«Ο Ρίσι Σούνακ έχει όραμα για το τι ακριβώς σημαίνει Brexit»

Τη βεβαιότητα ότι ο Ρίσι Σούνακ - ο τρίτος πρωθυπουργός που αποκτά η Βρετανία μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες - έχει τις λύσεις για τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα εκφράζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», η αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων Πένι Μόρνταντ. Το ανερχόμενο αστέρι της βρετανικής πολιτικής, που την περασμένη εβδομάδα διεκδίκησε για δεύτερη φορά (ανεπιτυχώς) την αρχηγία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία, κάνει, επίσης, ειδική μνεία στις ελληνοβρετανικές σχέσεις, λέγοντας ότι η κυβέρνηση

του Λονδίνου έχει «μακρόπνοα σχέδια» για την ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Μετά την αμφιλεγόμενη θητεία του Μπόρις Τζόνσον και το καταστροφικό (για την οικονομία) πέρασμα της Λιζ Τρας από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Σούνακ είναι αντιμέτωπος με αμείλικτες προκλήσεις σε πολλαπλά μέτωπα: η κρίση του κόστους διαβίωσης βαθαίνει, οι λογαριασμοί ενέργειας διπλασιάστηκαν, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στα όριά του (επτά εκατ. ασθενείς περιμένουν σε λίστες αναμονής) και η προσφυγική κρίση βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, με την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν να προκαλεί αναφερόμενη σε «εισβολή» μεταναστών. Η Μόρνταντ, ωστόσο, εμφανίζεται πεπεισμένη ότι ο νέος πρωθυπουργός θα τα καταφέρει. «Είμαι σίγουρη ότι ο Ρίσι Σούνακ είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο όλα αυτά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα», υποστηρίζει η 49χρονη πολιτικός από το Ντέβον της Νοτιοδυτικής Αγγλίας. «Ο Ρίσι είναι ένα εξαιρετικά ταλαντούχο άτομο. Είναι απολύτως παθιασμένος με την αποστολή του και αφοσιωμένος σε αυτή». Ο Σούνακ, όπως και η Μόρνταντ, είχε ταχθεί απερίφραστα υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016. «Είναι Brexiteer, ναι, αλλά έχει και όραμα για το τι ακριβώς σημαίνει το Brexit. Αυτό ακριβώς το όραμα θέλουμε να εκπληρώσουμε», τονίζει. «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες στους πολίτες. Επιδίωξή μας είναι να διασφαλίσουμε την ευημερία και την ασφάλεια».

Η αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων (υπουργικός θώκος με αρμοδιότητα τον καθορισμό της κυβερνητικής ατζέντας στο κοινοβούλιο) δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ελληνοβρετανικές σχέσεις. «Εχω, άλλωστε, ελληνικό όνομα: Πηνελόπη», μου λέει γελώντας. Για την ακρίβεια, οφείλει το όνομά της στο καταδρομικό «HMS Penelope» του Βασιλικού Ναυτικού - κόρη στρατιωτικού γαρ, που υπηρέτησε κι εκείνη ως έφεδρος και αργότερα έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Αμυνας της Βρετανίας.

«Η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας είναι αποφασιστικής σημασίας. Οι χώρες μας έχουν πολλές κοινές επιδιώξεις και είναι ευτυχές ότι έχουμε καταλήξει σε ένα νέο διμερές πλαίσιο συνεργασίας το οποίο υπογράφηκε πέρυσι και έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Το πλαίσιο αυτό θα μας βοηθήσει να συσφίξουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας», σημειώνει, αναφερόμενη στο μνημόνιο συνεργασίας που συνυπέγραψαν τον Οκτώβριο του 2021 ο Νίκος Δένδιας και η (υπουργός Εξωτερικών τότε) Λιζ Τρας.

«Η εμβάθυνση της μεταξύ μας συνεργασίας αποτελεί προτεραιότητα. Εχουμε μακρόπνοα σχέδια για την ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων και της συνεργασίας μας σε όλους εκείνους τους τομείς που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη των οικονομιών μας: στην τεχνολογία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό και αλλού», επισημαίνει η Μόρνταντ. «Θέλουμε πραγματικά να διευρύνουμε τις προοπτικές των χωρών μας και είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να το πετύχουμε αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό μας, ανταλλάσσοντας ιδέες και εξασφαλίζοντας την κατάλληλη χρηματοδότηση. Ετσι, θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας ως κράτη» τονίζει, αναφερόμενη κατόπιν στις κοινές επιδιώξεις των δύο κρατών: «Η αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει από κοινού οι χώρες μας σε ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας, στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και σε μια σειρά από άλλα θέματα, είναι πολύ σημαντική».

Keywords
Τυχαία Θέματα