Οικονομική στροφή στις... ρίζες κάνει ο Ερντογάν

Τέλος στα παιχνίδια με τα επιτόκια και τις αλλαγές του διοικητή της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας κατά το δοκούν: αντιμέτωπος καθώς είναι με την πιο δύσκολη εκλογική μάχη της πολιτικής ζωής του, με τον πληθωρισμό να λυσσομανά και τη λαϊκή οργή να ξεχειλίζει για τη νωθρή αρχική αντίδραση της Αγκυρας στον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι έτοιμος να δεσμευτεί για μια επιστροφή σε περισσότερο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, με σεβασμό της ελεύθερης αγοράς.

Αυτό

τουλάχιστον υποδηλώνει το προσχέδιο του προεκλογικού μανιφέστου του, σύμφωνα με τις τέσσερις πηγές που μίλησαν χθες στο Reuters. Με την αντιπολίτευση να προωθεί, μάλιστα, ως αντιπρόεδρο υπεύθυνο για την οικονομία τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, έναν άνθρωπο που εκτιμούν οι ξένοι επενδυτές, ο Ερντογάν εμφανίζεται έτοιμος να αναθέσει κορυφαίο ρόλο, όσον αφορά τη διαχείριση της οικονομίας, σε έναν άλλο πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, και υπουργό Οικονομικών, που επίσης χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους διεθνείς κύκλους, τον Μεχμέτ Σιμσέκ.

Ρεκόρ 24ετίας

Ο πληθωρισμός ξεπέρασε τον περασμένο Οκτώβριο το 85% στην Τουρκία, σπάζοντας ρεκόρ 24ετίας: ρόλο σε αυτό, πέρα από την άνοδο στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έπαιξε και η σειρά ανορθόδοξων μειώσεων των επιτοκίων που επέβαλε ουσιαστικά ο Ερντογάν από το 2021, αψηφώντας την παραδοσιακή νομισματική πολιτική.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, το προεκλογικό μανιφέστο του AKP δεν κάνει αναφορά στις πιο πρόσφατες οικονομικές πολιτικές της Αγκυρας, δεσμεύεται ωστόσο για μία επιστροφή στην παλαιότερη, περισσότερο ορθόδοξη προσέγγιση του κόμματος. «Η προσέγγιση στην οικονομία είναι πολύ παρόμοια με εκείνη στο προεκλογικό μανιφέστο του AKP το 2002. Με άλλα λόγια, το AKP επιστρέφει στις ρίζες του».

Πεπεισμένη ότι θα καταφέρει να ξεπαγώσει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ, εφόσον νικήσει τον Ερντογάν στις κρίσιμες εκλογές της 14ης Μαΐου, δηλώνει από την πλευρά της η τουρκική αντιπολίτευση. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico, ο Ουνάλ Τσεβικόζ, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και κοινού υποψηφίου της εξακομματικής αντιπολιτευόμενης συμμαχίας, δήλωσε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη εικόνα της χώρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα πάψει να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως κάνει τους τελευταίους μήνες ο τούρκος πρόεδρος.

Το πράσινο φως

Με δηλώσεις που έκανε προχθές, βέβαια, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί πως θα δώσει σήμερα στον φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στην Κωνσταντινούπολη, το πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας. Παράλληλα, δύο τούρκοι αξιωματούχοι είπαν στο Reuters πως «κατά πάσα πιθανότητα» το τουρκικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει την ένταξη της συγκεκριμένης χώρας στο ΝΑΤΟ πριν από τα μέσα Απριλίου, όταν θα διακόψει τις εργασίες του ενόψει εκλογών. Το αντίστοιχο αίτημα της Σουηδίας, ωστόσο, παραμένει παγωμένο, με τον Ερντογάν να αξιώνει από τη χώρα επιπλέον μέτρα κατά των υποστηρικτών του PKK και του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία της εξομάλυνσης από την εσωτερική πολιτική», δήλωσε στο Politico ο Τσεβικόζ, ένας συνταξιούχος διπλωμάτης που έχει υπηρετήσει ως πρεσβευτής στο Μπακού, τη Βαγδάτη και το Λονδίνο.

«Αυτό θα στείλει μήνυμα στους συμμάχους μας, και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ότι η Τουρκία επέστρεψε στο μονοπάτι της δημοκρατίας και θα αλλάξει ασφαλώς τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την τουρκική θέση», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η αντιπολίτευση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωση τόσο του πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς όσο και του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβάλα.

Η διπλωματική διαδικασία

Ερωτηθείς για τα ευρωπαϊκά κράτη που αντιμετωπίζουν παραδοσιακά με εχθρότητα την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Αυστρία, ο Τσεβικόζ επεσήμανε τη σημασία που θα έχει η επανάληψη της διπλωματικής διαδικασίας, ώστε να μπει και επισήμως τέλος στη συγκρουσιακή σχέση του Ερντογάν με την Ευρώπη.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα γίνει άμεσο μέλος», αναγνώρισε, «ωστόσο είναι η διαδικασία εκείνη που έχει σημασία. Γιατί θέλουμε η χώρα μας να γίνει μία δημοκρατική χώρα, ως μέλος της κοινότητας των πολιτισμένων εθνών». Ο σύμβουλος του Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε επίσης ότι υπό την ηγεσία του η Τουρκία θα συνεχίσει να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, καλλιεργώντας ωστόσο με την πρώτη μία «σχέση μεταξύ ίσων».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τσεβικόζ δήλωσε πως η αλληλέγγυα στάση της Ελλάδας μετά τον φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου στην Τουρκία «έχει προσφέρει μία ευκαιρία και έχει δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον. Και οι δύο χώρες οδεύουν προς εκλογές και πιθανόν να έχουν εκλογές την ίδια μέρα», πρόσθεσε. «Αυτό θα ανοίξει λοιπόν έναν νέο ορίζοντα μπροστά τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα