Οδηγός αγοράς Desktop για αρχάριους

Οι φορητοί υπολογιστές, τα laptop, έχουν κερδίσει ένα καλό μερίδιο της αγοράς κυρίως για το μέγεθος και την φορητότητα τους. Σαν συσκευές περιέχουν όλα όσα χρειάζεσαι, δεν απαιτούν μεγάλο χώρο και τα παίρνεις μαζί σου εύκολα. Αν ήταν η απόλυτη λύση όπως συχνά παρουσιάζονται τα desktop θα είχαν εκλείψει, και όμως επιμένουν. Γιατί; Επειδή τα desktop έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα όπως μεγαλύτερη ισχύ,

επιλογές αναβάθμισης και custom επιλογών και καλύτερη εργονομία. Αν δεν είχες ποτέ desktop και ήρθε η ώρα να αποκτήσεις θα σε βοηθήσουμε να βρεις το ιδανικό για σένα!

Μιας και αυτός είναι οδηγός για αρχάριους, πριν αρχίσουμε θα ξεκαθαρίσουμε μερικές βασικές έννοιες. Η καρδία ενός υπολογιστή είναι ο επεξεργαστής, όσο πιο ισχυρός και όσο περισσότερους «πυρήνες» έχει  τόσο πιο γρήγορα εκτελεί τις εντολές από τα λογισμικά. Το εξάρτημα, το «μέρος» αν θες, στο οποίο εκτελούνται οι υπολογιστικές διαδικασίες είναι η μνήμη RAM όσο μεγαλύτερη τόσα περισσότερα προγράμματα μπορείς να τρέχεις ταυτόχρονα. Η μνήμη που έχει σωσμένα τα δεδομένα σου είναι ο σκληρός δίσκος, η ταχύτητα του επηρεάζει την συνολική απόδοση. Σημαντικό εξάρτημα πλέον είναι και οι κάρτες γραφικών, οι GPU, παλιά αφορούσαν κυρίως τους gamers αλλά πλέον πολλά λογισμικά αξιοποιούν την GPU παράλληλα με τον επεξεργαστή. Τέλος υπάρχουν δύο εξαρτήματα που ίσως σε πονοκεφαλιάσουν περισσότερο από τα άλλα. Η μητρική (motherboard) που είναι η διασύνδεση όλων των υπολοίπων, και η επιλογή της μπορεί να είναι πιο δύσκολη και τέλος το τροφοδοτικό. Το τροφοδοτικό δίνει ρεύμα σε όλα τα υπόλοιπα και είναι βασικό να επιλέξεις κάποιο καλό για την ευζωία του υπολογιστή σου.

Ας πάμε στον οδηγό αγοράς για να επιλέξεις το desktop σου ταιριάζει.

1. Τι Χρήση θα κάνεις;

Αυτή είναι πάντα η πρώτη και ίσως πιο κρίσιμη ερώτηση πριν επιλέξεις το προϊόν που θα αγοράσεις. Ειδικά όταν μιλάμε για υπολογιστές που οι επιλογές στα χαρακτηριστικά είναι πολλές. Τι θα κάνεις με τον υπολογιστή σου; Αν θες ένα σύστημα για δουλειά γραφείου και ψυχαγωγία δεν χρειάζεται να επενδύσεις σε κάτι extreme, τα low level ή mid-range μοντέλα σου κάνουν. Αν σε ενδιαφέρει η φωτογραφία θα πρέπει να διαλέξεις με προσοχή την οθόνη για σωστή χρωματική απόδοση αλλά σε ισχύ δεν έχεις απαιτήσεις. Αν όμως είσαι gamer ή ασχολείσαι με βίντεο και 3D τότε πας σε πιο ισχυρά συστήματα με ισχυρό επεξεργαστή, πολλή RAM και καλή GPU. Τέλος αν έχεις κάποιο συγκεκριμένο λογισμικό με το οποίο δουλεύεις φρόντισε το σύστημα σου να καλύπτει τις προτεινόμενες προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής.

2. Branded, OEM ή DIY;

Αυτό το ερώτημα αφορά αρχάριους χρήστες, σχεδόν αποκλειστικά. Branded desktop είναι αυτό που έρχεται έτοιμο από κάποιον μεγάλο κατασκευαστή, όπως Dell, HP, Apple, Lenovo, Asus κτλ. Είναι πιο ακριβά από τα OEM και σου προσφέρουν λιγότερη ευελιξία σε αναβαθμίσεις, αλλά έχουν μεγαλύτερη εγγύηση, κεντρικό service και απαιτούν λιγότερη έρευνα.

Τα συστήματα OEM (Original Equipment Manufacturer) είναι έτοιμες λύσεις από εταιρείες που δεν παράγουν οι ίδιες το hardware αλλά επιλέγουν τα εξαρτήματα και συναρμολογούν έτοιμα συστήματα. Οι λύσεις OEM είναι πιο οικονομικές και σου προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία για αναβάθμιση αλλά και για να διαλέξεις τα εξαρτήματα που θες. Το μειονέκτημα είναι δεν μπορούν έχουν εγγύηση τριών ή πέντε ετών όπως τα περισσότερα branded. Τέλος τα συστήματα DIY σε αφορούν μόνο αν έχεις αποφασίσει από αρχάριος να γίνεις master! Τα συναρμολογείς μόνος σου επιλέγοντας κάθε εξάρτημα. Θέλει διάβασμα και προσοχή αλλά είναι εξαιρετικά απολαυστικό να έχεις ένα desktop που έχεις σχεδιάσει και στήσει μόνος σου!

Κάτι που πρέπει να προσέξεις είναι το λειτουργικό. Όλα τα branded έρχονται με προεγκατεστημένο λειτουργικό, όχι υποχρεωτικά windows, στα OEM δεν ισχύει πάντα το ίδιο ενώ σε συστήματα DIY πρέπει σίγουρα να επιλέξεις και να αγοράσεις εσύ το λειτουργικό.

Επεξεργαστής, RAM και σκληρός δίσκος.

Ας αρχίσουμε από το τέλος, σε σκληρούς δίσκους έχουμε δύο τεχνολογίες τους κλασσικούς HDD και τους SSD. Η πρώτη τεχνολογία είναι πιο οικονομική αλλά πιο χαμηλής ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων. Προσφέρουν επίσης μεγαλύτερες χωρητικότητες από τα SSD. Για παράδειγμα ένα HDD στα 4ΤΒ μπορεί να είναι φτηνότερος από έναν SSD στο 1ΤΒ. Η επιλογή είναι σχετικά απλή. Για το λειτουργικό σύστημα διάλεξε κάποια τεχνολογία SSD, η διαφορά στην ταχύτητα είναι σημαντική. Για να αποθηκεύεις μεγάλα αρχεία μπορείς να προσθέσεις έναν HDD.

Περνάμε στην RAM, πλέον το ελάχιστο προτεινόμενο είναι τα 8Gb και δεν πρέπει να πας σε κάτι με λιγότερα από αυτά. Αν σου επιτρέπει το budget πήγαινε στα 12 ή καλύτερα στα 16 Gb. Αν τώρα είσαι επαγγελματίας σε κάποιο δημιουργικό πεδίο προσανατολίσου προς τα 32GB.

Σχετικά με τον επεξεργαστή τώρα, αν έχεις το budget διάλεξε ότι πιο πρόσφατο και ισχυρό ώστε να ξέρεις ότι θα αντέξει σε βάθος χρόνου. Αν έχεις περιορισμούς τότε να θυμάσαι ότι η μεσαία σειρά επεξεργαστών όπως i3 ή i5 είναι αρκετά ισχυροί για τις περισσότερες βασικές εργασίες. Τέλος όπως είπαμε ήδη, διάβασε τις προτεινόμενες προδιαγραφές του λογισμικού που αξιοποιείς περισσότερο και πορεύσου με αυτές!

Μητρική και τροφοδοτικό

Αν έχεις επιλέξει branded ή ΟΕΜ σύστημα ο κατασκευαστής θα έχει φροντίσει η μητρική και το τροφοδοτικό να επαρκούν για να έχεις ένα αποδοτικό σύστημα. Αν πας στον δρόμο του DIY πρέπει να διαβάσεις. Να δεις ποια chipset αποδίδουν για ποιες εργασίες, τι περιφερειακά ενσωματώνει η μητρική και τέλος αν το τροφοδοτικό να δίνει αρκετή ενέργεια στο σύστημα σου. Έχε κατά νου ότι σε αυτά τα εξαρτήματα συνήθως η υψηλότερη τιμή σημαίνει καλύτερη ποιότητα, όμως ένα σύστημα που απλά περιέχει τα πιο ακριβά εξαρτήματα δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα λειτουργεί και σωστά. Η απόλαυση του να στήνεις ένα απόλυτα δικό σου σύστημα είναι μεγάλη, όμως χρειάζεται προετοιμασία και ενέχει κινδύνους. Αν έχεις κάποιο φίλο που ξέρει μπορείς να το στήσει μαζί του για να μάθεις, διαφορετικά ξεκίνα με κάτι branded ή OEM.

Οθόνες και περιφερειακά.

Πέρα από την κεντρική μονάδα του υπολογιστή σου η λύση του desktop σου επιτρέπει να επιλέξεις και τα περιφερειακά που θες. Αν η δουλειά σου έχει πολύ δακτυλογράφηση θα διαλέξεις ένα καλό εργονομικό ποντίκι και πληκτρολόγιο, αν είσαι gamer μπορείς να διαλέξεις ένα μηχανικό σετ ή κάποιο από τα πολλά σχεδιασμένα για games. Όσο για την οθόνη ο μόνος περιορισμός είναι το budget σου. Θες ένα μεγάλο curved display ή πολλαπλά μόνιτορ; Μπορείς!

6. Κάρτα Γραφικών

Κλείνουμε με την κάρτα γραφικών, την GPU. Βασικό εξάρτημα αφού είναι υπεύθυνο για τις εικόνες στην οθόνη σου. Υπάρχουν στην αγορά τέσσερα διαφορετικά chipset για κάρτες γραφικών. Η Apple πλέον έχει την δική της σειρά Μ, που θα βρεις αποκλειστικά σε υπολογιστές της ίδιας. Η Intel έχει τη δική της πρόταση, η οποία πολύ συχνά είναι ενσωματωμένη στην μητρική και αξιοποιεί μέρος της RAM για να λειτουργήσει. Αυτή η λύση είναι αρκετή για δουλειά γραφείου, στρίμινγκ βίντεο και casual gaming. Αν δεν έχεις κάποια πιο ειδική ανάγκη σε καλύπτει. Τώρα αν δουλεύεις βίντεο, 3D, animation ή είσαι σοβαρός gamer θα θες κάτι πιο δυνατό. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στα chipset της Nvidia και της ΑΤΙ. Αν έχεις επιλέξει επεξεργαστή AMD καλύτερα να διαλέξεις μια κάρτα ΑΤΙ. Σε κάθε περίπτωση για να κάνεις την σωστή επιλογή κοίτα τι προτείνει το λογισμικό που θα χρησιμοποιείς παραπάνω!

Καλές αγορές!

Keywords
Τυχαία Θέματα