Οχι σε μονομερή κατάργηση της Σένγκεν

Ενας δίκαιος συμβιβασμός για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και όχι μονομερής κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν είναι, σύμφωνα με τον έλληνα Πρωθυπουργό, η απάντηση στον αιφνιδιασμό της Γερμανίας σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή, έδειξε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς στην προσπάθεια της Γερμανίας να πετάξει το μπαλάκι στις χώρες πρώτης υποδοχής, ενώ προχθές από τη Βιέννη, όπου συνάντησε τον αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ, επέκρινε τη γερμανική στάση.

Αφενός χαρακτήρισε λάθος «μια λογική ad hoc

εξαιρέσεων από τη Σένγκεν», αφετέρου πήρε θέση δημοσίως σε μία από τις πάγιες γραμμές (πιέσεις, ακριβέστερα) του Βερολίνου περί αύξησης των επιδομάτων προς μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να μη φτάνουν έως τη Γερμανία. «Δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα (…) να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους ίδιους τους έλληνες πολίτες», είπε με νόημα ο Πρωθυπουργός.

Τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές» για το Μεταναστευτικό αναμένεται να προτάξει και σήμερα, συζητώντας στο Μαξίμου με τον ηγέτη της Κεντροδεξιάς στην Ισπανία Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό.

«Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Εβρο και ήταν το πρώτο βήμα σε μια συστηματική προσπάθεια να πείσουμε όλη την ΕΕ ότι αν δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον αριθμό αυτών που περνούν τα σύνορα δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των δευτερογενών ροών.

Και από τότε η Ευρώπη προσαρμόστηκε στο ζήτημα αυτό», τόνισε χθες.

Προσβλητικές θεωρίες συνωμοσίας τα pushbacks

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως το Μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που δεν απασχολεί μόνο τους Ελληνες αλλά την Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία «που ακολουθούσε χαλαρή μεταναστευτική πολιτική. Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη στο ζήτημα και είναι ικανοποιητική καθώς έχει πάρει το μήνυμα ότι η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού δεν θα γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη μεγάλη προσπάθεια του Λιμενικού, που με αυτοθυσία, όπως σημείωσε, έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βρεθεί στη θάλασσα. «Είναι πάντως προσβλητικό να διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας για pushbacks. Από την άλλη, να είμαι σαφής ότι η ενεργητική αποτροπή αποτελεί αποστολή που το Λιμενικό πρέπει να την επιτελεί. Οταν ξεκινά κάποιος από την Τουρκία, πρέπει να επιστρέψει στην Τουρκία με ασφάλεια. Το Λιμενικό δεν είναι μια υπηρεσία υποδοχής παράνομων μεταναστών».

Ο φράχτης θα ολοκληρωθεί

Ο έλληνας Πρωθυπουργός επαναφέρει επίσης το αίτημα για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του φράχτη στον Εβρο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως αυτός θα ολοκληρωθεί είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους. Η Αθήνα θέλει ενεργούς διαύλους με το Βερολίνο για το θέμα (μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης οπωσδήποτε) αλλά και αναζητεί συμμαχίες στις ελληνικές θέσεις, με τις εξελίξεις να τρέχουν και την επόμενη εβδομάδα – στη Σύνοδο του Βερολίνου για τα Σύνορα και την Ασφάλεια, στις 17 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή του υπουργού Μετανάστευσης Νίκου Παναγιωτόπουλου.

«Αυτά που θέλει να εφαρμόσει η Γερμανία είναι κόντρα στο σύμφωνο μετανάστευσης», επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εκφράζοντας την ανησυχία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα