Οσα δεν γνωρίζουμε για το αποτυχημένο πραξικόπημα στη Ρωσία - Η μυστική συμφωνία

Δεν υπάρχει πλέον ίχνος του Γεβγκένι Πριγκόζιν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Δεν αναφέρεται καν, όπως δεν έκανε ποτέ ο Βλαντίμιρ Πούτιν την τελευταία εβδομάδα, γνωρίζοντας έναν παλιό κανόνα: Αν κατονομάσεις έναν εχθρό, τον βάζεις στο επίπεδό σου. Χθες, ομάδα εργατών αποσυναρμολόγησε τη μεγάλη φωτεινή επιγραφή στην κορυφή του αρχηγείου της Ταξιαρχίας Βάγκνερ στην Αγία Πετρούπολη. Είχε εγκαινιαστεί πανηγυρικά στις 7 Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα. Εννιά ημέρες από τη στρατιωτική εξέγερση που θα μείνει στην Ιστορία, υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε, γράφει

η εφημερίδα «Corriere della Sera».

Η προέλευση

Το βίντεο που έδωσε ο Πριγκόζιν σχετικά με τον βομβαρδισμό του στρατοπέδου της Βάγκνερ από τον ρωσικό τακτικό στρατό δείχνει να μην είναι αληθινό. Αλλά ακόμα κι αν ισχύει, ποιος έδωσε την εντολή να ξεκινήσει η ανταρσία; Οι αποφάσεις ελήφθησαν από τον Πριγκόζιν μαζί με τους διοικητές της Βάγκνερ ή σε πείσμα του; Το μόνο βέβαιο είναι ότι από την 1η Ιουλίου η Βάγκνερ θα υπαγόταν στη διοίκηση του υπουργείου Αμυνας. Και κάθε επιχείρησή της, ιδίως η οικονομική, θα περνούσε από αυστηρό έλεγχο.

Οι φιλοδοξίες

Κάποιος είπε στον ιδρυτή της Βάγκνερ ότι θα μπορούσε να φτάσει μακριά. Κάποιος ήξερε. Πολλοί αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι ορισμένοι σημαντικοί αξιωματικοί μπορεί να στήριξαν την εξέγερση προκειμένου να επιτύχουν την απομάκρυνση του υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος δεν αξιολογείται ως καλός στρατηγός στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει μια τόσο γρήγορη πρόοδο. Η αλυσίδα λήψης αποφάσεων είναι τόσο ιεραρχική και αργή ώστε όσοι έβλεπαν με καλό μάτι τον Πριγκόζιν είχαν τη δυνατότητα να περιμένουν και να μην κάνουν τίποτα. Ακολουθώντας το νήμα των αλλαγών που θα λάβουν χώρα στην κορυφή των ενόπλων δυνάμεων τους επόμενους μήνες, θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις διαστάσεις της συνωμοσίας, αν υπήρξε.

Η μυστική συμφωνία

Οι όροι του συμβιβασμού μεταξύ Πούτιν και Πριγκόζιν δεν είναι ακόμη γνωστοί. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η κατηγορία της υποκίνησης εξέγερσης κατά του κράτους έχει αποσυρθεί. Ο ρώσος πρόεδρος έδωσε τρεις επιλογές στους μισθοφόρους που συμμετείχαν στην πορεία: να ενταχθούν στον στρατό, να αποσυρθούν ή να πάνε στη Λευκορωσία. Κάθε στοιχείο που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής υποδηλώνει το τέλος της Βάγκνερ όπως την ξέραμε. «Υποψιάζομαι ότι η Μόσχα ελπίζει σε μια συλλογική μετανάστευση στην Αφρική» λέει ο αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής Μάικλ Κόφμαν. «Το υπουργείο Αμυνας θα επιτάξει τον βαρύ οπλισμό της Βάγκνερ. Και μια μακρά παραμονή της πολιτοφυλακής στη Λευκορωσία φαίνεται απίθανη».

Το μέλλον των πρωταγωνιστών

Ο Σοϊγκού είναι ο πραγματικός νικητής αυτής της κρίσης. Ηταν ο στόχος της πορείας προς τη Μόσχα. Η αφοσίωση στον Πούτιν τον επιβράβευσε. Οσο για τον μεγάλο του εχθρό, τον Πριγκόζιν, εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος, ίσως στο Μινσκ. Ομως ο Πούτιν στην πράξη ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει μια σειρά φορολογικών ελέγχων εις βάρος του. Ο Βλαντίμιρ Παστούκοφ, πολιτικός επιστήμονας, θεωρεί ότι ο Πριγκόζιν θα φανεί χρήσιμος: «Αργά ή γρήγορα θα χρειαστούμε κάποιον να κατηγορήσουμε για την πορεία αυτού του πολέμου. Ο Πριγκόζιν θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου».

Keywords
Τυχαία Θέματα