Οι τύποι του χιούμορ κατά τους επιστήμονες
Η αίσθηση του χιούμορ κι οι αποχρώσεις που μπορεί να έχει είναι από παλιά γνωστό πως χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα ενός ανθρώπου. Μάλιστα, ένας από τους θεμελιωτές του αγγλικού Εμπειρισμού, ο Λόρδος Σέιφτσμπερι, στο «Δοκίμιο για την Ελευθερία του Πνευματώδους και του Χιούμορ» (Essay on the Freedom of Wit and Humor, 1709) το συσχέτιζε με την ελευθερία και την ηθική, ως ιδιότητα του καλλιεργημένου και ορθολογικού υποκειμένου που δύναται αυτόνομα να αντιλαμβάνεται τα γεγονότα και
Το πόσο αντιδρά με χιούμορ και πως το χρησιμοποιεί ο άνθρωπος, είναι μία χαρακτηριστική ιδιότητα, που η κοινωνική διάστασή της πάντοτε απασχολούσε την επιστήμη. Ο ψυχολόγος Ροντ Μάρτιν μάλιστα, από το 2003, είχε επεξεργασθεί τέσσερις τύπους χιούμορ, τους οποίους πλέον αναγνωρίζει και συμφωνεί με την κατάταξή τους και ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα.
Σύμφωνα με τον Μάρτιν υπάρχουν οι καλοήθεις χρήσεις του χιούμορ, για να ενισχυθεί το εγώ του υποκειμένου (Self-enhancing) και για να βελτιωθούν οι σχέσεις του με τους άλλους (affiliative). Υπάρχουν, ωστόσο, και οι παθολογικές χρήσεις του, όπως ο σαρκασμός και η ειρωνεία με μειωτικούς σκοπούς απέναντι στους άλλους, επιθετικά (aggressive) και η αυτοσαρκαστική, αυτό-μειωτική χρήση του για την ενίσχυση των σχέσεων του υποκειμένου με τους άλλους (self -defeating).
O πρώτος τύπος, σύμφωνα με την ονομαστή μελέτη του που δημοσιεύθηκε στο Journal of Research in Personality, αναφέρεται στους ανθρώπους που συχνά συναντούμε στη ζωή μας να διηγούνται συνεχώς ανέκδοτα, ή να παρεμβαίνουν με πνευματώδεις παρατηρήσεις στη συζήτηση. Η ψυχολογικά συνειρμική (associative) χρήση του χιούμορ στόχο έχει να ενισχύσει την εικόνα του υποκειμένου προς τους άλλους και να βελτιώσει τις σχέσεις του.
Ο δεύτερος τύπος έχει στόχο αυτό καθαυτό το υποκείμενο γιατί πασχίζει να περιβάλλει τα πάντα στη ζωή του με το πνεύμα του χιούμορ στην προσπάθειά του να αισθάνεται το ίδιο καλά.
Ο επιθετικός τύπος του χιούμορ στόχο έχει την προσβολή των ανθρώπων και των καταστάσεων που περιβάλλουν το υποκείμενο, με συστατικά τον κακοήθη σαρκασμό και την ειρωνεία, ή τη γελοιοποίηση.
Ο τέταρτος τύπος χαρακτηρίζεται από την επιστημονική κοινότητα «αντιπαραγωγικός», γιατί καταφεύγει στον αυτό-υποβιβασμό του ίδιου του υποκειμένου, στον αυτοσαρκασμό και μείωση της προσωπικότητάς του, προκειμένου να προσελκύσει την προσοχή των άλλων.
Ο ίδιος ο Μάρτιν, το 2017 δημοσίευσε στο περιοδικό The Cut ένα απλό ερωτηματολόγιο, προκειμένου να είναι σε θέση κάποιος να μετρήσει, πρόχειρα κι εμπειρικά, τον τύπο και το εύρος του χιούμορ του.
Το ερωτηματολόγιο καλεί τον ενδιαφερόμενο να μετρήσει, σε μία κλίμακα από 1 έως 5, εάν συμφωνεί με μία σειρά από διαπιστώσεις, όπως «συχνά υπερβάλλω, γίνομαι γελοίος, κάνοντας μορφασμούς, προσπαθώντας να γίνω διασκεδαστικός», ή «εάν νοιώθω θλίψη, ή οργή, συνήθως χάνω την αίσθηση του χιούμορ».
Κάθε τύπος χιούμορ έχει πλεονεκτήματα, ή μειονεκτήματα κι η εμπειρική ψυχολογία τους χρησιμοποιεί δεόντως για να εντοπίσει εάν πρόκειται για έναν εξωστρεφή χαρακτήρα (οι πρώτοι δύο τύποι), ή για το εάν το υποκείμενο δείχνει συμπτώματα νεύρωσης (όπως στον τέταρτο, αυτοσαρκαστικό, τύπο). Κάθε ένας από αυτούς τους τύπους, ακόμη κι ο επιθετικός, έχουν έναν δικό τους ρόλο στη ζωή του ανθρώπου, κι εξαρτάται από το πώς χρησιμοποιούμε και γιατί το χιούμορ στις καθημερινές μας δραστηριότητες.
Τι δείχνει το μαύρο χιούμορ
Πρόσφατα ερευνητές στην Αυστρία εντόπισαν πως όποιος έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ, ιδίως δε του λεγόμενου «μαύρου χιούμορ» έχει μεγαλύτερο δείκτη ευφυΐας από τους υπόλοιπους. Όπως υποστηρίζουν, απαιτούνται μεγαλύτερες γνωστικές και συναισθηματικές ικανότητες για την επεξεργασία και παραγωγή χιούμορ κι όσοι τις διαθέτουν είναι πιο χαρούμενοι, υγιείς και πιο ευτυχισμένοι, καθώς δεν υποχωρούν στις καταδρομές της κατήφειας και δεν καταφεύγουν στην επιθετικότητα. Επίσης, είναι ευεργετικοί και για τους γύρω τους, καθώς δημιουργούν μία ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Οι δε εξελικτικοί ψυχολόγοι περιγράφουν το χιούμορ ως «κληρονομικό χαρακτηριστικό», που υποδεικνύει καλύτερη νοητική και διανοητική εξοικείωση και προσαρμογή του υποκειμένου στις εκάστοτε συνθήκες.
