Οι τιμές τραβάνε την... ανηφόρα στα ράφια των σουπερμάρκετ

Μπορεί ο πληθωρισμός να υποχώρησε τον Μάιο στα χαμηλότερα επίπεδα από το φθινόπωρο του 2021, καθώς το κόστος της ενέργειας έχει μειωθεί, ωστόσο οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών και κυρίως των τροφίμων συνεχίζουν την… ανηφόρα, με αξιοσημείωτες ανατιμήσεις να παρατηρούνται ακόμα και σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο βασικός πληθωρισμός υποχώρησε εκ νέου και διαμορφώθηκε στο 2,8% για τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022, ενώ σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023 εμφάνισε αύξηση 0,4%.

Την ίδια ώρα, οι τιμές στα είδη διατροφής συνέχισαν να αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό, το οποίο σε ετήσια βάση έφτασε στο 11,6%.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε ετήσια βάση οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών - και σε διψήφια ποσοστά - στα ράφια των σουπερμάρκετ ήταν σε γαλακτοκομικά και αβγά 18%, σε έλαια και λίπη 15,8%, στα κρέατα 11,9%, στο ψωμί 11,1%, στον καφέ 13,2%, σε ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά 10,3%, σε μεταλλικό νερό, αναψυκτικά, χυμούς 12,9% και στα λοιπά τρόφιμα 14,2%.

Ανατιμήσεις ακόμα και σε εβδομαδιαία βάση

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως υπήρξαν νέες σημαντικές ανατιμήσεις τον περασμένο μήνα, καθώς ανατράπηκε το σκηνικό, με αυξήσεις τιμών 1,8% σε μηνιαία βάση. Συγκεκριμένα, αν και τον περασμένο Απρίλιο καταγράφηκε μια οριακή μείωση 0,1% στις τιμές των τροφίμων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον Μάιο υπήρξε αύξηση σε βασικά είδη διατροφής με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το αλεύρι όπου οι τιμές πήραν την ανιούσα κατά 8%.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) Απόστολος Ραυτόπουλος τονίζει ότι διαπιστώνονται αυξήσεις σε προϊόντα ακόμα και εβδομάδα με την εβδομάδα. «Εχουμε αυξήσεις και στο "Καλάθι του νοικοκυριού" και σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Μάλιστα, ξεπερνούν στο ίδιο προϊόν και στην ίδια αλυσίδα το ένα ευρώ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα παραδείγματα ανατίμησης σε μεγάλες αλυσίδες είναι αναρίθμητα: «Πάριζα ιδιωτικής ετικέτας την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 3,68 ευρώ και τώρα πήγε στα 5,18 ευρώ. Μπούτια κοτόπουλα ήταν στα 2,95 ευρώ και τώρα από 3,25 ευρώ και άνω. Η ζάχαρη ήταν στα 1,15 ευρώ και τώρα στα 1,25 ευρώ. Το ψωμί του τοστ ήταν στα 1,29 ευρώ και τώρα στα 1,35 ευρώ. Οι φρυγανιές ήταν στα 1,19 ευρώ και τώρα στα 1,38 ευρώ. Το ηλιέλαιο ήταν στα 1,75 ευρώ και τώρα στα 1,99 ευρώ και η μαργαρίνη από 0,75 ευρώ πήγε στα 1,03 ευρώ στην εβδομάδα που διανύουμε».

Καθώς το κρίσιμο ερώτημα για το πότε θα πέσουν πραγματικά οι τιμές παραμένει αναπάντητο, ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ προσθέτει πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα, καθώς αυτή είναι η πολιτική των αλυσίδων. «Ο κόσμος έχει τρελαθεί, κάθε βδομάδα που πηγαίνει βλέπει διαφορετικές τιμές. Και έτσι θα πάει όλο το 2023, με μικρές ανατιμήσεις και καμία σταθεροποίηση. Το είχε πει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οπως φαίνεται, η διατήρηση των τιμών στα τρόφιμα σε υψηλά επίπεδα δεν είναι συνέπεια της αργής αποκλιμάκωσης, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat προκύπτουν σημαντικές διαφορές μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαΐου 2023: «Στα αβγά (στην Ελλάδα 17,8% και στην ευρωζώνη 16,4%), στο ψωμί (στην Ελλάδα 17% και στην ευρωζώνη 14,6%), στο βούτυρο (στην Ελλάδα 16% και στην ευρωζώνη 6,1%), στο μοσχάρι (στην Ελλάδα 15,2% και στην ευρωζώνη 8,6%), στο χοιρινό (στην Ελλάδα 14,1% και στην ευρωζώνη 10,6%) και τέλος στα φυτικά έλαια (στην Ελλάδα 14,8% και στην ευρωζώνη 5,2%)».

Ενδεικτικά της ιδιαίτερα μεγάλης επιβάρυνσης στο πορτοφόλι των καταναλωτών είναι και τα στοιχεία από ανατιμήσεις σε δημοφιλή επώνυμα προϊόντα το διάστημα Φεβρουαρίου - Ιουνίου. Ειδικότερα, γνωστό ζαχαρούχο άλειμμα κακάο (400 gr) τον Φεβρουάριο κόστιζε 3,99 ευρώ και σήμερα 4,38 ευρώ. Φρουτοποτό λεμόνι 1 lt τον Φεβρουάριο στοίχιζε 1,99 ευρώ και σήμερα 2,42 ευρώ, ενώ η τιμή του συσκευασμένου σνίτσελ κοτόπουλου ήταν τον Φεβρουάριο στα 9,85 ευρώ / κιλό και σήμερα φτάνει τα 14,04 ευρώ / κιλό.

Δεν «λιώνουν» οι τιμές των παγωτών

Από το κύμα της ακρίβειας δεν ξέφυγαν ούτε τα παγωτά και το δημοφιλές γλύκισμα τείνει να μετατραπεί σε προϊόν πολυτελείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ξυλάκι, το οποίο από 2 με 2,40 ευρώ πέρυσι, τώρα το βρίσκουμε στα 2,80 με 3 ευρώ. Το κυπελλάκι κόστιζε 2,40 με 2,70 ευρώ και φέτος το αγοράζει κανείς από 2,50 μέχρι 3,20 ευρώ. Ο πύραυλος από 2 με 2,40 ευρώ, τώρα έχει φτάσει τα 3 ευρώ με 3,40, ενώ το οικογενειακό πέρυσι είχε 8,70 με 10 ευρώ και φέτος ξεκινάει από 13,50 και φτάνει τα 15 ευρώ.

Αντίστοιχα, η ίδια εικόνα παρατηρείται και στα καταστήματα που πωλούν χύμα παγωτό σε μπάλες ή με το κιλό, με τους καταστηματάρχες να επισημαίνουν ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό, μία μπάλα παγωτό μπορεί να κοστίζει μέχρι και 2,5 ευρώ, όταν πέρυσι η τιμή της δεν ξεπερνούσε τα 2 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα