Οι βαθιές τομές και οι ανατροπές που έρχονται στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. – Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη

Σε βαθιές τομές στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και σε απομακρύνσεις ανώτατων αξιωματικών που πιθανόν θα φέρουν – χωρίς να αποκλείονται οι εκπλήξεις – σε κορυφαία θέση στη λεωφόρο Κατεχάκη τον υποστράτηγο Δημήτρη Μάλλιο, μέχρι τώρα προϊστάμενο του Κλάδου  Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο Μάλλιος, που έχει θητεύσει και στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, θεωρείται αξιωματικός εξαιρετικής μαρτυρίας από όλο το

αστυνομικό σώμα και είχε συνεργαστεί με απόλυτη επιτυχία με τον νέο υπουργό στη διάρκεια της κρίσης του Εβρου στις αρχές του 2020. Μάλιστα, δεν μπορεί να αποκλειστεί επίσπευση των ετήσιων τακτικών κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ., αφού είναι προφανές ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν μπορεί να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του με αξιωματικούς που πρόκειται να απομακρυνθούν ή να μετακινηθούν έτσι κι αλλιώς σε λίγες ημέρες.

Ο υπουργός, άλλωστε, φαίνεται να έχει λάβει «λευκή επιταγή» από τον Πρωθυπουργό για να προχωρήσει σε τομές, ενώ φέρεται να έχει ήδη σχηματίσει πλήρη εικόνα για τις δυνατότητες αλλά κυρίως για τις αδυναμίες, τα λάθη και τις προβληματικές επιλογές ορισμένων υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Με κάποιους εξ αυτών, δε, έχει περιορισμένη επικοινωνία, ενώ άλλους φαίνεται να μην τους έχει συναντήσει καν.

Eνίσχυση των «μάχιμων» θέσεων

Παράλληλα, ασχολείται διαρκώς προσωπικά και ερήμην στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. με την ενίσχυση της Αμεσης Δράσης και της ΔΙΑΣ, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την απόφασή του για… άρον άρον επιστροφή 135 στελεχών των συγκεκριμένων υπηρεσιών που είχαν μετακινηθεί την τελευταία τετραετία σε άλλες υπηρεσίες. Ακόμα, κύριο ενδιαφέρον του αποτέλεσε η επιστροφή – από τα γραφεία της Κατεχάκη και από άλλες υπηρεσίες – στο τηλεφωνικό κέντρο, το γνωστό «100», της Αμεσης Δράσης περίπου 30-40 αστυνομικών (κυρίως γυναικών) που είχαν απομακρυνθεί τους τελευταίους μήνες, με συνέπεια χιλιάδες κλήσεις πολιτών να μένουν αναπάντητες. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φέρεται, μάλιστα, να αναφέρθηκε σε συνομιλίες με τους στενούς συνεργάτες του στα διαλυτικά φαινόμενα που παρατήρησε στην ΕΛ.ΑΣ. και τα οποία ομοιάζουν με τη χαώδη κατάσταση που συνάντησε στην αρχή της πρώτης θητείας του στη λεωφόρο Κατεχάκη, τον Φεβρουάριο του 1999, μετά τον θάνατο τέσσερις μήνες νωρίτερα της Αμαλίας Γκινάκη σε αποτυχημένη αστυνομική επιχείρηση στην οδό Νιόβης.

Η τύχη των σημερινών αντιστρατήγων

Εξάλλου, μεγάλο ζητούμενο στις επερχόμενες κρίσεις αποτελεί η τύχη του σημερινού αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Λάζαρου Μαυρόπουλου (με μακρά σημαντική θητεία σε υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης), ο οποίος τοποθετήθηκε στην αρχηγία πριν από έναν χρόνο, επί υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου, ενώ φαίνεται να είχε και τη στήριξη του Μαξίμου. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, την απομάκρυνση Μαυρόπουλου, όπως και άλλων ανώτατων αξιωματικών, είχε ζητήσει ο προκάτοχος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιάννης Οικονόμου, με κύρια αφορμή το φιάσκο της Νέας Φιλαδέλφειας και της ανεμπόδιστης επέλασης των κροατών χούλιγκαν. Το αίτημα αυτό, ωστόσο, δεν είχε γίνει δεκτό. Βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων, πάντως, η απομάκρυνση του νυν αρχηγού φαίνεται να κερδίζει έδαφος, όπως – ενδεχομένως – και των περισσοτέρων από τους Γιώργο Δούβαλη, Ελευθέριο Γκαρίλα και άλλους που κατέχουν κορυφαίες θέσεις και έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο στο παρελθόν.

Επιπλέον, ζητούμενο αποτελεί και η προώθηση ή μη στην ιεραρχία της ΕΛ.ΑΣ. των αντιστρατήγων Νίκου Σπανουδάκη και Σπύρου Σκλάβου, επιθεωρητών Νοτίου και Βορείου Ελλάδος αντίστοιχα, που θεωρούνται αξιωματικοί δεδομένης εντιμότητας και με πολύτιμη  εμπειρία. Ωστόσο, φαίνεται να αποτελεί ειλημμένη απόφαση η προώθηση στην ιεραρχία υποστρατήγων και άλλων αξιωματικών με βουτιά στην επετηρίδα, γεγονός που ίσως καθορίσει την «τύχη» των σημερινών αντιστρατήγων.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες επιλογές και ριζικές αλλαγές εκ μέρους Χρυσοχοΐδη είχαν καταγραφεί και το 2001 με την τοποθέτηση στη θέση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. του τότε υποστρατήγου (σχετικά χαμηλότερα στην ιεραρχία) Φώτη Νασιάκου, ο οποίος συνεργάστηκε με τον τωρινό υπουργό στην εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» και του «Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ίδιες πηγές, θεωρείται πιθανόν να ανέλθουν στην ιεραρχία της ΕΛ.ΑΣ. οι Πασχάλης Συριτούδης (αστυνομικός περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), Απόστολος Μαρτζάκλης (αστυνομικός περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος), Γιώργος Μιχαλόπουλος (προϊστάμενος Κλάδου Τάξης), Χρήστος Μανούρας (γραφείο προϊσταμένου επιτελείου), Παναγιώτης Πούπουζας (προϊστάμενος Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων) και άλλοι. Τέλος, σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στην Ασφάλεια Αττικής ως προς τα πρόσωπα αλλά και τη δομή πολλών υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν μπορούν να αποκλειστούν αλλαγές και ανατροπές της τελευταίας στιγμής.

Keywords
Τυχαία Θέματα