Ο Θόδωρος του Προέδρου

Αρχές ’90. Καλοκαίρι.

Η ηρεμία του ακόμα τότε ήσυχου όρμου της Μυκόνου που λέγεται Ορνός διακόπτεται από μία διακριτική πομπή αυτοκινήτων που σκαρφαλώνουν αριστερά προς την περίφημη βίλα του Θόδωρου Νικολαΐδη, ιστορικού εκδότη της εφημερίδας «Φως των σπορ».

Το βασικό αυτοκίνητο μεταφέρει τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ντυμένος σπορ σταθερά έχει επιλέξει τουλάχιστον από το 1981 – που τον πρωτομύησε ο φίλος του Βασίλης Γουλανδρής στα του Ορνού – το ησυχαστήριό του.

Κέντρο του κόσμου για τον Πρόεδρο κυριολεκτικά. Από εδώ περνούν πρόσωπα όπως ο Χορν, ο Χατζιδάκις, η Καλουτά για τον δουν.

Τρώει καθημερινά στην ταβέρνα του Ηλία Χαριτόπουλου, κάνει το μπάνιο του αριστερά του όρμου – εκεί όπου σήμερα διαγκωνίζονται τα σκάφη ποιο θα δέσει – ενώ σχεδόν ποτέ δεν κατεβαίνει στη Χώρα του νησιού.

Εξαίρεση: αν πάει μέχρι το ξενοδοχείο Αφροδίτη στον Καλαφάτη για να δειπνήσει.

Ολα αυτά που περιγράφω ως εικόνα δεν θα είχαν καμία σημασία αν δεν προσέθετα μία ειδική λεπτομέρεια.

Ο άνθρωπος που έχει φροντίσει για τα πάντα από τη μετάβαση του Προέδρου στο σπίτι του Νικολαΐδη, την άφιξη του ελικοπτέρου του στον Κόρφο, μέχρι το φαγητό του ή τις συναντήσεις του στο νησί λέγεται Θόδωρος Χαριτόπουλος.

Ενας αρχοντικός, αεικίνητος Μυκονιάτης που συνδέεται με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ήδη από τη δεκαετία του ’60.

Και πολύ γρήγορα γίνεται ο πιο στενός του άνθρωπος. Ο εξ απορρήτων του.

Δεν αρκεί να είσαι περίπου τέσσερις δεκαετίες με κάποιον ισχυρό πολιτικό άνδρα.

Η μεγαλύτερη αρετή για ανθρώπους σαν τον «Θόδωρο του Καραμανλή» όπως τον ήξεραν όλοι-ες και έφυγε αυτές τις μέρες για πάντα στα 88 του είναι πως: ξέρεις τα πάντα, βλέπεις τα πάντα και δεν μιλάς για τίποτα.

Η περίφημη σιωπή του Θόδωρου που δεν έσπασε ακόμα και από την πυρετική πολιορκία διαφόρων εκδοτών τα μεταγενέστερα χρόνια ώστε να γράψει ένα βιβλίο με τα μυστικά του Καραμανλή ήταν παροιμιώδης.

Και ήταν αυτό που τον συνέδεσε τόσο στενά με τον εθνάρχη.

Ανθρωπος ειδικών αποστολών, άνθρωπος που ήξερε να ξεχωρίζει τις σοβαρές από τις λιγότερο σοβαρές συναντήσεις, δεν αποχωρίστηκε τον Καραμανλή ποτέ.

Από την πρώτη στιγμή που γνωρίστηκαν το μακρινό ’60 στη Μύκονο.

Τότε στο ξενοδοχείο Λητώ στο Καμνάκι Μυκόνου, η μάνα του Θόδωρου, Μαρία, μαγείρεψε για τον Καραμανλή.

Ο δεύτερος ενθουσιάστηκε, της ζήτησε να εργαστεί για εκείνον και αυτή αντιπρότεινε τον τότε ναύτη γιο της Θόδωρο. Μια σχέση ζωής ξεκινούσε. Δεν διακόπηκε ούτε όταν ο Καραμανλής έφυγε το 1963 για το Παρίσι όπου έμεινε για 11 χρόνια μέχρι τη Μεταπολίτευση.

