Ο οικογενειάρχης Σπάιντερμαν, ο Μπάτμαν της εργατικής τάξης

Στην ιστορία του «Ultimate Spider-Man», διαβάζουμε στην «El Pais», οι δημιουργοί Τζόναθαν Χίκμαν και Μάρκο Τσεκέτο στην τελευταία επανα-επινόηση του Ανθρώπου-Αράχνη παρουσιάζουν τον Πίτερ Πάρκερ σε υπαρξιακή ανησυχία.

Ο σημερινός Πάρκερ είναι ανίκανος να εκτοξεύσει ιστούς αράχνης από τα άκρα του, παλεύει με το υπαρξιακό άγχος της ηλικίας των 35 ετών, έχει γυναίκα και δύο παιδιά που αγαπάει, δουλεύει ως φωτορεπόρτερ, και όμως κάτι του λείπει και δεν ξέρει τι.

Για τους αναγνώστες του κόμικ, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: δεν τον δάγκωσε ποτέ ραδιενεργή αράχνη στα νιάτα του και δεν μπορεί

να μεταμορφωθεί στον διάσημο αναρριχητή τοίχων.

Αλλά και η Wonder Woman αντιμετωπίζει προβλήματα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στα πρόσφατα κόμικς της Marvel, γραμμένα από τον Τομ Κινγκ και σχεδιασμένα από την καλλιτέχνη Μπελέν Ορτέγκα, κινδυνεύει να απελαθεί ως μετανάστρια χωρίς χαρτιά, μαζί με τις άλλες Αμαζόνες. Στις νέες ιστορίες οι γνωστοί σωτήρες πρέπει πρώτα να κατανοήσουν τη νέα πραγματικότητα και στη συνέχεια να σώσουν τον κόσμο. Η Marvel ονομάζει τη νέα της σειρά «Ultimate». Η DC βάφτισε τη δική της συλλογή «Dawn» (Αυγή). Οι δύο γίγαντες των κόμικς θέλουν να εκσυγχρονίσουν τους ήρωές τους, να δώσουν πνοή νεότητας και πρωτοτυπίας σε χαρακτήρες που έχουν φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης ή είναι ακόμα μεγαλύτεροι. Θέλουν να προσελκύσουν νέο αλλά και να διατηρήσουν το μεγαλύτερης ηλικίας κοινό, κρατώντας τις πωλήσεις σε υψηλά επίπεδα.

Μπάτμαν χωρίς περιουσία

Στη σειρά «Absolute Batman 1» των Σκοτ Σνάιντερ και Νικ Ντραγκότα, ο Μπρους Γουέιν έχασε τον πατέρα του, αλλά όχι τη μητέρα του. Του λείπει επίσης η περιουσία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, συστήνοντάς μας έναν πρωτοφανή Σκοτεινό Ιππότη της εργατικής τάξης. Ενώ στην Ιαπωνία η Πιτς Μομόκο στο σχέδιό της επαναπροσδιορίζει τους Χ-Men με αισθητική manga και τους απαλλάσσει από τον ηγέτη τους, καθηγητή Τσαρλς Ξαβιέ. Οι νέοι X-Men της Μομόκο εξακολουθούν να είναι περιθωριοποιημένες φιγούρες, σε αναζήτηση του ανήκειν σε έναν κόσμο που τους απορρίπτει. Τώρα, έχουν να κάνουν με τα φώτα και τις σκιές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η γιαπωνέζα καλλιτέχνις εισήγαγε στο έπος τον τρόμο για το σώμα. Αλλά της απαγορεύτηκε να εμπλέξει ορισμένους χαρακτήρες, καθώς ο εκδότης άσκησε βέτο στη χρήση τους. «Το να σκεφτείς πώς θα ήταν η γένεση των υπερηρώων σε έναν εντελώς νέο κόσμο είναι μια συναρπαστική άσκηση» αναφέρει ο επικεφαλής των δημιουργών της σειράς «Ultimate» Τζόναθαν Χίκμαν στην ιστοσελίδα της Marvel.

«Οι εκδότες των κόμικ ιστοριών ειδικεύονται σε αφηγηματικά επεισόδια που μεγάλο μέρος της δυναμικής τους οφείλεται στην αυξανόμενη πολυπλοκότητά τους. Αλλά την ίδια στιγμή, το κοινό δύσκολα μπορεί να κατανοήσει αυτή την πολυπλοκότητα.

Γι’ αυτό και η προσέλκυση νέων αναγνωστών καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση» εξηγεί ο συγγραφέας Σον Χόου στο πολυβραβευμένο βιβλίο του «Marvel Comics: The Untold Story». Απόδειξη για αυτή την πρόκληση είναι τα ίδια τα τεύχη της σειράς «Ultimate», που εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 εντάσσοντας έναν προηγούμενο εκσυγχρονισμό των χαρακτήρων της.

Και η ιστοσελίδα της Marvel σε είκοσι δύο παραγράφους δίνει διευκρινίσεις για την επιστροφή της σειράς, αναφέροντας διάφορα παράλληλα σύμπαντα μαζί με την εισαγωγή υπερηρώων που ταιριάζουν περισσότερο στη σύγχρονη εποχή.

Κοινό τριών γενεών

Πολλοί χαρακτήρες της Marvel έκαναν το ντεμπούτο τους όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν βυθισμένες στον πόλεμο του Βιετνάμ και το φοιτητικό κίνημα διαμαρτυρίας εξαπλωνόταν. Μερικοί από τους πιο διάσημους χαρακτήρες της DC εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι νέοι που διάβασαν για πρώτη φορά αυτά τα πρώτα τεύχη είναι τώρα παππούδες και γιαγιάδες. Ωστόσο οι σούπερ ήρωες δεν αφήνουν ποτέ κανέναν πίσω, ειδικά τους αρχικούς τους οπαδούς – αλλά πρέπει να μιλήσουν στα εγγόνια τους. Σήμερα, έχουν μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία, τόσο από πλευράς εκδοτικού αντικτύπου όσο και από πλευράς επιχειρηματικών εσόδων: για πρώτη φορά τρεις γενιές κοινού είναι εδώ για να τις εκμεταλλευτούν.

Ο Χόου λέει ότι από τη δεκαετία του 1980 αυτού του είδους τα έργα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σπουδαίες συναντήσεις, διαπλεκόμενα κόμικς με δεκάδες χαρακτήρες, ανθολογικές συγκρούσεις με (σχεδόν) ανίκητους κακούς. Οι εκστρατείες μάρκετινγκ τόσο της Marvel όσο και της DC αναπτύσσουν ειδικές, επικές εκδόσεις σε σχεδόν μηνιαία βάση. Και μόλις κορυφωθούν, τις περισσότερες φορές με τον θάνατο ενός σημαντικού ήρωα, χρησιμεύουν ως η τέλεια αφορμή για μια ακόμη ανάσταση από τις στάχτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα