Οι φοιτητές ψάχνουν τα «Πολυτεχνεία» της γενιάς τους

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, περί τις 150 πανεπιστημιακές σχολές ανά τη χώρα συνεχίζουν να τελούν υπό κατάληψη για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, με τους φοιτητές να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Από την πλευρά τους, το υπουργείο Παιδείας και οι πρυτανικές Αρχές εντείνουν τις πιέσεις για λήξη των καταλήψεων με την απόφαση για εξ αποστάσεως διενέργεια των

εξετάσεων του τρέχοντος εξαμήνου.

Μάλιστα, οι πιέσεις φαίνεται πως απέδωσαν σε μία σειρά από σχολές, με τους φοιτητικούς συλλόγους της Νομικής του ΑΠΘ, των Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, του Οικονομικού του ΕΚΠΑ και των Χημικών Μηχανικών της Πάτρας να αποφασίζουν την επιστροφή στην πανεπιστημιακή κανονικότητα. Οι φοιτητικοί σύλλογοι άλλων σχολών, ωστόσο, επιμένουν να κρατούν τα τμήματα κλειστά, καλώντας ταυτόχρονα σε… μποϊκοτάζ των τηλε-εξετάσεων.

Κατάληψη με 165 ψήφους.

«ΤΑ ΝΕΑ» βρέθηκαν στη γενική συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κατέγραψαν το περιεχόμενο της συζήτησης, στο πέρας της οποίας αποφασίστηκε – συντριπτικά – η συνέχιση της κατάληψης, με 165 ψήφους σε σύνολο 173.

Στη γενική συνέλευση κατατέθηκε πρόταση που ζητούσε τη λήξη της κατάληψης, με την εισηγήτρια να τονίζει ότι «δεν αποτελεί θεμιτό μέσο πίεσης» και να αντιπροτείνει τη συνέχιση της δράσης κατά του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια με μαζική συμμετοχή σε πορείες.

«Δεν απαντάμε στην υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου με το ίδιο νόμισμα», ανέφερε συγκεκριμένα η εισηγήτρια σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, υπογραμμίζοντας πως «οι καταλήψεις είναι παράνομες και πως με αυτές οι φοιτητές χάνουν το δίκιο τους ενώπιον της κοινωνίας».

«Τις πόρτες κλείνουν όσοι δεν έχουν επιχειρήματα», κατέληξε εν μέσω αποδοκιμασιών. Την πρότασή της, βέβαια, υπερψήφισαν μόλις οκτώ συμφοιτητές της με την ανάταση του χεριού.

Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, το φως της δημοσιότητας είδαν μία σειρά καταγγελιών για πρακτικές τραμπουκισμού ή ακόμα και άσκηση βίας κατά φοιτητών που αντιτίθενται στις καταλήψεις. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο άγριος ξυλοδαρμός φοιτητή του ΕΜΠ από ομάδα κουκουλοφόρων («ΤΑ ΝΕΑ» 24.1) αλλά και εισβολή ροπαλοφόρων στη γενική συνέλευση της Νομικής Αθηνών, οι οποίοι φέρονται να απείλησαν όσους είχαν εκφραστεί υπέρ του ανοίγματος της σχολής.

Στη γενική συνέλευση της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ δεν σημειώθηκαν τέτοια επικίνδυνα έκτροπα.

Ωστόσο, δεν έλειψαν οι εντάσεις.

Η μεγάλη πλειοψηφία των παρόντων υποστήριξε το πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής της Κατάληψης που κατέθεσε η παράταξη της Πανσπουδαστικής.

Κι ενώ η διαδικασία εξελισσόταν κάπως «βαρετά», τα αίματα άναψαν στην αίθουσα του κτιρίου Αβέρωφ όταν εκφράστηκε η αντίθετη άποψη, με ορισμένους παρευρισκόμενους να απευθύνονται προσβλητικά προς όσους πήραν την αντίθετη θέση, χλευάζοντάς τους και χαρακτηρίζοντάς τους «αδαείς» και «ρομαντικούς».

Αλλωστε, η φοιτήτρια που εξέφρασε την αντίθεσή της με την κατάληψη είπε πως «φίλοι την αποθάρρυναν να παρέμβει και να εκφραστεί κατά της κατάληψης, υπό τον φόβο αντιδράσεων».

Η μειωμένη συμμετοχή. Οσο για την προσέλευση, ήταν ομολογουμένως μεγάλη, αν και ελαφρώς μικρότερη από την προηγούμενη στην οποία ψήφισαν 204 άτομα. Πολλοί, βέβαια, ήταν και οι φοιτητές που επέλεξαν να απέχουν.

Κάποιους ενδεχομένως αποθάρρυνε το τσουχτερό κρύο και το ψιλόβροχο που έκαναν τις μετακινήσεις δυσκολότερες, άλλοι ίσως προτίμησαν να καθίσουν σπίτι τους και να μελετήσουν, καθώς η εξεταστική δεν έχει επισήμως αναβληθεί, ενώ το σενάριο της τηλε-εξεταστικής παραμένει ζωντανό, παρά την έκφραση αντίθετης θέσης από τη συνέλευση των καθηγητών την επόμενη ημέρα.

«Οσοι δεν είναι εδώ προφανώς δεν έχουν άποψη», φώναξαν κάποιοι, σημειώνοντας πως η διαδικασία είναι έγκυρη ανεξαρτήτως συμμετοχής.

Οι περισσότεροι παρόντες στη γενική συνέλευση επέμειναν στη θέση τους ότι η κατάληψη είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση, θεωρώντας πως το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν έχει ακόμα κατατεθεί είναι απότοκό τους.

«Η εισαγγελική παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης και η δήλωση του Αδωνη Γεωργιάδη περί αναστολής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων που δεν θα αποδεχθούν την τηλε-εξεταστική δείχνουν ότι η κυβέρνηση πλήττεται», είπαν φοιτητές που συντάχθηκαν με το πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής της Κατάληψης.

Αναφορές στο παρελθόν.

Ακόμα κι αν κάποιοι παραδέχθηκαν ότι η κατάληψη και το κλείσιμο της σχολής δεν αποτελούν μοχλό πίεσης, η συζήτηση δεν οδήγησε σε αλλαγή στάσης. «Οι καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου έριξαν τη χούντα, οι καταλήψεις εμπόδισαν την κατάργηση του άρθρου 16 το 2006 – 2007», είπαν αρκετοί φοιτητές, εμμένοντας στη στάση τους.

«Παλεύουμε για όλους, κατά της υποβάθμισης των πτυχίων», συμπλήρωσαν άλλοι με πομπώδες ύφος, στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι αναφορές στο παρελθόν και τις παλαιότερες δόξες του φοιτητικού κινήματος ήταν, άλλωστε, συνεχείς. Σε κάθε περίπτωση, είτε «με το δίκιο στο μέρος τους», είτε προτάσσοντας την αντιδραστικότητα και το θράσος του νεαρού της ηλικίας τους, είτε κυνηγώντας τη σύγκρουση για τη σύγκρουση, οι φοιτητές βρίσκονται και πάλι στους δρόμους, στα αμφιθέατρα και στα κάγκελα των σχολών.

Είναι φανερό πως και αυτοί ψάχνουν να βρουν τα «Πολυτεχνεία» της γενιάς τους…

Keywords
Τυχαία Θέματα