Οι σαραντάρηδες και η σκυτάλη της Αριστεράς – Πρόσωπα, στρατηγική και παρασκήνιο

Tη Δευτέρα το απόγευμα στο Σεράφειο θα γίνουν οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 9 συν 2 με ανοιχτή εκδήλωση. Εδώ θα βρεθούν όλοι όσοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο κοινοβουλευτικό: Σία Αναγνωστοπούλου, Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Οζγκιούρ Φερχάτ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα. Θα πλαισιώνονται όμως και από στελέχη του κόμματος που πλέον έχουν συστρατευθεί με αυτούς και ήδη βρίσκονται

σε τροχιά διαμόρφωσης και του νέου φορέα.

Η ΚΟ και ο νέος φορέας είναι δύο διαφορετικά πράγματα μα σε συσχέτιση μεταξύ τους.

Η συγκρότηση της ΚΟ θα έχει απόλυτα αποσαφηνισμένα πεδία εργασίας για κάθε βουλευτή. Το παρασκήνιο λέει για συνεχείς συσκέψεις και χάραξη στρατηγικής «σκιωδών χαρτοφυλακίων». Οι 11 θέλουν μια εξαιρετικά σοβαρή παρουσία στη Βουλή. Με βασικό στόχο την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού σχεδίου με εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Αξιοποιώντας προφανώς και την απουσία του Στέφανου Κασσελάκη από τα έδρανα – αν και η παρουσία του ρεαλιστή πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου δεν βοηθάει τη διακριτή τους στρατηγική λένε οι γνωρίζοντες.

Τομή και στοίχημα θεωρείται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ηδη μια σειρά δηλώσεων ορισμένων βουλευτών των 11 προδιαγράφουν και τους τομείς όπου θα δουλέψουν.

Η αποκάλυψη του ονόματος

Τη Δευτέρα θα υπάρχει και το όνομα της νέας ΚΟ και άρα και του νέου φορέα.

Εδώ ορισμένοι όροι ήδη διακινούνται και παρά το γεγονός πως οι 11 διαφυλάττουν καλά το πώς θα πάνε.

Η περιφρούρηση του ονόματος έχει να κάνει με το γεγονός πως στις αλλεπάλληλες συσκέψεις τους τονίστηκε από μεγάλο μέρος τους πως το όνομα δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης κλειστών γραφείων. Αλλά αποκρυστάλλωμα των αναγκών των νέων κοινωνικών τάσεων.

Οι όροι που συζητούνται; Η «Αριστερά» είναι δεδομένη. Το κλιματικό – οικολογικό στίγμα ως προσθήκη επίσης. Εσχάτως πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο «πληθυντική» αλλά και «ριζοσπαστική». Το ιδεολογικό στίγμα και ο όρος «νέο» επίσης είναι στα χαρτιά – έχουν καταλήξει σε 3 ή 4 ονόματα που θα κλειδώσουν αύριο.

Βέβαιο είναι πως η όλη κυοφορία και πέραν του ονόματος θα έχει διάρκεια με ορίζοντα τις ευρωεκλογές. «Στόχος μας είναι να υπάρξει μέχρι τις ευρωεκλογές ένα σχήμα το οποίο θα αντανακλά το πολιτικό μας στίγμα, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια στο αριστερό προοδευτικό σκέλος του προοδευτικού φάσματος που αυτή τη στιγμή απουσιάζει», είπε ο επικεφαλής της ΚΟ των 11 Αλέξης Χαρίτσης (ΕΡΤ).

Αιχμές του νέου φορέα θα πρέπει να θεωρούνται η κλιματική κρίση, η εργασία, το κράτος, το οικονομικό παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα. Οι των πάλαι 6 συν 6 (το λέμε δημοσιογραφικά «ομάδα Αχτσιόγλου») θέλουν την «καλή κληρονομιά» του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ και το πνεύμα «ρεαλισμού – ριζοσπαστισμού» της γενιάς των σαραντάρηδων.

Το ρεύμα της Ομπρέλας που επίσης προσέρχεται στις νέες διεργασίες προτείνει τη στρατηγική σύγκλισης με πρόσωπα που το 2015 βρέθηκαν εκτός ΣΥΡΙΖΑ λόγω τρίτου Μνημονίου, κινήματα, δικτυώσεις ενώ έχουν προτείνει να υπάρχει ένα ανοιχτό όργανο που να διαμορφώνει όρους οργανωτικής αποκρυστάλλωσης για τη μετάβαση στον νέο φορέα.

Να μη γίνουμε αντίγραφο του ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιοπιστία είναι ένα εκ των κλειδιών του νέου χώρου και το είπε εμφατικά στον Παύλο Τσίμα (Σκάι ράδιο) ο Νίκος Βούτσης που μετέχει την όλη κίνηση.

Οι «ασκήσεις θάρρους» των σαραντάρηδων της Αχτσιόγλου – όπως λέει ένας παλιός που μετέχει στις διεργασίες – πάνε καλά την τελευταία εβδομάδα αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλη αυτή η ομάδα έκανε μια επιλογή που μέχρι πριν από έναν μήνα δεν ήταν στην ατζέντα της και το πέρασμα του Ρουβίκωνα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η «μετάλλαξη», όπως λένε, του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν τους άφηνε χώρο.

Αν σε κάτι συμφωνούν πάντως για τον νέο φορέα είναι να μη γίνουν ένα αντίγραφο του ΣΥΡΙΖΑ ή ένας «σοβαρός ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και να μην μπουν σε μια μετωπική με το τέως κόμμα τους, παρότι εκτιμούν πως προκλήσεις θα ακούν από μεριάς Κουμουνδούρου όπως έδειξε και η ΚΟ της Πέμπτης όπου ο Κασσελάκης έριξε το γάντι με ευθεία επίθεση θέτοντας εκ νέου ζήτημα επιστροφής των βουλευτικών εδρών.

Αλλος εφιάλτης είναι για τους 11 μια επανάληψη της ΛΑΕ α λα 2015.

Και ήδη μια εκ των απόψεων που καταγράφονται στα ενδότερά τους είναι πως η νέα ΚΟ είναι το όχημα του νέου φορέα αλλά ο δεύτερος δεν μπορεί να διαμορφωθεί με διαδικασίες κορυφής αλλά μια καλή μόχλευση «της διαθεσιμότητας με όρους ενεργούς συμμετοχής».

Δίαυλοι με τον Πέτρο Κόκκαλη υπάρχουν. Ο δεύτερος επιδεικνύει μια κινητικότητα ως προς τις «πράσινες» διεργασίες.

Επίσης με μια σειρά προσώπων που συσπειρώνονται γύρω από τον πανεπιστημιακό Δημήτρη Χριστόπουλο αλλά και σταθερά σε διάλογο με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον, λέει παράγοντας που έχει γνώση των συζητήσεων, και σε πρώτη φάση ο νέος φορέας θα κινηθεί ανταγωνιστικά με το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνοντας «το κενό αντιπολίτευσης».

Οι περισσότεροι εκτιμούν εξάλλου πως όροι ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου θα υπάρχουν μετά τη μάχη των ευρωεκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα