Ο Ουκρανός σύμμαχος του Πούτιν

Οι Ρώσοι ήταν η σωτηρία του Βολοντίμιρ Σάλντο. Ο πλούσιος Ουκρανός στα 50 του χρόνια είχε ήδη συμμετάσχει στο εθνικό κοινοβούλιο και είχε κερδίσει τρεις θητείες ως δήμαρχος της Χερσώνα, πριν στις αρχές του 2022 η αστυνομία ανοίξει φάκελο εναντίον του για συμβόλαιο θανάτου.

«Ήθελα να τον φυλακίσω», παραδέχεται στον Guardian ο Ολεξάντερ Προκούντιν, επικεφαλής της αστυνομίας της παραθαλάσσιας πόλης στη νότια Ουκρανία εκείνη την εποχή και τώρα πια κυβερνήτης της, καθισμένος στο υπόγειο που χρησιμοποιεί ως γραφείο

του από τότε που οι Ρώσοι ανατίναξαν τη στέγη του προηγούμενου. Οι ντετέκτιβ του είχαν εντοπίσει τον μεσάζοντα που έστελνε δολοφόνους για να αφανίσουν τους εχθρούς του Σάλντο με χρήματα που του είχε δώσει ο τελευταίος, αλλά πριν συλλάβουν και τους δυο τους ξέσπασε ο πόλεμος, προσθέτει ο ίδιος.

Ο εκλεκτός του Ρώσου προέδρου

Σήμερα, ο Σάλντο είναι εκτός της εμβέλειας των ουκρανικών νόμων. Είναι και πάλι ένας ισχυρός πολιτικός – ο εκλεκτός κυβερνήτης του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατεχόμενη περιοχή που εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού απέναντι από την Χερσώνα. Από τα εδάφη τα οβίδες, βόμβες και όλμοι πέφτουν αδιάκοπα στην πόλη που κάποτε διοικούσε.

Έρευνα της βρετανικής εφημερίδας για το καθεστώς του Σάλντο αποκαλύπτει πώς, υπό τη σημαία του ρωσικού εθνικισμού, οι εισβολείς και οι συνεργάτες τους φαίνεται να χρησιμοποιούν τακτικές τρομοκρατίας για να κατασκευάσουν στο ουκρανικό έδαφος μια προέκταση του γκανγκστερικού κράτους που έχει οικοδομήσει ο Πούτιν στην πατρίδα του, όπου οι κολλητοί του πλουτίζουν και οι διαφωνούντες τιμωρούνται.

Καθεστώς σαν του Στάλιν

Με τον πόλεμο να έχει τελματώσει και τους ηγέτες της Δύσης με επιρροή στις εξελίξεις να πιέζουν την Ουκρανία να παραδώσει τα κατεχόμενα εδάφη στον Πούτιν ως τμήμα ενός συνολικού ειρηνευτικού σχεδίου για τις δύο χώρες,  το προαναφερόμενο καθεστώς μπορεί να είναι αυτό στο οποίο εκατομμύρια Ουκρανοί θα καταδικαστούν να ζήσουν για πάρα πολλά χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι τολμούν να μιλήσουν ανοιχτά για τη ζωή υπό το πρόσταγμα του Σάλντο.

«Είναι σαν το καθεστώς του Στάλιν», λέει ο Σέριι Χλαν, πρώην δημοτικός σύμβουλος της Χερσώνας που ζει τώρα στο Κίεβο. Εξηγεί ότι αν κάποιος στο πλαίσιο μιας παρέας που μοιράζεται ιστορίες κάνει το λάθος να μιλήσει για τις δύσκολες στιγμές στη χώρα του Πούτιν, το Κρεμλίνο το έχει μάθε την ίδια ακριβώς στιγμή. «Είναι ένα σύστημα προδοτών, ψιθύρων και καταγγελιών» συμπληρώνει.

Ρωσική προπαγάνδα

Βασικός ρόλος του Σάλντο, του οποίου η αγάπη για τα χρήματα του έχει χαρίσει το προσωνύμο «ο κύριος 50%», είναι η μετάδοση της ρωσικής προπαγάνδας, καθώς ο λογαριασμός του στο Telegram είναι γεμάτος αναρτήσεις που υποστηρίζουν το αφήγημα του Πούτιν ότι είναι να ελευθερώσει τους Ουκρανούς από τους φασιστές άρχοντες του. «Οι ομάδες των ανθρώπων που υποδέχονταν χαρούμενα τους Ουκροναζί στην κεντρική πλατεία της Χερσώνας ήταν στημένες για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης», έγραφε μια από τις σχετικές αναρτήσεις του Σάλντο μετά την απελευθέρωση της Χερσώνας από τις ουκρανικές δυνάμεις πριν από ένα χρόνο, αναγκάζοντας τότε τη Ρωσία να επιστρέψει στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

«Οι κάτοικοι της Χερσώνας φοβούνται τους Ουκρανούς στρατιώτες. Οι ένοπλοι αντιπρόσωποι του καθεστώτος του Κιέβου σφαγιάζουν πολίτες που θεωρούνται ύποπτοι για συμπάθεια προς τη Ρωσία», υπογράμμισε μια άλλη επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση αρκετών αναλυτών ότι αν ο «στρατηγός» χειμώνας κερδίζει τον πόλεμο για τη Ρωσία η διαφθορά ως αχίλλειος πτέρνα του ουκρανικού συστήματος επισπεύδει τη νίκη της.

Keywords
Τυχαία Θέματα