολοσχερώς από τους Γερμανούς το 1941, σε αντίποινα για την ένοπλη αντίσταση των κατοίκων, και χτίστηκε ξανά μόνο μετά την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής.

Οταν το ΚΚΕ στηρίζει Νίκο Παππά

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι το ΚΚΕ δεν χρωστάει καλό λόγο για τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε σπεύδει ποτέ να υπερασπιστεί τα στελέχη του. Γι’ αυτό και σημείωσα την, έστω και ετεροχρονισμένη, παρέμβαση που έκανε χθες ο Νίκος Καραθανασόπουλος για τη δήλωση του Μητσοτάκη ότι δεν αναγνωρίζει τον Νίκο Παππά ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε κανείς άλλος έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά των κομμάτων και να κρίνει ποιοι τα εκπροσωπούν και ποιοι όχι» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τονίζοντας πως «ούτε φυσικά τα υπαρκτά εκφυλιστικά φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ του δίνουν ένα τέτοιο δικαίωμα. Από αυτήν την άποψη, η στάση του χθες στη Βουλή ήταν απαράδεκτη».

Σε βιβλίο με τίτλο «Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης 1974-2024» κυκλοφόρησαν (εκδόσεις Επίκεντρο) τα πρακτικά του ομότιτλου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η πρώτη παρουσίασή του θα γίνει στις 2 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητές, μεταξύ άλλων, τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη, τον συγγραφέα Γιώργο Σκαμπαρδώνη και τον ιστορικό Κώστα Κωστή Την 28η Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στα Χανιά, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στο

Διδυμότειχο, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανέβει στη διπλά γιορτινή (λόγω και Αγίου Δημητρίου) Θεσσαλονίκη

Keywords
Τυχαία Θέματα