ΟΟΣΑ: Κίνδυνοι στη βιωσιμότητα του χρέους

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,2% το 2025 και 2,5% το 2026 προβλέπει ο ΟΟΣΑ με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα αξιοποιήσει πλήρως τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τα κράτη-μέλη

ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι «η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή, ενώ ο πληθωρισμός επίμονος», με τους αναλυτές του να εκτιμούν πως ο ρυθμός αύξησης των τιμών δεν θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 2% πριν από τα

τέλη του 2026 λόγω κυρίως των υπηρεσιών και του δομικού πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η Ελλάδα θα συνεχίσει σε καλή δημοσιονομική ρότα, με περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους και επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.

Τα μέτρα για το 2025 και ειδικά η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι αυξήσεις στον βασικό μισθό, στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις θα υποστηρίξουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Με την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος θα αυξηθεί και η κατανάλωση υποστηρίζοντας την επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, ενώ οι ολοένα και μεγαλύτερες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από 1,8% του ΑΕΠ το 2024 σε 3,6% του ΑΕΠ το 2026 θα ενισχύσουν τις επενδύσεις.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει συνεχή πτώση του ελληνικού χρέους,

το οποίο εκτιμάται ότι από το 157,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024 θα μειωθεί στο 154,2% το 2025 και στο 148,1% έως το τέλος του 2026.

Ωστόσο, η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται άμεσα από τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που προβλέπονται στο 2,4% του ΑΕΠ τόσο για το 2025 όσο και για το 2026.

Η έκθεση εντοπίζει κινδύνους για τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η ανάγκη χρηματοδότησης δημόσιων επενδύσεων με εθνικούς πόρους μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης και οι αυξημένες δαπάνες λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, π.χ., οι περσινές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Ο Οργανισμός επαναλαμβάνει την πρότασή του για αύξηση των δαπανών σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η επαγγελματική κατάρτιση, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους για τη βιωσιμότητα της οικονομίας και την ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Οι κίνδυνοι

Οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας είναι πιθανό να επιδεινωθούν, όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, σε περίπτωση καθυστέρησης της εφαρμογής των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ εστιάζει σε τρεις βασικούς κινδύνους και συγκεκριμένα:

Σε πιθανές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0.» που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την προγραμματισμένη αύξηση των επενδύσεων.

Σε μια πιθανή αύξηση των μισθών

που θα ξεπεράσει συστηματικά την αύξηση της παραγωγικότητας και μπορεί να αποδυναμώσει τις εξαγωγές.

Στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι περσινές πλημμύρες στη Θεσσαλία, που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την εγχώρια ζήτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα