Οι χαμηλοί τόνοι και ο ρόλος του Κυπριακού

Υπέρ της «δίκαιης κατανομής του πλούτου στο Αιγαίο», εξακολουθεί να δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Μιλώντας από το Χατάι την περιοχή που χτυπήθηκε σκληρά από τους καταστροφικούς σεισμούς επέμεινε στις σταθερές θέσεις της Τουρκίας σε διαφορετικούς τόνους ωστόσο, αφού απέφυγε τις απειλές, δεδομένου ότι το κλίμα έχει αλλάξει δραματικά.

Ο Ακάρ παραδέχτηκε ότι Τουρκία και Ελλάδα έχουν προβλήματα ωστόσο μίλησε για τη διπλωματία

των σεισμών και τη βούληση της Άγκυρας για λύσεις, όπως είπε. Δεν ξέχασε και τα F-16 σημειώνοντας ότι η Τουρκία περιμένει καλά νέα από τις ΗΠΑ.

Δίαυλος των υπουργών Άμυνας

Υπενθυμίζεται ότι Ακάρ και Παναγιωτόπουλος μίλησαν πρόσφατα στο τηλέφωνο με αιχμή τις δύο τραγωδίες – τους σεισμούς στην Τουρκία και το δυστύχημα στα Τέμπη – συμφωνώντας ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ τους να παραμείνει ενεργός και ανοιχτός.

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας δείχνουν ότι το κλίμα άλλαξε, μεν οι θέσεις και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας παραμένουν σταθερές δε. Κάτι που επισημαίνουν όλοι οι διπλωμάτες και στρατιωτικοί αναλυτές.

Αντίστοιχα τονίζουν ότι δεν έχουν αλλάξει και οι θέσεις της Ελλάδας.

Αλλάζει το κλίμα όχι η πολιτική

Και σε αυτό το πλαίσιο κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι δύο μεγάλες καταστροφές σε Ελλάδα και Τουρκία είναι ικανές να αλλάξουν την πολιτική των δύο χωρών.

Μπορούν ωστόσο να αλλάξουν το πολιτικό κλίμα. Την ατμόσφαιρα. Να ρίξουν τους τόνους. Και αυτό έχει επιτευχθεί.

Ή για να είμαστε πιο σαφείς έχει επιβληθεί από την αλληλεγγύη και την προσέγγιση των λαών Τουρκίας και Ελλάδας που δεν επιτρέπουν στους πολιτικούς να συνεχίσουν την πολεμική ρητορική.

Ακόμα και ενόψει εκλογών σε Τουρκία και Ελλάδα.

Το κέρδος των χαμηλών τόνων

Οι χαμηλοί τόνοι είναι επίσης κέρδος. Ένα μεγάλο κέρδος για την κοινωνία. Αφού η επένδυση στο φόβο και την ανασφάλεια το μόνο που μπορεί να καλλιεργήσει είναι το κλίμα αστάθειας στην περιοχή.

Δημιουργώντας δε τις προϋποθέσεις για μία «σύγκρουση επί του πεδίου» εν αναμονή – όπως ήταν οι συνθήκες που επικρατούσαν το προηγούμενο διάστημα – δημιουργούνται και οι συνθήκες για ένα «λάθος» που θα έχει ολέθριες συνέπειες.

Με τους πλέον ψύχραιμους σε πολιτική και διπλωματία να σημειώνουν ότι μετά από τρία χρόνια διαρκούς κλιμάκωσης της έντασης το άτυπο μορατόριουμ ηρεμίας που επέβαλαν οι σεισμοί και το δυστύχημα στα Τέμπη που ακολούθησε είναι το μεγαλύτερο δώρο που οι δύο πλευρές μπορούν να ανταλλάξουν.

Φωτιές σε αναμονη

Ένα κλίμα που αντιστέκεται και στις όποιες προσπάθειες να ανάψουν ξανά οι «φωτιές» είτε χρησιμοποιώντας τα εξοπλιστικά προγράμματα των δύο πλευρών είτε αναζητώντας τις προκλήσεις πίσω από τις γραμμές διαφόρων δηλώσεων.

Η ανακοίνωση της παράδοσης του ελικοπτεροφόρου Ανατολού στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τις προηγούμενες μέρες και η παρουσίαση του από τη Γενί Σαφάκ ως ένα εν δυνάμει μήνυμα στην Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί μία πρώτη βολή υπέρ του εκτροχιασμού της κατάστασης.

Ωστόσο η ατμόσφαιρα δείχνει ακόμα να μην επιτρέπει να ευδοκιμήσει.

Το Κυπριακό

Ερώτημα παραμένει ωστόσο τι ρόλο θα παίξει το Κυπριακό στις σχέσεις των δύο χωρών και κατά πόσο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης επιδείνωσης. Ακόμα και με αφορμή την επίσκεψη του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα.

Αφού ναι μεν οι τόνοι στα ελληνοτουρκικά έπεσαν, το Κυπριακό ωστόσο παραμένει σε αδιέξοδο και η Τουρκία δείχνει διάθεση να εξαντλήσει μην επιτρέψει βήματα προόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα