Οι «Ιφιγένειες» του Τσίπρα και οι «εκλεκτοί» του μετά την ήττα

Πώς διαχειρίζεται ένας απερχόμενος πρωθυπουργός μια επερχόμενη ήττα; Δύο είναι οι τρόποι - και ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει και τους δύο: από τη μία, προσπαθεί να μαλακώσει την πτώση. Από την άλλη, να προετοιμάσει την επόμενη μέρα. Κι αν για να συμβεί το πρώτο στόχος είναι οι σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόροι, το δεύτερο είναι ένα ζήτημα αυστηρώς κομματικό και αφορά τα ίδια τα πρόσωπα που μέχρι χθες αποτελούσαν την αυλή του Μεγάρου Μαξίμου. Παραδόξως, πολλά βρέθηκαν χθες το βράδυ και

στην εξέδρα του Μεγάρου Μουσικής. Στην πραγματικότητα όμως βρίσκονται ήδη στο απέναντι στρατόπεδο από τον ίδιο τον Τσίπρα, που φαίνεται να τους αποδίδει ευθύνες για το κακό αποτέλεσμα.

Πρώτο θύμα ήταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που αποτέλεσε τον «αντ' αυτού» του Πρωθυπουργού, ταυτίστηκε με το πιο σκληρό πρόσωπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε μια νύχτα αντικαταστάθηκε από την Εφη Αχτσιόγλου - ένα άκαυτο πρόσωπο, που ξέρει να ελίσσεται καλύτερα και που, με βάση όσα ανακοινώθηκαν, «βρίσκεται στον πυρήνα του αναπτυξιακού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ». Μαζί με τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Τζανακόπουλος έχασε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Θα δώσει τη μάχη του σταυρού στην Α' Αθήνας, μια περιφέρεια εξόχως δύσκολη και με ισχυρούς αντιπάλους, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και η «φωνή της αριστερής συνείδησης», Νίκος Φίλης.

Εντός - εκτός

Δεν είναι μόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Νίκος Παππάς, κάποτε εξ απορρήτων του Τσίπρα, θα βρεθεί στον νότιο τομέα της Β' Αθήνας παλεύοντας για μια θέση στην επόμενη Βουλή. Ο Γιάννης Δραγασάκης μεταφέρεται από το Επικρατείας του 2015 στον δυτικό τομέα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός που κλήθηκε να μαζέψει το μπάχαλο του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης και θεωρείται αντίπαλο δέος εντός του κόμματος (με αρχηγικές εμφανίσεις εντός Βουλής το τελευταίο διάστημα) θα είναι υποψήφιος στον βόρειο τομέα. Την ίδια ώρα, άγνωστο διαφαίνεται το πολιτικό μέλλον του Αλέκου Φλαμπουράρη, που θεωρείται μέντορας του Πρωθυπουργού, αλλά και του Χριστόφορου Βερναρδάκη, που μετά τις λάθος προβλέψεις των ευρωεκλογών βρίσκεται εκτός πρωινού καφέ, μαζί με τους δημοσκόπους που δεν κατάφεραν να προειδοποιήσουν τον Τσίπρα για το αποτέλεσμα που ερχόταν προς το μέρος του.

Μαγειρεύουν

Κανείς στην πραγματικότητα δεν πιστεύει ότι την επόμενη μέρα ο Τσίπρας θα βρεθεί σε δύσκολη εσωκομματική θέση - κυρίως γιατί άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως το κόμμα χωρίς εκείνον αποτελεί μια απομίμηση του παλιού εαυτού του, τότε που βρισκόταν στο 3%. Των φρονίμων τα παιδιά, όμως, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν: γι' αυτό και ο Πρωθυπουργός φρόντισε κανείς από τους εν δυνάμει επικριτές του να μην έχει μια ανώδυνη εκλογική μάχη. Οσοι βγουν μπροστά, θα επωμιστούν μερίδιο της ήττας. Οσοι χάσουν τη βουλευτική τους θέση, τίθενται αυτομάτως εκτός μάχης για τη διαδοχή, αν και όποτε αυτή η συζήτηση ανοίξει.

Την ίδια ώρα, ο Τσίπρας ανοίγει παράθυρο σε πασοκογενείς παράγοντες, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης, που εσχάτως συμπεριλήφθηκαν στις κλειστές συσκέψεις. Ελπίζοντας, ίσως, πως θα είναι αυτά τα στελέχη που θα τον στηρίξουν στις δύσκολες στιγμές που φαίνεται πως θα ακολουθήσουν την 7η Ιουλίου, όταν οι «κανονικοί συριζαίοι» αρχίσουν να προσεγγίζουν κριτικά την περασμένη τετραετία. Η Αχτσιόγλου είναι ίσως η μοναδική της οποίας οι μετοχές ανεβαίνουν. Με τη βεβαιότητα της παρουσίας της στην επόμενη Βουλή, αποτελεί έναν νέο πυρήνα γύρω από τον οποίο θα μπορέσει να συσπειρωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών - καθιστώντας την, με αυτόν τον τρόπο, έναν ισχυρό πόλο στο νέο εσωκομματικό σκηνικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα