Ο ταπεινωτικός Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897
Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897 (γνωστός ως «ατυχής πόλεμος») ήταν η πολεμική αναμέτρηση μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου της Ελλάδος.
Άμεση αφορμή ήταν το Κρητικό Ζήτημα, στο οποίο η ελληνική πλειοψηφία της Οθωμανικής επαρχίας της Κρήτης επιθυμούσε την Ένωση με την Ελλάδα.
Παρά την αποφασιστική Οθωμανική στρατιωτική νίκη, η αυτόνομη Κρητική Πολιτεία υπό οθωμανική επικυριαρχία ιδρύθηκε
Οι συνέπειες για τη χώρα μας ήταν καταστροφικές, απειλώντας ακόμα και την εδαφική ακεραιότητά της, την οποία διέσωσαν οι μεγάλες δυνάμεις.
Η πολιτική κατάστασηΣτις αρχές του 1896 την Ελλάδα κυβερνούσε ο λαϊκιστής και δημαγωγός πολιτικός Θεόδωρος Δηλιγιάννης.
Εκτός από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας είχε να αντιμετωπίσει και την κατάσταση στην Κρήτη, που βρισκόταν υπό οθωμανικό ζυγό.
Η διακυβέρνηση της μεγαλονήσου από τον ελληνικής καταγωγής Καραθεοδωρή Πασά είχε αποτύχει.
Τα φιλελεύθερο και φιλοδίκαιο πνεύμα του εξόργισε τους Τουρκοκρητικούς, οι οποίοι αποφάσισαν να καταστήσουν αδύνατη την περαιτέρω παραμονή του στο νησί.
Θεόδωρος ΔηλιγιάννηςΤαραχέςΤαραχές εξερράγησαν και δολοφονίες χριστιανών προκρίτων σημειώθηκαν, όχι κάτι ασυνήθιστο στη μακραίωνα διαβίωση μουσουλμάνων και χριστιανών στην Κρήτη.
Τον Καραθεοδωρή Πασά διαδέχθηκε ο τουρκαλβανός Τουρχάν Πασάς, ο οποίος ούτε και αυτός έγινε αποδεκτός από τους ομοδόξους του. Με προτροπή των μεγάλων δυνάμεων, τη διοίκηση της Κρήτης ανέλαβε ο χριστιανός Γεώργιος Βέροβιτς, πρώην διοικητής της Σάμου. Η κατάσταση, όμως, παρέμεινε έκρυθμη και το αίμα έρεε άφθονο. Οι χριστιανοί Έλληνες, που αποτελούσαν το 80% των κατοίκων της Κρήτης, είχαν ξεσηκωθεί και ζητούσαν αυτονομία για το νησί τους.
Η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Αυστρία και η Ιταλία έστειλαν από ένα πλοίο στην Κρήτη για την προστασία των υπηκόων τους. Το ίδιο ήθελε να πράξει και η Ελλάδα, αλλά εμποδίστηκε από τις πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων στην Αθήνα. Πάντως, βοήθεια έφθανε από την Ελλάδα στην Κρήτη, χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία και συγκεκριμένα την Εθνική Εταιρεία, μια μεγαλοϊδεατική οργάνωση, με βαθιές ρίζες στην ελίτ της αθηναϊκής κοινωνίας και της ελληνικής διασποράς.
Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, ενώ από την πλευρά τους οι Μεγάλες Δυνάμεις προσπαθούσαν να τον πείσουν να δώσει μεγαλύτερα προνόμια στην Κρήτη. Ο Σουλτάνος δέχθηκε ο διοικητής της Κρήτης να είναι πάντοτε χριστιανός και να διορίζεται με τη σύμφωνη γνώμη των μεγάλων Δυνάμεων, αλλά την ίδια ώρα ενθάρρυνε τους Τουρκοκρητικούς να γίνονται καθημερινά προκλητικότεροι.
Αποστολή ελληνικών στρατευμάτωνΣτις 24 Ιανουαρίου 1897 οι μουσουλμάνοι προέβησαν σε σφαγές χριστιανών στα Χανιά. Ο Δηλιγιάννης, ευρισκόμενος σε δύσκολη θέση και υπό την πίεση των λαϊκών αντιδράσεων, αναγκάσθηκε να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Κρήτη, γνωρίζοντας ότι αυτό θα αποτελούσε αιτία πολέμου για την Υψηλή Πύλη.
Στολίσκος πολεμικών πλοίων κατευθύνθηκε στο νησί υπό τον βασιλόπαιδα Γεώργιο, ενώ ο συνταγματάρχης Τιμολέων Βάσσος με χίλιους άνδρες αποβιβάσθηκε στον όρμο του Κολυμπαρίου (δυτικά των Χανίων), με εντολή να καταλάβει την Κρήτη εν ονόματι του Βασιλιά Γεωργίου Α’.
Στις 7 Φεβρουαρίου είχε την πρώτη του επιτυχία, όταν κατανίκησε τετραπλάσια δύναμη τουρκοκρητών και οθωμανικών δυνάμεων.
Στρατιωτικά αγήματα είχαν αποβιβάσει στο νησί και οι Μεγάλες Δυνάμεις, που απαγόρευσαν κάθε περαιτέρω επιθετική ενέργεια στον Βάσσο και τους άνδρες του.
Με την παρουσία ελληνικών δυνάμεων στην Κρήτη, ο Σουλτάνος δεν είχε άλλη δυνατότητα, παρά να κηρύξει τον πόλεμο κατά της Ελλάδας. Το έπραξε στις 5 Απριλίου 1897.
Την εποχή εκείνη, η ελληνοτουρκική μεθόριος διέτρεχε τη γραμμή από την Άρτα έως τις νοτιοανατολικές προσβάσεις του Ολύμπου. Οι Οθωμανοί συγκέντρωσαν στρατιωτική δύναμη, αποτελούμενη από 121.500 άνδρες και 1.300 ιππείς, με αρχηγό τον Ετέμ Πασά και γερμανούς συμβούλους.
Οι ελληνικές δυνάμεις παρέταξαν 54.000 άνδρες και 500 ιππείς, με επικεφαλής τον διάδοχο Κωνσταντίνο.
Η πρώτη εβδομάδα των πολεμικών επιχειρήσεων (6-11 Απριλίου) αναλώθηκε σε μάχη χαρακωμάτων κατά μήκος των Θεσσαλικών συνόρων. Στις 11 Απριλίου, ο Ετέμ Πασάς και οι άνδρες του εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος από τα στενά της Μελούνας και διέσπασαν γρήγορα τις ελληνικές δυνάμεις στον Τύρναβο (12 Απριλίου).
Οι έλληνες στρατιώτες υποχώρησαν άτακτα και συμπτύχθηκαν στα Φάρσαλα, όπου αντέταξαν νέα γραμμή άμυνας. Η Λάρισα αφέθηκε στην τύχη της και καταλήφθηκε από τους Τούρκους στις 13 Απριλίου, αφού προηγουμένως είχε εκκενωθεί από τους κατοίκους της.
Την ίδια μέρα, τουρκική δύναμη κατευθύνθηκε στο Βελεστίνο, όπου αντιμετωπίστηκε από τον Συνταγματάρχη Σμολένσκη και την ταξιαρχία του.
Με πεσμένο το ηθικό, οι Έλληνες υπέστησαν και νέα ήττα στα Φάρσαλα, στις 24 Απριλίου, υποχωρώντας αυτή τη φορά με τάξη. Ο Σμολένσκης διατάχθηκε να εγκαταλείψει το Βελεστίνο και να μεταβεί με τις δυνάμεις του στον Δομοκό, όπου ο Έλληνες προετοίμαζαν νέα γραμμή άμυνας.
Μάταια, όμως, αφού ο υπέρτερος τουρκικός στρατός πέτυχε μια ακόμη νίκη στις 5 Μαΐου, έχοντας πλέον ανοιχτό το δρόμο για την Αθήνα.
Σε μια ύστατη προσπάθεια, ο Σμολένσκης, που αποδείχθηκε ο πιο αξιόπιστος στρατιωτικός, διατάχθηκε από τον Κωνσταντίνο να κρατήσει το πέρασμα στις Θερμοπύλες. Δεν χρειάστηκε, γιατί επενέβησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις.
Μάχη στο ΒελεστίνοΟ τσάρος Νικόλαος Β’, συγγενής εκ μητρός του έλληνα βασιλιά Γεωργίου Α’, έπεισε τον Σουλτάνο να διατάξει κατάπαυση του πυρός. Το σχετικό πρωτόκολλο υπογράφτηκε στο χωριό Ταράτσα της Λαμίας στις 8 Μαΐου 1897, με τους Οθωμανούς να έχουν ανακαταλάβει όλη τη Θεσσαλία.