Μέσα στους μεγάλους πολιτικούς κύκλους, από το 1950 μέχρι το 1998  παράλληλα με τη μεγάλη αφήγηση που γραφόταν από την παρουσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή – είτε ως πρωθυπουργού, είτε ως αποσυρμένου ισχυρού άνδρα, είτε ως Πρόεδρου της Δημοκρατίας – υπήρχε η αθόρυβη μα ουσιαστική άγρυπνη παρουσία του Θόδωρου.

Δοκίμαζε όλα τα φαγητά πριν φάει ο εθνάρχης. Τσέκαρε ποιον θα συναντήσει. Από τις 6 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ ήταν μαζί του.

Το βράδυ πήγαινε λίγο να δει την οικογένειά του στο σπίτι στην Κάντζα ενώ σε πιο οξυμμένες στιγμές για την πολιτική ζωή του τόπου δεν έφευγε καθόλου από τον Καραμανλή.

Ουσιαστικά χώρισαν αναπόφευκτα μόνον όταν το καλοκαίρι του 1998 ο εθνάρχης έφυγε για πάντα από τη ζωή. Τ

ότε πολλοί θυμούνται πως ο Θόδωρος μέσα στην οδύνη και στο πένθος μαζί με την ομάδα των στενών συνεργατών του Καραμανλή όπως ο Μολυβιάτης αλλά και τα αδέρφια του εθνάρχη ανέλαβε όλες τις λεπτομέρειες της ταφής του Προέδρου στο Ιδρυμα της Φιλοθέης και του αποχαιρετισμού του.

Ο Θόδωρος Χαριτόπουλος μοίρασε τη ζωή του μεταξύ Αθήνας και Μυκόνου. Βασικά αφιέρωσε τη ζωή του στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Μετά τον θάνατο του Πρόεδρου ασχολήθηκε με τα κοινά της γενέτειράς του Μυκόνου.

Βεβαίως για πρώτη φορά είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος το 1986 με τον συνδυασμό του Αγγελετάκη, ξανά το 1990 ενώ και στις εκλογές του 1998 εκλέχθηκε με τον συνδυασμό του Χρήστου Βερώνη (τωρινού δημάρχου).

Διετέλεσε πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ, πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου με τεράστια παρέμβαση για το νησί και με αθόρυβη προσφορά για τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

Γνώστες του παρασκηνίου λένε πως όταν ο Θόδωρος κατέβαινε στην Αθήνα για να δει κυβερνητικούς και για να ζητήσει πράγματα για τη Μύκονο γινόταν κανονικό πανηγύρι στα υπουργεία ενώ διατηρούσε σχέσεις και διαύλους και με τα άλλα δημοκρατικά κόμματα. Μακριά από φανατισμούς.

Ποτέ δεν ξέχασε βέβαια τον Πρόεδρο.

Ο Θόδωρος τα νεότερα χρόνια πρωταγωνίστησε στο να στηθεί μία προτομή για τον Καραμανλή στη Μύκονο και να πάρει η περιφερειακή οδός το όνομά του, όπως κι έγινε. Αν η καρδιά του καραμανλισμού είναι οι Σέρρες, έχουμε ξαναγράψει πως η Μύκονος ήταν το επίνειό του (και η μάνα του νεότερου Κώστα Καραμανλή, Αλίκη Γεωργούλη, είχε καταγωγή εξάλλου από το νησί).

Ο Θόδωρος έλαβε τέτοια θέση στη νεότερη πολιτική ιστορία αφού μέχρι κι ο Λάκης Λαζόπουλος στις αρχές του ’90 τον τοποθέτησε ως χαρακτήρα στους Μήτσους του.

Τον υποδυόταν ο Τάσος Παλαντζίδης.

Ενώ στο σίριαλ «Ψαροκωστούλα αγάπη μου» όπου κάθε γνωστό πρόσωπο είχε τη θέση μιας μαριονέτας, ο Καραμανλής ήταν λιοντάρι και ο Θόδωρος πελεκάνος. Μια άγνωστη επίσης ιστορία είναι πως ο πατέρας του Θόδωρου, Αντώνης Χαριτόπουλος, ήταν εκείνος που βρήκε το 1955 τον πελεκάνο, Πέτρος βαφτίστηκε, που έγινε και η περίφημη μασκότ του νησιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα