«Οι σκηνοθέτες παρεμβαίνουν στα έργα σε βαθμό αυθαιρεσίας»
Ηταν στο αεροδρόμιο του Μονάχου πριν από αρκετά χρόνια όταν αγόρασε την εφημερίδα «Die Ziet». Δεν μπορούσε να τη διαβάσει, καθώς δεν γνώριζε γερμανικά. Ο Δημήτρης Δημητριάδης όμως θεώρησε ότι ήταν ο ιδανικότερος τρόπος για να περάσει τον χρόνο του περιμένοντας την πτήση του.
Η κίνηση απέδωσε τα μέγιστα, αφού μια φωτογραφία της εφημερίδας έγινε η αφορμή για να γράψει το έργο του «Θερισμός» (Εκδόσεις Νεφέλη), που παίζεται στο Θέατρο 104, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη. Τα πέντε κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας ερμηνεύουν
«Είδα μια μεγάλη έγχρωμη φωτογραφία με πέντε πρόσωπα: τρεις γυναίκες και δύο άντρες σε μια τεράστια ταράτσα με φυτά, ντυμένους με μαγιό που κοιτούσαν τον φακό σε κατάσταση απόλυτης ευδαιμονίας. Θέλησα αυτόν τον παραθερισμό να τον κάνω "Θερισμό"».
Ετσι άρχισε να «χτίζει» αφηγηματικά ένα ξενοδοχείο «54 αστέρων», το «El Globo» στο Ακαπούλκο. Ο «θερισμός» για τον Δ. Δημητριάδη είναι μια λέξη βιβλική. Σημαίνει το τέλος του κόσμου, ενώ παραπέμπει στη φράση «θα θερίσεις ό,τι έσπειρες». Αποδίδει δηλαδή με έναν τρόπο δικαιοσύνη και μάλιστα από την ίδια τη ζωή. «Τα πρόσωπα αυτά στη θεατρική τους διάσταση εκπροσωπούν την ακαμψία στην οποία οδηγεί ένας συγκεκριμένος τρόπος ζωής και νοοτροπίας.
Η ακινησία τους, ως βασική συνθήκη του έργου, των σωμάτων αλλά και του χρόνου, είναι επίσης ακινησία του μυαλού και της καρδιάς τους. Η μόνη κρούση που δέχονται από τον έξω κόσμο είναι τα τηλεφωνήματα των παιδιών. Και αυτά όμως δεν αποδεικνύονται αρκετά για να τους αφυπνίσουν. Δεν μπορούν να ερμηνεύσουν την πραγματικότητα».
Τι δημιουργεί άραγε αυτή την ακινησία; Τι είναι αυτό που μας οδηγεί εκεί; «Εχω μια πολύ συγκεκριμένη άποψη την οποία διαμόρφωσα μελετώντας. Για να εντοπίσουμε την αφετηρία αυτής της εσωτερικής ακινησίας θα πρέπει να ανατρέξουμε στην εποχή του Πλάτωνα.
Και την τοποθετώ τόσο πολύ πίσω στον χρόνο διότι ο πλατωνισμός υιοθετήθηκε από τον Χριστιανισμό, ο οποίος στην πραγματικότητα συνδέεται με αυτή την εσωτερική ακαμψία. Διότι καταδίκασε το βασικότερο στοιχείο του ανθρώπου που είναι το σώμα, η σάρκα και ο πόθος. Υποσχέθηκε την αθανασία, την αιώνια ζωή, τη μετά θάνατον ευημερία και ευτυχία καταδικάζοντας τη γήινη διάστασή μας. Ελεγε και λέει "περιφρονήστε τη ζωή και περιμένετε ως ανταπόδοση, τον άλλο κόσμο, μετά θάνατον».
Ομως το πεπερασμένο της ανθρώπινης ύπαρξης, την πάλη για μια σταγόνα αιωνιότητας δεν διεκδικεί και η τέχνη; «Βεβαίως, αλλά το διεκδικούμε ως άνθρωποι θνητοί». Επιστρέφοντας στο θέμα του έργου του και στα πρόσωπα του «Θερισμού» αναφέρει τη Λίκρα η οποία επικαλείται τον θάνατο.
«Στις τελευταίες φράσεις των προσώπων φαίνεται ότι ακόμη και αυτή η ακαμψία τους έχει καμφθεί. Τελειώνει το έργο με την κατάρρευση του ψεύδους που ζούσαν. Βιώνουν μια αλήθεια αλλά δεν την αντέχουν. Βλέπουμε την Μπόνα να λέει "τι ώρα είναι; Δεν πάμε για καμιά βουτιά;".
Ετσι γράφεται ένα τέλος σχεδόν απελπιστικό». Δεν τον ενδιαφέρει άραγε τον συγγραφέα να δίνει μέσα από τη γραφή των ιστοριών του μια χαραμάδα φωτός; «Το θέατρο δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Για να λειτουργήσει ένα έργο όπως ο "Θερισμός" δεν πρέπει να κάνει καμία υποχώρηση σε κανένα επίπεδο. Πρέπει να οδηγήσει τα πρόσωπά του στο χειρότερο σημείο, στο χείλος του γκρεμού. Το θέατρο δεν έχει λόγο ύπαρξης αν δεν μας δίνει αυτό που δεν αντέχουμε να δεχθούμε».
Αγριότητα
Πότε ένας συγγραφέας έχει τη σιγουριά ότι η ιστορία που αφηγήθηκε έχει σχέση με αυτό που παρουσιάζεται στη θεατρική σκηνή; «Κρίσιμο ερώτημα. Διότι η σχέση συγγραφέα, δραματουργού και σκηνοθέτη, σε όλο τον κόσμο, βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Στην Ελλάδα ίσως και σε σημείο αγριότητος. Αυτό συμβαίνει γιατί η σκηνοθεσία έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί από τα έργα. Εχει γίνει τόσο παρεμβατική που δεν υπολογίζει πια το έργο, μολονότι το επιλέγει ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Από τη στιγμή που λαμβάνει αυτή την απόφαση αρχίζει μια διαδικασία καταστρατήγησης του έργου.
Δεν ανασκάπτει για να βρει μέσα του όσα τον ενδιαφέρουν, αλλά επιβάλλει, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό που σκέφτεται ο ίδιος για το έργο, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο. Φτιάχνει ένα καινούργιο έργο δηλαδή που παραμένει ξένο διότι γράφτηκε από έναν άλλον.
Εχουμε δηλαδή μια απόλυτη κυριαρχία σε βαθμό αυθαιρεσίας του σκηνοθέτη, η οποία μετατρέπει το θέατρο σε εκφραστικό μέσο του ίδιου και όχι του συγγραφέα». Ετσι δημιουργείται μια ανισότητα, τονίζει ο Δ. Δημητριάδης που έχει, όπως λέει, την εξής συνέπεια: «Παύουν πια να γράφονται πρωτότυπα έργα. Ο αριθμός τους είναι δυσανάλογα μικρότερος σε σχέση με τις σκηνοθεσίες παλαιότερων έργων οι οποίες μιλούν για το σήμερα χρησιμοποιώντας έργα άλλων εποχών.
Ολη η ιστορία του θεάτρου είναι η συγγραφή έργων τα οποία βγαίνουν από την εποχή τους και την εκφράζουν. Ο θεωρητικός του θεάτρου Χανς - Τις Λέμαν στο βιβλίο του "Το μεταδραματικό θέατρο" πριν από 30 χρόνια περίπου, μιλούσε για μια μετάβαση από το γραμμένο έργο σε μια λειτουργία του θεάτρου χωρίς κείμενο.
Πρόκειται για ένα θέατρο που θα είναι αποκλειστικά και μόνο - πράγμα που συμβαίνει - του σκηνοθέτη και μόνο. Ο σκηνοθέτης δεν είναι πρωτογενής δημιουργός. Πάντα ξεκινάει από κάτι που προϋπήρχε αυτού. Αυτό έρχεται κόντρα στη λειτουργία του θεάτρου.
Μάλιστα θεωρούν ότι η στάση εκείνων - όπως εγώ - οι οποίοι κρίνουν αυστηρά αυτή την κατάσταση είναι παρωχημένη και συντηρητική. Τη δική τους προσέγγιση τη θεωρούν ανάπτυξη, πρόοδο, επανάσταση. Αυτό που κάνουν είναι ο απόλυτος συντηρητισμός».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η θεραπεία για την αϋπνία ίσως βρίσκεται στο ψυγείο σου
- Κατά της vegan διατροφής ο FAO. Υπέρ των παραδοσιακών ζωικών πρωτεϊνών!
- Τάκης Ζαχαράτος: Πρόδωσε το μυστικό του Τσίπρα – «Δεν τον πήρατε χαμπάρι; Έχει κάνει σίγουρα!» [βίντεο]
- Λευχαιμία: Οι μελανιές αποκάλυψαν τη σοβαρή ασθένεια
- Κέρκυρα: 2,5 ώρες έψαχναν πτητικό μέσο για να μεταφέρουν έγκυο με ακατάσχετη αιμορραγία. Κατέληξε το βρέφος
- Φορολοταρία ΑΑΔΕ – Πώς βλέπω στο gov.gr αν κέρδισα μέχρι 50.000 ευρώ
- Η Εύη Βατίδου ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία από καφετέρια στο Ψυχικό - Δείτε βίντεο
- Ολονύκτιο θρίλερ με την κατάσταση της υγείας του Ερντογάν!
- Πάτρα: Ξεσπά ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας που «επικήρυξε» παρέα τζαμπατζήδων – «Εκαναν το ίδιο και σε άλλες επιχειρήσεις»
- Η 17χρονη Suri Cruise είναι πανύψηλη! Ξεπέρασε και την Katie Holmes
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- «Οι σκηνοθέτες παρεμβαίνουν στα έργα σε βαθμό αυθαιρεσίας»
- Τρύπια ταβάνια και αδέσποτες γάτες στο Εφετείο
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Ενας λογαριασμός για δύο κάλπες
- Ανατροπή με άρωμα… Ευρώπης για την Λίβερπουλ (1-2)
- Η Γερμανία απέρριψε τις προτάσεις της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας
- Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε 79-68: Κονσέρτο για πολυβόλα...
- Πορτογάλος ο εκτελεστής του επιχειρηματία στην Αλβανία
- Πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή του στην Μπαρτσελόνα ο Μέσι
- Ισχυρός σεισμός ανοιχτά της Αστυπάλαιας
- ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 4-0: Ο Στίλερ δεν ήταν… Μάσα και η Ένωση διέλυσε τους «ασπρόμαυρους»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βάσω Λασκαράκη: "Όταν υπάρχουν παιδιά, όλοι πρέπει να συμβιώνουν καλά"
- Ανοιξιάτικο το τριήμερο της Πρωτομαγιάς – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει
- 27.04.2023
- Εκλογές 2023: Ο «γαλάζιος χάρτης» για τη νέα 4ετια – Οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη με σύνθημα «καλύτεροι μισθοί για όλους»
- Εύα Καϊλη: Νέα έρευνα για ύποπτες προμήθειες - Διαψεύδει τα πάντα ο Μιχ. Δημητρακόπουλος
- Αγόρασε 8χρονο 900 ευρώ και το έβγαλε στη ζητιανιά - Το μπότοξ του Αλέξη - Η αποκάλυψη του Τάκη Ζαχαράτου για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ
- Θεσσαλονίκη: Με ένα check-in σε αεροδρόμιο και λιμάνι
- Εκλογές 2023: Συνεδριάζει η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών – Θα γίνει debate Μητσοτάκη και Τσίπρα;
- Το blame game με Βαρουφάκη, τα μπλουζάκια του ΠΑΣΟΚ, τα γεμάτα ξενοδοχεία και τα δυο «σφυριά» στα αρχοντικά της Κηφισιάς