Οι υποκλοπές βρίσκονται στο διεθνές μικροσκόπιο

Νέες διεθνείς προεκτάσεις δίνουν στην υπόθεση των υποκλοπών και του παράνομου λογισμικού Predator οι βαριές κυρώσεις που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στην Intellexa και τους βασικούς μετόχους της. Επισημαίνεται ότι οι νέες κυρώσεις επιβλήθηκαν από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, μία από τις ισχυρότερες υπηρεσίες του αμερικανικού κράτους, με εξαιρετικά εκτεταμένες αρμοδιότητες.

Η λίστα περιλαμβάνει τον ιδρυτή της Intellexa Ταλ Ντίλιαν, τη συνεργάτιδά του Σάρα Χάμου, την

ελληνική Intellexa SA και τρία ακόμη νομικά πρόσωπα του ίδιου κονσόρτσιουμ (Intellexa Limited και Thalestris με έδρα την Ιρλανδία, Cytrox AD με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία και Cytrox Holdings ZRT με έδρα την Ουγγαρία). Για την Intellexa SA η ανακοίνωση του OFAC αναφέρει πως πρόκειται για «εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού με έδρα την Ελλάδα στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa που έχει εξαγάγει τα εργαλεία παρακολούθησής της σε αυταρχικά καθεστώτα».

Οι απαγορεύσεις

Οπως επισημαίνει η ανακοίνωση, οι κυρώσεις αυτές είναι μόνο η αρχή αφού δύναται να επεκταθούν και σε όσους συναλλάσσονται με οποιονδήποτε τρόπο ή έχουν άμεση σχέση με τους προαναφερθέντες: «Επιπλέον, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλα πρόσωπα που συμμετέχουν σε ορισμένες συναλλαγές ή δραστηριότητες με τις οντότητες και τα πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις ενδέχεται να εκτεθούν σε κυρώσεις ή να υποστούν ενέργειες επιβολής. Οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συνεισφοράς ή την παροχή κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από, προς ή προς όφελος οποιουδήποτε προσώπου που έχει οριστεί, ή τη λήψη οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από οποιοδήποτε τέτοιο πρόσωπο». Υπενθυμίζεται ότι ο δεύτερος μέτοχος της Intellexa SA είναι ένας έλληνας πολίτης, ο Φέλιξ Μπίτζιος.

Τα ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι πως δίνει έμφαση στο ζήτημα των εξαγωγών του λογισμικού και στη χρήση του Predator εις βάρος αμερικανών πολιτών και αξιωματούχων σε τρίτες χώρες, γεγονός που αναδεικνύεται πλέον σε μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας εις βάρος των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι σε ελληνικό έδαφος έχει επιβεβαιωθεί μια στοχοποίηση, αυτή της Ελληνοαμερικανίδας Αρτεμης Σίφορντ, που έχει βεβαιωθεί πως βρισκόταν υπό παρακολούθηση από το Predator και την ΕΥΠ.

Δεν είναι τυχαίο πως σε δημοσίευμα του CNN, που επικαλείται αμερικανό αξιωματούχο, επισημαίνεται η τελευταία έκθεση του Threat Analysis Group (ομάδα αξιολόγησης απειλών) της Google, που αναφέρει ρητά πως το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator «έχει πωληθεί στις κυβερνήσεις της Αιγύπτου, της Αρμενίας, της Ελλάδας, της Μαδαγασκάρης, της Ακτής του Ελεφαντοστού, της Σερβίας, της Ισπανίας και της Ινδονησίας» και πως αυτό επιβεβαιώνεται από την Google, τη Meta και το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Σημειώνεται πως είναι ήδη γνωστές οι εξαγωγές του Predator από την Ελλάδα σε τουλάχιστον δύο χώρες και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αιτήσεις αδειών εξαγωγών είχαν κατατεθεί από δύο ελληνικές εταιρείες: την Krikel (συμφερόντων Γιάννη Λαβράνου) και την Intellexa SA. Στη δημοσιότητα έχει δοθεί έγγραφο, που υπογράφεται από την Intellexa SA τον Φεβρουάριο του 2022, με το οποίο δηλώνει ότι θα ενεργήσει «για λογαριασμό της Krikel ώστε να προμηθεύσει το σύστημα πληροφοριών» στο Σουδάν. Ενώ έχει δημοσιευτεί επίσης και η άδεια που εξασφάλισε η Intellexa από το υπουργείο Εξωτερικών για την εξαγωγή στη Μαδαγασκάρη, που φέρει την υπογραφή του τέως γενικού γραμματέα και νυν γενικού διευθυντή της ΝΔ Γιάννη Σμυρλή. Για τις εξαγωγές το υπουργείο διεξήγαγε ΕΔΕ, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έγιναν γνωστά.

Ο Ανδρουλάκης

Για το ζήτημα των κυρώσεων για τις εξαγωγές του Predator αντέδρασε χθες ο στοχοποιηθείς με το λογισμικό Νίκος Ανδρουλάκης. «Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να βάλουν κυρώσεις στην Intellexa, είναι κι αυτό συμπαιγνία;», σχολίασε στο Mega ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «ο άνθρωπος που υπέγραφε τις εξαγωγές του στην Ελλάδα από την Αφρική είναι ο τωρινός διευθυντής της ΝΔ. Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς».

Keywords
Τυχαία Θέματα