Ολυμπιακός: Η ομάδα «χαμαιλέοντας» που έχει φτιάξει ο Μπαρτζώκας

Ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τη Ρεάλ Μαδρίτης των σημαντικών απουσιών στα γκαρντ και τελικά πήρε τη νίκη με σκορ 73-60. Από το σκορ και μόνο μπορούμε να πάρουμε μια πρώτη… γεύση από το τι ματς διεξήχθη στο ΣΕΦ χθες (20/1) το βράδυ.

Οι «ερυθρόλευκοι», μια ομάδα που σημειώνει κατά μέσο όρο 84,6 πόντους ανά ματς (120 πόντοι ανά 100 κατοχές), έμειναν στους 73 σε μια σχετικά κακή επιθετικά βραδιά. Όμως από την άλλη, η «βασίλισσα» που σκοράρει

83,2 πόντους (118,3 ανά 100 κατοχές) έμεινε μόλις στους 60!

Κάτι που σημαίνει πως για άλλη μία φορά ο Γιώργος Μπαρτζώκας απέδειξε πως έχει χτίσει ένα σύνολο «χαμαιλέοντα». Που μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με το τι του δίνει η κάθε άμυνα. Με το τι επιτάσσει κάθε παιχνίδι. Όσο διαφορετικό κι αν είναι. Είτε το σκορ πάει ψηλά, είτε μείνει χαμηλά.

«Μέτριο» βράδυ επιθετικά

Το ροζ φύλλο αγώνα ήρθε ξεκάθαρα από την άμυνα. Ο Ολυμπιακός ήταν αρκετά άστοχος για τα δεδομένα του στα εντός πεδιάς μετρώντας 44,1%. Το δίποντο δούλεψε καλά με 57,1% σε 42 προσπάθειες, ενώ πίσω από τα 6,75 «έχτισε» ένα ακόμα βοηθητικό γήπεδο στο ΣΕΦ με μόλις 23,1% σε 26 προσπάθειες. Πολύ κακό ποσοστό και στις βολές με 63,6% σε 11 προσπάθειες (τρίτο χειρότερο φέτος).

Αριθμοί που δικαιολογούν τους 73 πόντους που ήταν η τρίτη χειρότερη φετινή επίδοση (60 με Μονακό, 71 με Έφες). Όπως δικαιολογούν και τη χαμηλή επίδοση στον τομέα των ασίστ. Ως γνωστόν οι «ερυθρόλευκοι» δεν βλέπουν κανέναν σε αυτόν τον τομέα, αφού το 72% των καλαθιών τους προέρχονται από τελική πάσα (21,8 μ.ο). Χαρακτηριστικό είναι από το 72% όλης της σεζόν έπεσαν στο μόλις 21,4%, μοιράζοντας μόλις 15 ασίστ. Και τα δύο προφανώς αποτελούν αρνητική επίδοση για φέτος.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε… αμυνάρα και κυριάρχησε στα ριμπάουντ

Από την στιγμή που επιθετικά οι Πειραιώτες δεν βρήκαν ρυθμό επιθετικά, είναι δεδομένο πως η νίκη ήρθε από την άμυνα. Η Ρεάλ ήταν ακόμα πιο άστοχη από την ελληνική ομάδα με 37,7% εντός πεδιάς (χειρότερο για φέτος). Οι «μερένχες» είχαν 55,6% στο δίποντο σε 36 προσπάθειες και το απελπιστικό 12% στο τρίποντο σε 25 προσπάθειες. Συν 84,6% στις βολές με 11/13.

Ο Ολυμπιακός ανάγκασε τη «βασίλισσα» στη χειρότερη φετινή της συγκομιδή με 60 πόντους. Κάτι που σημαίνει πως έτσι δεν κερδίζεις ποτέ μέσα στο ΣΕΦ. Μάλιστα στο Offensive Rating (πόντοι ανά 100 κατοχές) της ομάδας του Τσους Ματέο ήταν στο πάρα πολύ άσχημο 85,7!

Σημαντικό ρόλο στο να ελέγξει το ματς το σύνολο του Μπαρτζώκα ήταν μέσω των ριμπάουντ. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν ρεκόρ για φέτος, μαζεύοντας συνολικά 43 «σκουπίδια» (14 επιθετικά, 29 αμυντικά). Κάτι που τους βοήθησε στο να σπάσουν τον… τσαμπουκά της Ρεάλ και να έχουν δεύτερες ευκαιρίες, ισορροπώντας κάπως την αστοχία τους από μακριά.

Οι αστάθμητοι παράγοντες Γουόκαπ-Μπλακ και ο άστοχος Βεζένκοφ των… 15 πόντων

Το περίεργο βράδυ του Ολυμπιακού δεν είχε να κάνει μόνο με τη συνολική του παρουσία. Αλλά και με το πως απέδωσαν ορισμένοι παίκτες. Ο Γουόκαπ φέρ’ ειπείν. Ο Αμερικανός κάνει τα πάντα στο παρκέ, από το να οργανώνει, μέχρι να παίζει αδιανόητη άμυνα. Όμως με τη Ρεάλ μας έδειξε πως ξέρει να βάζει την μπάλα στο καλάθι, κι ας μην το κάνει με συχνότητα αφού προτιμά να κάνει τα μικρά πράγματα που δεν φαίνονται.

Ο Μπλακ από την άλλη δεν έκανε κάτι τρομακτικά παραπάνω από όσα προσφέρει φέτος. Θύμισε όμως τον παλιό καλό παίκτης της Μακάμπι στον… τσαμπουκά. Ο 31χρονος σέντερ δεν… μάσησε κόντρα σε Ταβάρες και Πουαριέ. Τους πήρε 9 ριμπάουντ (5 επιθετικά) που ήταν κορυφαία του επίδοση για φέτος και έβαλε 5 πόντους. Όμως έκανε και πολλά άλλα πράγματα όπως το να ανοίγει χώρους στην επίθεση με το σώμα του και να κάνει σωστά μπλοκ-άουτ στην άμυνα που έφεραν και το ρεκόρ στα ριμπάουντ.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και η… ειδική περίπτωση που ακούει στο όνομα Σάσα Βεζένκοφ. Ο Βούλγαρος ήταν τρομακτικά άστοχος από μακριά που δεν μας έχει συνηθίσει. Έχοντας 0/6 τρίποντα. Όμως μπόρεσε να βάλει «σβηστά» 15 πόντους με 6/9 δίποντα και 3/3 βολές.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως ο Ολυμπιακός, τόσο ως μονάδες, όσο και ως σύνολο ξέρει να προσαρμόζεται σε κάθε ματς. Μπορεί να πάρει παιχνίδια, όντας πολύ κακός επιθετικά, μέσα από την άμυνά του. Όπως και το αντίθετο. Βλέπει τους παίκτες του να κάνουν παραπάνω πράγματα και να καλύπτουν τους υπόλοιπους. Τρανταχτό παράδειγμα ο Γουόκαπ που τα… έβαλε αντί για τον Βεζένκοφ. Αποδεικνύοντας πως δίχως αμφιβολία το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα αποτελεί μια ομάδα «χαμαιλέοντα».

Keywords
Τυχαία Θέματα