Μάλιστα, το πώς κι εάν καταφεύγουμε στο χιούμορ στη ζωή μας έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αν και οι απόψεις διίστανται: ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν πως το χιούμορ συμβάλλει στο να θεωρούνται πιο ελκυστικά κι αγαπητά ορισμένα υποκείμενα, ενώ ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κάνσας, Τζέφρι Χολ, σε μελέτη του, με βάση τα κλινικά δεδομένα της έρευνάς του αναφορικά με το χιούμορ και τον ρομαντισμό στη σχέση, υποστηρίζει πως σε μία σχέση δεν είναι αναγκαστικά επιτυχημένη η συνταγή του χιούμορ, αλλά το πώς χρησιμοποιείται κι εάν αμφότεροι οι ερωτικοί σύντροφοι συνδιαμορφώνουν το χιουμοριστικό περιβάλλον στη σχέση τους.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συγκλόνισε ο Θοδωρής Φραντζέσκος – «Σε ένα βράδυ χάσαμε όλη μας την περιουσία»
- Η «απάντηση» του LNA στον Ερντόγαν που κάλεσε αναξιόπιστο τον Χαφτάρ
- Κόουτς Μπαρτζώκα, κούρασες ήδη.
- Τι δουλειά πρέπει να κάνετε σύμφωνα με το ζώδιό σας
- Εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα: Ανοιχτό 32 Κυριακές τον χρόνο
- Θοδωρής Φραντζέσκος : Σε ένα βράδυ χάσαμε όλη μας την περιουσία
- Βερολίνο: Γιατί καλέσαμε το Κονγκό και όχι την Ελλάδα στη Διάσκεψη για τη Λιβύη
- Κωνσταντίνος Φλώρος, ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ
- Οργή Ερντογάν για Χαφτάρ: Είναι αναξιόπιστος! Θα τα πούμε στο Βερολίνο - Η απάντηση του Στρατάρχη
- Κρίσεις: Αυτοί είναι οι τέσσερις «μάχιμοι» αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- NBA: Ο Έιτον στην κορυφή του Top 5
- Αρκούδης: «Όταν ακούς ότι ο Ιβάν δεν έχει καμία σχέση, χαμογελάς»
- Editorial: Partnerships
- «Θλίψη» στον ΣΥΡΙΖΑ για το έργο ανάπλασης στον Πειραιά
- Το τσάι είναι «σύμμαχος» κατά του διαβήτη
- ΚΚΕ για επίσκεψη Χαφτάρ: Δυνάμεις μπλεγμένες στα σχέδια ιμπεριαλιστών δεν αποτελούν εγγυητές της ειρήνης
- ΑΕΚ : O Καρέρα της δίνει ταυτότητα αλλά θέλει στόπερ… χθες
- Αιγαίο: Αίσιο τέλος για τους μετανάστες που κάλεσαν στο «112»
- Σχοινάς : Ρεαλιστικό να περιμένει 21 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027 η Ελλάδα
- Άρης για Ολυμπιακό: Ανάξια σχολιασμού τα γραφόμενα - Θα παίξουμε για τη νίκη
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Οι τύποι του χιούμορ κατά τους επιστήμονες
- Σχοινάς : Ρεαλιστικό να περιμένει 21 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027 η Ελλάδα
- Αιγαίο: Αίσιο τέλος για τους μετανάστες που κάλεσαν στο «112»
- Τα Φιλαράκια: Τα σενάρια για το reunion της πιο αγαπητής τηλεοπτικής παρέας
- Editorial: Partnerships
- Λάζαρος, ο δρόμος της επιστροφής στα γήπεδα!
- NBA: Ο Έιτον στην κορυφή του Top 5
- Αρκούδης: «Όταν ακούς ότι ο Ιβάν δεν έχει καμία σχέση, χαμογελάς»
- «Θλίψη» στον ΣΥΡΙΖΑ για το έργο ανάπλασης στον Πειραιά
- Οικονόμου: Αυξάνονται κατά 50% οι περιπολίες της ΔΙ.ΑΣ.
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Bloomberg: Κίνδυνος για θερμό επεισόδιο Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο
- "Άτομα της UEFA θα έρθουν στην Κύπρο,ελπίζουμε ότι κάποιοι θα μιλήσουν"
- UX: To μικρότερο SUV της Lexus και σε ηλεκτρική έκδοση [εικόνες]
- ΝΒΑ 360: Παράλληλη, ζωντανή μετάδοση 8 αγώνων από τα παρκέ του ΝΒΑ, αποκλειστικά στην Cosmote TV
- Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε ομάδα ΔΙ.ΑΣ. -Δυο ελαφρά τραυματίες
- Ομόφωνη καταδίκη από την κυπριακή Βουλή στην αποστολή όπλων και στρατού στη Λιβύη
- Πρόστιμο «μαμούθ» για αυθαίρετο ναό στον Υμηττό - Η κατασκευή κρίθηκε κατεδαφιστέα
- ΑΣΟΕΕ: Επίθεση σε Αστυνομικούς της ΔΙΑΣ από κουκουλοφόρους
- Κόουτς Μπαρτζώκα, κούρασες ήδη.
- Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν για την κατάσταση στην Ιντλίμπ