Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει την αστυνομία στα πανεπιστήμια λέει ο Φίλης

Το κύριο πρόβλημα των πανεπιστημίων, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές, είναι η μειωμένη χρηματοδότηση και η υποστελέχωση υπογράμμισε ο Νίκος Φίλης κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη και επέκρινε με σφοδρότητα την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη

Ο τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε εκ νέου

τη δέσμευση της αξιωματικής αντιπολίτευση για την κατάργηση αυτού του μέτρου.

Λείπουν 3.000 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι; Ας προσλάβουμε 1.030 ειδικούς φρουρούς! επεσήμανε με ειρωνική διάθεση για την πολιτική της ΝΔ στα πανεπιστήμια ο κ. Φίλης και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα, δεν συμβαίνουν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα κι αν νομοθετηθούν τώρα, αφενός δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη, αφετέρου, να είμαστε ξεκάθαροι, η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταργήσει την πρώτη μέρα».

Τα βασικά σημεία της παρέμβασης του Νίκου Φίλη στη Βουλή έχουν ως εξής:

«Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Κύπρο σε αριθμό αστυνομικών, αναλογικά με τον γενικό πληθυσμό της. Να προσλάβουμε λοιπόν τώρα άλλους 1.030 ειδικούς φρουρούς από την εκλογική περιφέρεια του κ. Χρυσοχοΐδη, για να… πιάσουμε την πρώτη θέση! Τότε, να προσλαμβάνουμε και μια χιλιάδα αστυνομικούς για κάθε χώρο που κάποια στιγμή γίνεται κάποια παρανομία; Να ιδρύσουμε και αστυνομίες σχολείων, πλατειών, γυμναστηρίων και ό,τι άλλο βάλει ο νους της ΝΔ;

Εισαγόμενα

»Τα όποια -περιθωριακά και πάντοτε κατακριτέα- φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια έχουν εδώ και χρόνια αξιοποιηθεί (με τη βοήθεια πολλών ΜΜΕ) για να δημιουργήσουν στην κοινωνία μια καθαρά επικοινωνιακή εικόνα «άντρων ανομίας». Άκουγα το πρωί την εισηγήτρια της ΝΔ στο νομοσχέδιο περί πανεπιστημιακής αστυνομίας (ξεκίνησε η συζήτησή στη Βουλή) και από την γλαφυρή περιγραφή θα νόμιζε κανείς ότι παρακολουθεί ντοκιμαντέρ για την ιταλική μαφία!

»Τα λιγοστά αυτά περιστατικά, δεν έχουν να κάνουν με τους φοιτητές ή την φοιτητική δράση, τον πολιτικό διάλογο, οσοδήποτε έντονο, και κάθε τι που γίνεται μέσα στα πανεπιστήμια: αντίθετα, είναι συνήθως «εισαγόμενα». Αν κάποιος έχει προβεί σε αξιόποινη πράξη, τα αναγκαία υλικά απ’ έξω τα φέρνει. Ήταν και είναι ευθύνη της αστυνομίας να παρεμβαίνει κάθε φορά, όπως οφείλει να κάνει όταν τελούνται οπουδήποτε αλλού αξιόποινες πράξεις, αλλά όχι να εγκατασταθεί στα πανεπιστήμια!

Κοντρόλ ρουμ

»Ούτε φυσικά να παρακολουθεί τα συστήματα επικοινωνίας των φοιτητών και να καταγράφει με κάμερες κάθε κίνησή τους, σε ένα «κοντρόλ ρουμ» που θα ελέγχεται από την αστυνομία! Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα, δεν συμβαίνουν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα κι αν νομοθετηθούν τώρα, αφενός δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη, αφετέρου, να είμαστε ξεκάθαροι, η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταργήσει την πρώτη μέρα.

»Το κύριο πρόβλημα των πανεπιστημίων, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές, είναι η μειωμένη χρηματοδότηση και η υποστελέχωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει το «μια πρόσληψη καθηγητή για κάθε αποχώρηση», μετά τον ακαδημαϊκό αποδεκατισμό επί μνημονίων. Η ΝΔ δεν εφάρμοσε το νόμο, αλλά τώρα θυσιάζει 20 και 30 εκ. € το χρόνο για να πληρώνει 1.000+ ειδικούς φρουρούς. Μας πηγαίνουν μισό αιώνα πίσω. Ντροπή τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα