Ο Πούτιν ετοιμάζεται για το καθοριστικό «χτύπημα»

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται για 11η μέρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει αφήσει πίσω της χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια πρόσφυγες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Την ίδια στιγμή, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν δείχνει καμία πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο και δηλώνει πώς η «στρατιωτική επιχείρηση» θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί πάψουν να πολεμούν, κάτι που ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει επανειλημμένως αρνηθεί.

Την ίδια στιγμή, μπορεί τα ρωσικά στρατεύματα στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας να δυσκολεύονται, ωστόσο η προέλασή

τους στη νότια Ουκρανία φαίνεται ότι είναι πιο επιτυχής. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνη την πλευρά. Η ρωσική επιχείρηση προς τον ουκρανικό Νότο είχε ως βάση την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 και φιλοξενούσε έκτοτε ένα σημαντικό μέγεθος ρωσικών στρατευμάτων.

Τα ρωσικά στρατεύματα κινούνται από την Κριμαία στα δυτικά προς την Οδησσό και στα ανατολικά προς τη Μαριούπολη, απειλώντας να κόψουν την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα, κάτι που θα αποτελέσει σημαντικό χτύπημα για την οικονομία της χώρας.

Πηγή εικόνας: BBC

«Η Ρωσία ετοιμάζεται να βομβαρδίσει την Οδησσό»

Όπως φαίνεται λοιπόν, η επιχείρηση στη νότια Ουκρανία προχωράει κανονικά. Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό, μια στρατηγική πόλη και το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας, που βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

«Θα είναι ένα στρατιωτικό έγκλημα. Θα είναι ένα ιστορικό έγκλημα», είπε σε βίντεο, καθώς ο ρωσικός στρατός, μετακινούμενος από την προσαρτημένη Κριμαία πιο ανατολικά, συνεχίζει την προέλασή του στη νότια Ουκρανία βομβαρδίζοντας πολλές πόλεις της χώρας.

«Οι Ρώσοι έρχονταν πάντα στην Οδησσό και δεν ένιωθαν τίποτα άλλο παρά ζεστασιά και ειλικρίνεια στην Οδησσό» μια πολυσύχναστη πόλη με σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους και μια από παλιά αγαπημένη των Ρώσων τουριστών, είπε.

«Και τώρα τι γίνεται; Βόμβες κατά της Οδησσού; Πυροβολικό εναντίον της Οδησσού; Πύραυλοι κατά της Οδησσού;» είπε αγανακτισμένος.

Γιατί η Οδησσός είναι τόσο κομβική

Την απάντηση, στο γιατί η Οδησσός είναι τόσο κομβικής σημασίας επιχειρεί να δώσει μέσα από το BBC o Karl Qualls, καθηγητής Ιστορίας στο Dickinson College.

«Από στρατηγική άποψη, υπάρχουν μεγάλα λιμάνια στην περιοχή αυτή που θα επιτρέψουν στον Πούτιν να στραγγαλίσει την ικανότητα της Ουκρανίας να λάβει προμήθειες από τη θάλασσα» σχoλίασε χαρακτηριστικά.

Αν πέσει η Μαριούπολη, η οποία έχει πληθυσμό 450.000 κατοίκους, τότε η Ρωσία θα πάρει τον έλεγχο ενός από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ουκρανίας και θα δημιουργούσε έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας και των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Η σύνδεση της Κριμαίας με την ηπειρωτική Ρωσία μέσω των περιοχών των αυτονομιστών θα διευκόλυνε τη μεταφορά αγαθών μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας, κάτι που η Μόσχα επιθυμούσε διακαώς εδώ και καιρό. Προς το παρόν, η χερσόνησος της Κριμαίας συνδέεται με την ηπειρωτική Ρωσία μόνο με μια τεράστια γέφυρα.

Βορειοδυτικά της Μαριούπολης, βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια που κατέλαβε η Ρωσία. Σε κανονικές περιόδους, το εργοστάσιο αυτό παράγει περίπου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, οπότε τώρα η Μόσχα έχει τον έλεγχο μιας σημαντικής πηγής ενέργειας.

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε, επίσης, τη Χερσώνα που βρίσκεται στο σημείο που ο ποταμός Δνείπερος εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα.

Αν η Ρωσία μπορέσει να προχωρήσει πιο δυτικά, προς την Οδησσό και πέρα, δεν θα «έκοβε» μόνο την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα, αλλά θα έχει περικυκλώσει τη χώρα από τρεις μεριές, προκαλώντας της ουσιαστικά «ασφυξία».

«Αν πάρουν την Οδησσό, θα έχουν στο χέρι τους μια πόλη-κλειδί για να δημιουργήσουν ένα στρατηγικό τόξο γύρω από την Ουκρανία. Με τη Λευκορωσία στον Βορρά και το Ντονμπάς στην Ανατολή, θα έχουν σχεδόν περικυκλώσει τη χώρα» εξηγεί η Catherine Wanner, καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Penn State.

Keywords
Τυχαία Θέματα