Στο μέτωπο της Ηπείρου η ανακωχή έγινε μία μέρα νωρίτερα (7 Μαΐου 1897). Τα πράγματα εκεί είχαν εξελιχθεί καλύτερα για τον Ελληνικό Στρατό. Οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Μάνου όχι μόνο κράτησαν στη γραμμή Άρτας – Πέτα, αλλά προήλασαν και μέσα στο τουρκικό έδαφος.
Οι απώλειες για την ελληνική πλευρά ήταν 672 νεκροί, 2.383 τραυματίες και 252 αιχμάλωτοι και για την τουρκική 1.111 νεκροί, 3.238 τραυματίες και 15 αιχμάλωτοι.
Οι βασικότερες αιτίες για την εθνική ντροπή του 1897 ήταν η έλλειψη διορατικότητας από την πολιτική τάξη και το απαράσκευο του ελληνικού στρατού.
Η κυβέρνηση Δηλιγιάννη, για να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, είχε περικόψει τις στρατιωτικές δαπάνες, ενώ ο κομματισμός βασίλευε στο στρατό, με την προαγωγή στις ανώτερες θέσεις ανίκανων αξιωματικών.
Ο στρατηγός και μετέπειτα δικτάτωρ Θεόδωρος Πάγκαλος χαρακτηρίζει στα Απομνημονεύματά του «ένοπλο συρφετό» το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα και αναφέρει σχετικά:
«Η κατάστασις του στρατού μας ήτο οικτρά… Τα στελέχη του πεζικού, εκτός ολίγων, ήσαν τελείως αμαθή και ανίκανα. Η μεγίστη πλειοψηφία των ανωτέρων αξιωματικών απετελείτο από αγαθούς τύπους, των οποίων η στρατιωτική μόρφωσις περιωρίζετο εις την τακτικήν της καταδιώξεως, ληστών, φυγοδίκων και ζωοκλεπτών… Αυτός ήτο στρατός, διά του οποίου η ανεκδιήγητος εκείνη κυβέρνησις ενόμιζεν ότι θα νικήση την Τουρκική Αυτοκρατορία…».
Το οριστικό τέλος του ελληνοτουρκικού πολέμου γράφτηκε στις 22 Νοεμβρίου 1897 στην Κωνσταντινούπολη, με καταρρακωμένο το γόητρο της χώρας και την υπερηφάνεια των Ελλήνων. Ο Θεόδωρος Δηληγιάννης είχε παραιτηθεί υπό το βάρος της ήττας και τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης υπέγραψε ο Αλέξανδρος Ζαΐμης.
Με τη συμφωνία, που επεξεργάστηκαν οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι εδαφικές απώλειες για την Ελλάδα ήταν μικρές, αφού επανέκτησε τη Θεσσαλία, την οποία είχε χάσει στο πεδίο της μάχης.
Όμως, η Ελλάδα των τόσων οικονομικών προβλημάτων και του τρικούπειου «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν!» υποχρεώθηκε να καταβάλει μια υπέρογκη αποζημίωση στην Τουρκία (4.000.000 τουρκικές λίρες), ως πολεμική επανόρθωση.
Αναγκάσθηκε να λάβει ένα ακόμη δάνειο και προκειμένου να ξεπληρώσει το δυσβάστακτο χρέος της τέθηκε υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο.
Αυτό είχε ως συνέπεια να εκχωρήσει πηγές των δημοσίων εσόδων στους πιστωτές της και να δημιουργηθούν έτσι τα περίφημα μονοπώλια στο τσιγαρόχαρτο, το αλάτι, το πετρέλαιο, τον καπνό, τα σπίρτα και τα τραπουλόχαρτα, που θα διατηρηθούν μέχρι την είσοδο της χώρας μας στην ΕΟΚ το 1981.
Το θετικό για τις εθνικές διεκδικήσεις ήταν η αποχώρηση των Οθωμανών από την Κρήτη, η οποία απέκτησε την αυτονομία της (1898), πρώτο στάδιο για την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα (1913).
Η εθνική οργή θα απαλυνθεί με τον καιρό, η φτωχή Ελλάδα γρήγορα θα σηκώσει κεφάλι και 15 χρόνια αργότερα θα γραφτεί το έπος των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913.
Πηγή: sansimera.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καρκίνος Προστάτη : Το χάπι που μειώνει σχεδόν στο μισό την πιθανότητα εμφάνισης
- Στο αυτόφωρο όσοι τρέχουν υπερβολικά!
- Μολδαβή «οχιά»... έγδυσε επιχειρηματία αρπάζοντας κοσμήματα και μετρητά από βίλα στα Βριλλήσια
- Επίδομα ενοικίου έως και €630 και εφάπαξ βοήθημα έως €1.490 για πρόσφυγες μέσω προγράμματος
- Έκλεψε αυτοκίνητο μαζί με το παιδί που καθόταν στο πίσω κάθισμα
- Viral: Ξεκαρδιστικό βίντεο με ένοχα σκυλιά να "δίνουν στεγνά" τον κοντό της παρέας
- Ο λόγος που η Kate Middleton ακύρωσε την εμφάνισή της στα Tusk Conservation Awards , θα σε κάνει να ταυτιστείς μαζί της
- Γιατρός Παναγιώτης Ραφαήλ : Σε τρεις μήνες θα έχουμε καλή εικόνα για τα αποτελέσματα της θεραπείας
- Στις λεπτομέρειες κρίθηκε το live του X Factor: Αποχώρησε ο Γιάννης Τεργιάκης [video]
- Ο Μπογδάνος βάζει φρένο στη Ντόρα: Αφτιά στη ΝΔ τραβά μόνο ο Μητσοτάκης [vid]
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Όλο και πιο πιθανή η απόλυτη συναίνεση για την ψήφο των αποδήμων
- Μανώλης Γλέζος : Παραμένει σοβαρή η κατάσταση της υγείας του
- Καιρός : Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας και την Παρασκευή
- Πάνω από 600 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα σε ένα 24ωρο
- Αυτή είναι η ιστορία του διεθνούς σήματος κινδύνου «SOS»
- Βόμβα Κουμουτσάκου: Κατά 240% αυξήθηκαν οι αφίξεις μεταναστών από τον Μάιο
- Επαναστατική Αυτοάμυνα : Τι ισχυρίζεται με ανάρτηση του ο 46χρονος καταζητούμενος
- Ο ταπεινωτικός Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897
- Παναγιώτης – Ραφαήλ : Μεγάλες ελπίδες για τον μικρό μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Ο ταπεινωτικός Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897
- Πάνω από 600 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα σε ένα 24ωρο
- Μανώλης Γλέζος : Παραμένει σοβαρή η κατάσταση της υγείας του
- Αυτή είναι η ιστορία του διεθνούς σήματος κινδύνου «SOS»
- Όλο και πιο πιθανή η απόλυτη συναίνεση για την ψήφο των αποδήμων
- Επαναστατική Αυτοάμυνα : Τι ισχυρίζεται με ανάρτηση του ο 46χρονος καταζητούμενος
- Παναγιώτης – Ραφαήλ : Μεγάλες ελπίδες για τον μικρό μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας
- Καιρός : Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας και την Παρασκευή
- Βόμβα Κουμουτσάκου: Κατά 240% αυξήθηκαν οι αφίξεις μεταναστών από τον Μάιο
- Άστεγη του ζήτησε χρήματα κι εκείνος έβγαλε όπλο και την δολοφόνησε εν ψυχρώ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός άνδρας που έπεσε σε αρδευτικό κανάλι
- Ανακάλυψη: Ο πρώτος γαλαξίας με τρεις μαύρες τρύπες στο κέντρο του
- Αποκλειστικό: Φοιτήτρια περιγράφει την εισβολή αναρχικών στο Πάντειο
- Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία κοντά σε νησιά που διεκδικεί η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα
- Έλληνες και αμερικανοί κομάντο «ακονίζουν» την συνεργασία τους
- X Factor: O παίκτης που αποχώρησε από το χθεσινό live
- Επιστροφή στις εγχώριες υποχρεώσεις για τον Προμηθέα - Υποδέχεται τον Πανιώνιο
- Η Κοκκίνου απαντά για πρώτη φορά για το… unfollow με τη Χρηστίδου
- Προσφυγικό : Η αλλαγή στάσης της Αγκυρας στο Αιγαίο και το σχέδιο κατά της Ελλάδας
- ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ - Γενέθλια για το 3o κατάστημα ξηρών καρπών & καφέδων Σιδέρης