Οι δημοσκοπήσεις και τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών

Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν «κάποια στιγμή την άνοιξη», όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τόσο θα πληθαίνουν οι δημοσκοπήσεις.

Τα ερωτήματα, λίγο ως πολύ, είναι τα ίδια: πέρα από την «περιζήτητη» πρόθεση ψήφου, την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου και το κάπως αδιάφορο έως και παραπλανητικό ερώτημα για την «καταλληλότητα» των πολιτικών αρχηγών (σ.σ. παραπλανητικό, γιατί έχουμε δει πλείστες περιπτώσεις

να δηλώνουν ότι θα ρίξουν «μαύρο» στο κόμμα και να βγάζουν «αστέρι» τον πρόεδρό του – βλέπε Σημίτης λίγο πριν το 2004), «παίζει» πλέον δυνατά και αυτό για τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή συνεργασίας.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την απλή αναλογική, με την οποία θα πάμε στις κάλπες, τουλάχιστον την πρώτη φορά.

Γιατί όπως έχει ξεκαθαρίσει το πρώτο στις δημοσκοπήσεις κόμμα, η ΝΔ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δηλαδή, αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία – σχεδόν αδύνατο – θα ακολουθήσουν και δεύτερες κάλπες 4-5 εβδομάδες μετά, προκειμένου να ψηφίσουμε με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που ψήφισε το κυβερνών κόμμα με το που κέρδισε την εξουσία το 2019.

Οι αντιφάσεις

Μιλώντας για το πολιτικό σκέλος των περισσότερων δημοσκοπήσεων, πάντως, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει κανείς ορισμένες σημαντικές όσο και επαναλαμβανόμενες αντιφάσεις στις απαντήσεις των συμμετεχόντων – όποιοι κι αν είναι αυτοί…

Γιατί – κακά τα ψέματα – δεν γίνεται να υποστηρίζεις πως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιδεινώσει τα προβλήματά σου, αλλά και να βγάζεις πρώτο κόμμα τη ΝΔ και πιο κατάλληλο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την άλλη πλευρά, είναι κάπως οξύμωρο να κρίνεις ότι τα πάντα θα είναι χειρότερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά να δηλώνεις διχασμένος μεταξύ αυτοδύναμης κυβέρνησης και κυβέρνησης συνεργασίας.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, εξάλλου, μας το δίνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Προσέξτε: Από εκείνους που ρωτήθηκαν αν είναι υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, το 45,8% θέλει τη ΝΔ και μόλις το 12,8% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, όσοι θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας, στην πρόθεση ψήφου δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ 31,3% και μόλις 10,9% στη ΝΔ!

Δηλαδή, θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, αλλά αν δεν… βγαίνουν τα κουκιά προτιμούν κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πάντως, όσα κι αν είναι τα «στραβά» του Έλληνα, πως ο τρόπος διατύπωσης των ερωτήσεων, πιθανότατα, δεν βοηθά στην εξαγωγή ασφαλών και, κυρίως, λογικών συμπερασμάτων.

Τα πραγματικά προβλήματα

Παραμένοντας στην ίδια δημοσκόπηση, αυτήν της Metron Analysis για το MEGA, διαπιστώνουμε στο τμήμα της έρευνας για την πορεία της χώρας και τα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες τα εξής:

Το 56% των ερωτηθέντων λέει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 37% προς τη σωστή, ποσοστά περίπου ίδια με τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, το 44% λέει ότι η προσωπική του κατάσταση σε σχέση με πριν ένα χρόνο είναι χειρότερη και το 36% ίδια.

Και φυσικά, η ακρίβεια παραμένει σταθερά το πρώτο πρόβλημα της χώρας για τους πολίτες, με 32%.

Ακολουθεί γενικότερα η οικονομία με 30%, η εξωτερική πολιτική – ελληνοτουρκικά με 8%, η ανεργία με 7%, το πολιτικό σύστημα – πολιτικοί με 5%.

Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνητικό έργο «πετάει» ή πως, ακόμη κι αν δεν είναι αυτή η απάντηση και αξιολογούν αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, παραμένει το δυνατό «χαρτί» της ο επικεφαλής της.

Δεν είναι κακό, βέβαια, να είναι δημοφιλής ένας πολιτικός ή τέλος πάντων δημοφιλέστερος του βασικού του αντιπάλου, ωστόσο, οι αντιφάσεις δίνουν και παίρνουν στις απαντήσεις των συμμετεχόντων στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Όσο για τις συνεργασίες, πάντως, γεγονός είναι πως όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία των εκλογών – ακόμη κι αν δεν την έχουμε με απόλυτη ακρίβεια – τόσο περισσότερο προκρίνουν τις κυβερνήσεις αυτοδυναμίας.

Σε κάθε περίπτωση, Κυριακή κοντή γιορτή! Στις δεύτερες κάλπες, αντιφάσεις και διχασμοί θα εξαφανιστούν και το εκλογικό αποτέλεσμα ίσως απαντήσει σε όλα τα ερωτήματά μας…

Keywords
Τυχαία Θέματα