Οι εκκαθαρίσεις συνεχίζονται: Το Πεκίνο «έφαγε» και τον CEO του TikTok

Ο κλοιός της κυβέρνησης της Κίνας γύρω από τις τεχνολογικές εταιρείες της χώρας σφίγγει και άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου οδηγείται προς την έξοδο.

Η ByteDance, η οποία ελέγχει τη δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο μικρής διάρκειας TikTok, ανακοίνωσε ότι ο ιδρυτής της Ζανγκ Γιμίνγκ θα αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Η παραίτηση του 38χρονου Ζανγκ έρχεται μετά τις παραιτήσεις πολλών στελεχών τον Μάρτιο από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό Ant Group

και την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo. Πριν από μερικούς μήνες επίσης η κινεζική κυβέρνηση έβαλε στο περιθώριο τον μεγιστάνα της Alibaba Τζακ Μα, όταν αυτός καταφέρθηκε κατά των ρυθμιστικών αρχών.

Τους τελευταίους μήνες η ByteDance καλούνταν συνεχώς ενώπιον των Αρχών για εξηγήσεις για πρακτικές της. Τον περασμένο μήνα η εταιρεία ήταν ανάμεσα στις 34 μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας που υποσχέθηκαν δημοσίως να τηρούν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της χώρας. Λίγο πιο πριν οι Αρχές είχαν επιβάλει στον όμιλο Alibaba τεράστιο πρόστιμο 2,8 δισ. δολαρίων κατηγορώντας τον για τέτοιες πρακτικές. Τον περασμένο μήνα η ByteDance μαζί με άλλες δώδεκα εταιρείες είχαν υποχρεωθεί από την κεντρική τράπεζα της Κίνας και άλλες ρυθμιστικές αρχές της χώρας να υπόκεινται σε πολύ πιο αυστηρή εποπτεία.

Διάδοχος του Ζανγκ Γιμίνγκ ορίζεται τώρα ο συνιδρυτής της εταιρείας Λιάνγκ Ρούμπο. Ο Ζανγκ έκανε την ByteDance μεγάλη δύναμη στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στην ανακοίνωση της αποχώρησής του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ανέφερε ότι δεν έχει μεγάλες κοινωνικές δεξιότητες ως άτομο και ότι δεν είχε τις ικανότητες ενός ιδανικού επικεφαλής. Χαρακτήρισε επίσης τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας επικεφαλής τέτοιας εταιρείας εμπόδιο στην έρευνα και στην καινοτομία. «Ενδιαφέρομαι περισσότερο να αναλύσω τις οργανωτικές αρχές και τις αρχές της αγοράς και να αξιοποιήσω αυτές τις θεωρίες για να μειώσω περαιτέρω τα καθήκοντα τη διαχείριση, αντί να διαχειρίζομαι τους ανθρώπους» ανέφερε ο Ζανγκ, 38 ετών. «Ομοίως, δεν είμαι πολύ κοινωνικός, προτιμώ τις μοναχικές δραστηριότητες, όπως το να είμαι online, να διαβάζω, να ακούω μουσική και να σκέφτομαι» προσέθεσε.

Συνεργασία

Ο Ζανγκ κατέχει από το 20% έως το 30% της ByteDance και ελέγχει πάνω από το 50% των δικαιωμάτων ψήφου στην εταιρεία, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Ο Ζανγκ στην ανακοίνωση είπε επίσης ότι θα συνεργαστεί στενά με τον Λιάνγκ τους επόμενους έξι μήνες για να εξασφαλίσει ομαλή μετάβαση στην ηγεσία. Δεν ανέφερε εάν σκοπεύει να παραχωρήσει τα δικαιώματα ψήφου του.

Ο Λιάνγκ, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό πρόσωπο στην Κίνα, σπούδασε με τον Ζανγκ στο Πανεπιστήμιο Nankai στην Τιαντζίν της Κίνας. Συνεργάστηκε επίσης με τον Ζανγκ στον ιστότοπο ακινήτων 99fang.com πριν να δραστηριοποιηθεί στο ByteDance.

Η ByteDance, η οποία απασχολεί πάνω από 100.000 άτομα σε όλον τον κόσμο, είχε ξεκινήσει ετοιμασίες για αρχική δημόσια προσφορά (IPO) φέτος αλλά έβαλε φρένο στα σχέδια αυτά τον Απρίλιο. Είναι πιθανό ο Ζανγκ να ανησυχεί ότι μετά την IPO θα τραβούσε μεγάλο μερίδιο προσοχής πάνω του, ανέφεραν αναλυτές στο Reuters, υπογραμμίζοντας ότι είναι δύσκολο να είναι σήμερα κανείς πλούσιος στην Κίνα.

Η TikTok της ByteDance είχε προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από το Πεκίνο όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων που διαχειρίζεται. Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να αναγκάσει την ByteDance να εκχωρήσει τον έλεγχο της εφαρμογής σε τρίτους. Σχέδιο των ΗΠΑ για την πώληση των αμερικανικών δραστηριοτήτων της TikTok σε κοινοπραξία που περιελάμβανε την Oracle και τη Walmart δεν προχώρησε, επειδή η ByteDance πραγματοποίησε επιτυχημένες νομικές κινήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα