Οσα βλέπει το Politico για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Από όποια οπτική κι αν το δει κανείς, η εικόνα που αναδεικνύεται εκτός συνόρων είναι ζοφερή. Αναφέρομαι στο νέο δημοσίευμα-καταπέλτη που ήρθε χθες για την κυβέρνηση από το Politico, με τον εύγλωττο τίτλο «Ελλάδα, η χώρα που αφήνει να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη» και αναφορά σε τρία «σκάνδαλα» (όπως τα χαρακτηρίζει), που είναι μεν πολύ διαφορετικά αλλά αφήνουν την ίδια εντύπωση ατιμωρησίας. Πρόκειται για το δυστύχημα των Τεμπών, το ναυάγιο της Πύλου και, φυσικά, τις υποκλοπές, κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση που είτε δεν θέλει να αλλάξει τα πράγματα «ή, ακόμη χειρότερα, είναι

ένοχη». Στο δημοσίευμα μιλούν συγγενείς θυμάτων των Τεμπών, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και μέλη διεθνών οργανώσεων. Ενώ η πλέον χαρακτηριστική, θα έλεγα, είναι η τοποθέτηση του Συνηγόρου του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη, που καταγγέλλει πως «υπάρχει η αίσθηση μιας συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας να υποβαθμιστούν ορισμένα περιστατικά», γεγονός που γεννά «υποψίες για απόπειρα συγκάλυψης» και αμέλεια που «θα μπορούσε να αφορά την πολιτική ηγεσία».

Για τα Τέμπη

Σε ό,τι αφορά τα Τέμπη, μάλιστα, το δημοσίευμα υπενθυμίζει τις επιθέσεις της κυβέρνησης στην ευρωπαία εισαγγελέα, Λάουρα Κοβέσι, την ατιμωρησία για τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση, αλλά και το ότι οι συγγενείς των θυμάτων και ανεξάρτητοι ερευνητές «ισχυρίζονται ότι υπήρξε μπλόκο σε καταθέσεις κρίσιμων μαρτύρων, αγνοήθηκαν νομικά έγγραφα και ότι τα θύματα μπήκαν στο περιθώριο».

Του Κώστα Μητρόπουλου

Η αντικατάσταση του Συνηγόρου

Τα όσα είπε ο Ποττάκης στο δημοσίευμα μου υπενθύμισαν το ζήτημα της αντικατάστασής του από τον Συνήγορο του Πολίτη όπου η θητεία του έχει, τυπικά, λήξει. Ρώτησα κι έμαθα ότι αυτή είναι μια από τις εκκρεμότητες που θα προγραμματιστούν για συζήτηση στη Διάσκεψη των Προέδρων τις προσεχείς ημέρες, μετά το άνοιγμα της Βουλής. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει για τη θέση τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Σωτηρόπουλο ο οποίος, για να εκλεγεί, θα απαιτηθεί πλειοψηφία των 3/5 της Διάσκεψης. Το κόμμα Βελόπουλου δεν έχει φανεί πρόθυμο να τη δώσει κι η κυβερνητική πλειοψηφία πόνταρε στο «προοδευτικό μπλοκ», στο ΠΑΣΟΚ κυρίως. Η αντιπολίτευση όμως έχει μπλοκάρει δύο φορές την εκλογή του και μαθαίνω ότι δεν βιάζεται να δώσει ούτε τώρα το «πράσινο φως». Ο λόγος δεν είναι, όμως, ο ίδιος ο υποψήφιος. Αλλά ότι υπάρχει η εντύπωση ότι η αντικατάσταση Ποττάκη τώρα στοχεύει στο να βάλει «φρένο» σε έρευνες και πορίσματα που ετοιμάζει (π.χ. για το ναυάγιο της Πύλου). Αν κρίνω κι από τις «ενοχλητικές» δηλώσεις του στο Politico, το κλίμα μάλλον δεν είναι καλό για τον Συνήγορο.

Εμαθαν την άσκηση από το… Facebook

Κανείς δεν μπορεί να πατά συνεχώς σε δυο βάρκες. Γενικής χρήσης το σχόλιο αλλά στην προκειμένη είχα κατά νου την κυβέρνηση Ερντογάν που δέχεται επιθέσεις πως απέκρυψε κοινή αεροναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις ΗΠΑ. Οι κοινές ασκήσεις δεν είναι τίποτα περίεργο για δύο χώρες του ΝΑΤΟ, φυσικά, αλλά το «αγκάθι» της περιοχής τώρα είναι το Μεσανατολικό και ο Ερντογάν σε δημόσιες δηλώσεις του είχε σταθεί αρνητικά στην παρουσία του αμερικανικού ναυτικού εκεί. Τα κόμματα και τα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ, λοιπόν, καταγγέλλουν ότι για την άσκηση δεν βγήκε καμία ανακοίνωση (αντίθετα με ό,τι συνηθίζεται) αλλά μαθεύτηκε από το αμερικανικό… Facebook. «Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ναυτιλίας των ΗΠΑ, το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων “USS Wasp” έκανε ασκήσεις με το “TCG Anadolu” την περίοδο 13-17 Αυγούστου στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωνε σχετικό ρεπορτάζ, «κι επίσης συμμετείχαν και τα πλοία “USS Oak Hill” και η φρεγάτα της Τουρκίας “Gokova”. Σύμφωνα με τον λογαριασμό Facebook του αμερικανικού πλοίου αυτή η ναυτική άσκηση είναι μια απόδειξη της μόνιμης συνεργασίας και πίστης για την ασφάλεια στις θάλασσες».

Το ελληνοτουρκικό «hackathon»

Στο μεταξύ, την προσεχή διεξαγωγή ενός… hackathon μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προανήγγειλε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο των δράσεων της θετικής ατζέντας «για την προώθηση της συνεργασίας και της καινοτομίας» των δύο χωρών. Τι είναι το «hackathon», θα αναρωτιέστε ίσως κάποιοι. Είναι ένα event για προγραμματιστές, ένας «μαραθώνιος» όπου πρέπει να πραγματοποιούν γρήγορα και συνεργατικά διάφορα πρότζεκτ πάνω στον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό κ.λπ. Το ελληνοτουρκικό event θα έχει ως θέμα τις «έξυπνες πόλεις» και από τον Οκτώβριο που θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα θα κληθούν να συμμετάσχουν μαθητές λυκείων και πανεπιστημίων, στελέχη νεοφυών επιχειρήσεων και επιστήμονες από την Ελλάδα και την Τουρκία, ηλικίας 16-35 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα