Ο Σι καλεί σε «επιμονή και ενότητα», ενώ η Κίνα δοκιμάζεται ξανά από τον κοροναϊό

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έκανε σήμερα έκκληση για μεγαλύτερες προσπάθειες και ενότητα, καθώς η χώρα εισέρχεται σε μια «νέα φάση» στην προσέγγισή της για την καταπολέμηση της πανδημίας, κατά τα πρώτα δημόσια σχόλιά του για τον κοροναϊό Covid-19, αφότου η κυβέρνησή του άλλαξε πορεία πριν από τρεις εβδομάδες και χαλάρωσε την αυστηρή πολιτική των λοκντάουν και των μαζικών διαγνωστικών τεστ.

Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του, που προβλήθηκε τηλεοπτικά, ο Σι είπε ότι η Κίνα έχει ξεπεράσει τις άνευ προηγουμένου

δυσκολίες και προκλήσεις στη μάχη κατά της Covid-19 και ότι η πολιτική της «αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο» όταν το απαίτησε η κατάσταση και η χρονική συγκυρία.

«Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, η πλειονότητα των εργαζομένων, κυρίως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι απλοί εργαζόμενοι πολίτες αψήφησαν τις κακουχίες και συνέχισαν (τη ζωή τους) θαρραλέα», σημείωσε ο Σι.

Και προσέθεσε, καλώντας σε ενότητα και επιμονή, ότι «επί του παρόντος, η πρόληψη και ο έλεγχος της πανδημίας εισέρχονται σε μια νέα φάση, είναι ακόμη μια εποχή για αγώνα, όλοι επιμένουν και εργάζονται σκληρά κι η ανατολή είναι μπροστά μας. Ας εργαστούμε σκληρότερα, η επιμονή σημαίνει νίκη και η ενότητα σημαίνει νίκη».

Οι μεγάλες διαδηλώσεις έφεραν κατάργηση της «μηδενικής Covid»

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, το Πεκίνο κατήργησε την χαρακτηριστική προσέγγισή του, που βασιζόταν στη μαζική διενέργεια τεστ και στις επικεντρωμένες καραντίνες και λοκντάουν, την οποία επέβαλε επί σχεδόν τρία χρόνια.

Η αλλαγή πολιτικής οδήγησε σε ένα κύμα νέων μολύνσεων στην Κίνα, σε περαιτέρω μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ προκάλεσε και διεθνή ανησυχία, με τη Βρετανία και τη Γαλλία να γίνονται οι πρώτες χώρες που επέβαλαν περιορισμούς σε ταξιδιώτες από την Κίνα.

Η απόφαση της Κίνας να σταματήσει την πολιτική τής μηδενικής Covid, την εξομοίωσε με τις υπόλοιπες χώρες που, στο μεγαλύτερο μέρος τους, έχουν ανοίξει εκ νέου και συνυπάρχουν με τον ιό.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από τις άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις για την πολιτική που εισήγαγε ο Σι – η ισχυρότερη ένδειξη λαϊκής απείθειας κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του στην προεδρία, που συνέπεσε με τα δυσοίωνα στοιχεία για την ανάπτυξη της 17 τρις δολαρίων κινεζικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα